15.2 C
Berne
samedi 30/09/2023

Nga Berna (SEM) thonë se pas pandemisë, rritet e numri i refugjateve nga ballkani drejt Zvicrës. Ja sa shqiptarë, vjet kërkuan azil?

Bern, 24 prill (Nefail Maliqi) – i Këshillit Federal mbi aktivitetet e politikës së jashtme të migracionit të Zvicrës pos aka pulnikuar Raportin vjetor, të vitit 2022. Në vitin e kaluar politika e migrimit të jashtëm të Zvicrës u shënua nga efektet e luftës në Ukrainë, e cila çoi në eksodin më të madh nga Evropa që nga Lufta e Dytë Botërore. Gjatë vitit në shqyrtim, sidomos pas pandemisë rrugët e Mesdheut Lindor dhe Ballkanit rifilluan lëvizjet e eksodit dhe migrimit ne drejtim të Evropës, duke goditur edhe Zvicrën. Shqiperia, Kosova, Maqednia Veriore dhe Serbia edhe pse konsiderohen nga Berna sio « vendet e sigurta » vitin e kaluar kishte mbi 200 kerkesa për azil, ku Berna i refzoi me shume se gjysemen, kane deklaruar zyrtaret nga SEM/ODM ne Bernë për gazetën zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Për më tepër, rritja e çmimeve të ushqimeve dhe energjisë, pasojat ekonomike dhe sociale të pandemisë COVID-19, konfliktet e vazhdueshme të armatosura dhe shkeljet e të drejtave të njeriut kanë përforcuar lëvizjet e eksodit dhe migracionit. Në vitin 2022, Zvicra ndoqi një politikë aktive të migracionit të huaj dhe hyri në dy partneritete të reja migracioni, një me Gjeorgjinë dhe tjetrin me Maqedoninë e Veriut. Kjo tregohet në raportin vjetor për politikën e migrimit të jashtëm të Zvicrës, i cili u miratua nga Këshilli Federal më 19 prill 2023.

Më shumë se shtatë milionë njerëz kanë ikur që nga agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës në shkurt 2022. Deri më sot, vetëm Zvicra ka ofruar mbrojtje të përkohshme për më shumë se 75,000 njerëz. Ndërsa lufta vazhdon, rreth 18 milionë njerëz kanë nevojë për ndihmë humanitare. Zvicra i bashkohet Bashkimit Evropian (BE), vendeve të tjera donatore dhe Kombeve të Bashkuara në mbështetjen e të prekurve në Ukrainë dhe në vendet fqinje.

Ja sa kerkesa për azik kane bere shqiptaret nga ballkani dhe sa perosnave ju eshte pranuar apo refuzuar aziliu  ne prriudhjen  1 janar 2022 deri më 31 dhejtor 2022

Gjatë vitit në shqyrtim, rrugët e Mesdheut Lindor dhe Ballkanit rifituan rëndësi në lëvizjet e eksodit dhe migrimit drejt Evropës. Heqja e masave të lidhura me pandeminë dhe regjimi i vizave për shtetet e Ballkanit Perëndimor janë dy nga arsyet e këtij fenomeni.

Çdokush mund të aplikojë për azil në Zvicër. Çdo rast shqyrtohet individualisht, në përputhje me ligjin për azilin dhe sipas rrethanave konkrete të çdo rasti. Këto parime vlejnë për të gjithë azilkërkuesit, pavarësisht nga kombësia e tyre.

Ligji përcakton se kush merr azil në Zvicër (neni 3 Përkufizimi i termit refugjat), kush pranohet përkohësisht (neni 83 Vendimi për pranimin e përkohshëm) dhe kush duhet të largohet nga vendi (neni 45 Vendimi për kthim). Çdo person i ekspozuar ndaj lëndimeve serioze për shkak të racës, fesë, kombësisë, anëtarësimit në një grup të caktuar shoqëror ose opinioneve të tij politike njihet si refugjat.

Shqiperia, Kosova, Maqednia Veriore dhe Serbia edhe pse konsiderohen nga Berna sio « vendet e sigurta » vitin e kaluar kishte mbi 200 kerkesa për azil, ku Berna i refuzoi me shume se gjysmen, kane deklaruar zyrtaret nga SEM/ODM ne Bernë për gazetën zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Nga Shqiperia kishte 47 kerkesa per azil. Nga ky numer fituan azilin vetem 25 persona.
Nga Kosova kishte 61 kerkesa per azil. Nga ky numer fituan azilin vetem 57 persona.
Nga Maqedenia Veriore kishte 108 kerkesa per azil. Nga ky numer fituan azilin vetem 21 persona.
Nga Serbia kishte 59 kerkesa per azil. Nga ky numer fituan azilin vetem 46 persona.

Në vitin 2022, Zvicra ka përfunduar plane veprimi që parashikojnë nisma të përbashkëta politike dhe masa të policisë kufitare me Austrinë dhe Gjermaninë. Zvicra gjithashtu ka ndërhyrë, në bashkëpunim me shtete të tjera, në Komisionin Evropian dhe ka arritur të ndryshojë politikën e vizave të disa shteteve të Ballkanit Perëndimor.

Pasojat e luftës në Ukrainë shkojnë përtej kufijve të Evropës. Në shumë zona të origjinës, rritja e çmimeve të ushqimit dhe energjisë ka rritur më tej varfërinë dhe paqëndrueshmërinë politike.  Në vitin 2022, Zvicra forcoi bashkëpunimin e saj me shumë vende të origjinës dhe tranzitit, veçanërisht duke lidhur dy partneritete të reja për migracionin, një me Gjeorgjinë dhe tjetrin me Maqedoninë e Veriut.

 

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...