25.5 C
Berne
mardi 23/07/2024

Për gjendjen katastrofale te mediave shqiptare në Preshevë, mediat për këtë gjendje akuzojnë, pos Vucicit edhe Shqiprim Arifin

Preshevë, 2 nentor -Sikur mediat boterore edhe organizatat nderkombëtare (Reportes sans frontieres, IFJ ne Bruksel) akuzojne Sebrinë, pikrisht Aleskander Vucic për mostransparence dhe diskminimin e mediave ne Serbi, perfshire ketu edhe ato shqiptare ne Luginen e Preshevës. Mediat në Lugine qe dje i bënë fushatë kryetarit te Presheves, sot janë ju janë kyther kunder tij. Ne nje deklerate te perbashket per gjendjen katastrofale te mediave shqiptare, ata akuzojne kryetarin e tyre Shqiperim Arifin për injoracën e tij ndaj mediave shqiptare ne kete pjese te Eropës, Agjencia e Lajmeve « Presheva Jonë » eshte i vemti mediuam shqiptare nen Serbi qe kurre nuk ka marrur mbeshtetje financiare nga Beogradi, për t’ju shmangur imponimeve dhe kushtezieve për te propaganduar pro Serbisë si dhe për ta ruajtur pamvaresine mediale dhe imazhin e saj si medium kombëtar, shkruan  nga Presheva korrespondetii gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Mediat shqiptate ne Luginen e Presheves ne gërshërë mes Aleksander Vucicit dhe Shqiperim Arifit

Pas një takimi të përbashkët, përfaqësuesit e gjashtë mediave në komunën e Preshevës kanë lëshuar një deklaratë ku thuhet se imazhi mediatik në atë komunë është katastrofik, dhe egzistenca e gazetarëve është e kërcënuar, për çka akuzojnë kryetarin e asaj komune, Shqiprim Arifi, i cili nuk komunikon me gazetarët, nuk është transparent dhe nuk ka qenë prej tre vitesh.

Sipa snje dejklarata t epe¨rbahsket te emdiave shiptare ne Preshevë  lexojme « Ne, përfaqësuesit e mediave nga komuna e Preshevës, në takimin që mbajtëm të mërkurën, më 25 tetor 2023, pas analizimit të imazhit mediatik në komunë, e veçanërisht gjendjes ekonomike në mediat informative, nxjerrim si vijon:

NJOFTIM PUBLIK

Imazhi mediatik në komunën e Preshevës, pozita ekonomike e mediave dhe standardi i punëtorëve mediatikë, tani janë disi katastrofike. Media është fjalë për fjalë në dëshpërim financiar dhe ne punonjësit jemi seriozisht të shqetësuar për ekzistencën tonë dhe të familjeve tona.

Fajtori i vetëm për këtë gjendje është Shqiprim Arifi, kryetar aktual i komunës së Preshevës, i cili për tri vite të mandatit të tij nuk ka shpallur tenderë vjetorë për bashkëfinancim të projekteve mediatike. Për më tepër, presidenti aktual absolutisht nuk u përgjigjet telefonatave të gazetarëve, nuk na dërgon informacione për ngjarjet e organizuara nga pushteti vendor, nuk nxjerr njoftime për shtyp dhe nuk organizon konferenca për shtyp. Në disa dalje publike ai ka deklaruar qartë dhe me zë të lartë se nuk ka nevojë për mediat vendase. Obligimin social dhe ligjor të vetëqeverisjes lokale për informimin e qytetarëve për të gjitha çështjet me interes publik, Arifi e ka zëvendësuar me profilin e tij në Facebook dhe profilin e partisë së tij – Alternativat për Ndryshim. Po ashtu, kryetari i komunës së Preshevës “rregullisht” i informon qytetarët e tij për disa çështje kyçe përmes paraqitjeve televizive në media në Prishtinë, të cilat i paguan me mjete nga buxheti lokal. (-BlicPreševa (potpis) -Ministarstvo vesti (potpis) -RTV Presheva (potpis) -Preševacom (potpis) -Medijaindex (potpis) -RTV „Aldi“ (vlasnik Isuf Memeti odbio da potpiše saopštenje) Presheve, 25.10.2023. Iniciativa Koordinuese-Ardita Behluli

Në bazë të të gjitha këtyre të dhënave, punëtorët e shtëpive mediatike të komunës së Preshevës kërkojnë që opinioni dhe shoqatat mediatike NUNS dhe UNS të na mbrojnë nga arbitrariteti brutal i kryetarit të komunës. Nga të gjithë aktorët e skenës sociale të komunës dhe Republikës së Serbisë presim që Shqiprim Arifi ta obligojë dhe detyrojë që brenda një muaji të shpallë konkurs për bashkëfinancim të projekteve mediatike.

Derniers articles