22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Në Serbi më shumë vdesin se Lindin. Mediat e Beogradit në panikë: Ne Luginën e Preshevës me shqiptarë muslimanë më shumë lindin se vdesin

Sipas të dhënave të Entit të Statistikës Republikane (RZS), numri i lindjeve të gjalla në Serbi në baza vjetore ra për herë të parë nën 62,000, dhe në të njëjtin 12 muaj numri i vdekjeve e tejkaloi numrin e lindjeve për më shumë se 55,000. Sipas mediave te Beogadit: Ne Serbi nataliteti më i madh eshte ai në Luginën e Preshevës, që mediat serbe i lene fajnin popllsise fese isalme (qe shkruajne vazdhimsiht: Lugina e Preshevës, e banuar kryesisht me muslimanë) ne keto vise entike shiptare  shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Në Serbi me shume vdesin se Lindin. Mediat e Beogradit. Beogradi dhe Presidenti i Serbisë ne panikë, për rrezikun e zhdukjes se popullit serb, meqë për cdo vit Serbia po humb banore sa një komunë, sa Presheva. Pradaj Vucic ka vendosur qe për lindjen e fmeijes se pare te dhuroj nga 500 mije din. 

Shkalla e ulet e natalitetit në Serbi është 9.3 ‰ (promilë apo 9.3 lindje në 1000 banorë gjatë vitit), ndërsa shkalla e mortalitetit 14.2 ‰ ( apo 14.2 vdekje në 1000 banorë gjatë viti), çka do te thotë se shtimi natyrorë është -4.8 ‰ (shtimi është negativ).

Shkallë më të ulët të mortalitetit ka komuna e Bujanocit 10.0, Preshevës 9.5, Sjenicës 8.8, N Pazarit 8.1 Tutinit, 7.2 promilë. Ndërsa shkallën më të lartë të mortalitetit kanë komunat: Gaxhinhan 29.o promila, Rakovac 26.5, Crna Trava 28.6 etj.

Falë natalitetit, vetëm dy komunat e Luginës dhe tri të Sanxhakut do të kenë shtim pozitiv natyrorë të popullsisë

 Për 9 muaj një komunë humbi gati 300 banorë, Tmerr Duke qenë se një rritje kaq dramatike e vdekshmërisë së popullsisë është e lidhur me virusin korona, demografët me të drejtë kanë frikë se shtatori do të « thyejë » rekorde të zeza.

Publikuar: 14.10.2021. 10:52 paradite Nëse vazhdojnë trendet aktuale demografike, Serbia deri në fund të vitit mund të mbetet pa një qytet sa Smederevo, pasi shtimi negativ natyror do të arrijë në rreth 64.000 banorë, sipas të dhënave të Institutit Republikan të Statistikave. Vetëm në bazë të rritjes natyrore negative, pra dallimit të numrit të lindjeve dhe vdekjeve, komuna e Pribojit ka humbur 270 banorë në 9 muajt e parë të këtij viti.

Analistet dhe mediat serbe te shqetesuara: Nëse nuk ka njerez, për cfarë të duhet shteti? (Ako nema naroda, čemu država?)

Arno Gujon: Serbia ka një plan dhe program të qartë se si ta arrijmë atë së bashku deri në vitin 2027! Drejtori i Drejtorisë për Bashkëpunim me Diasporën dhe Serbët në rajon, Arno Guyon, tha sonte se lindshmëria lidhet drejtpërdrejt me rritjen ekonomike, e cila redukton largimet jashtë vendit dhe rrit kthimet nga diaspora në Serbi.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka shprehur sot pritjen e tij që më 1 maj të fillojë pagesa prej 500 mijë dinarësh ndihmë shtetërore për lindjen e fëmijës së parë. Serbia gjatë vitit të kaluar ka humbur 46.503 banorë, vetëm për shkak të rritjes negative natyrore dhe numri është edhe më i madh nëse merret parasysh numri i qytetarëve që janë shpërngulur jashtë vendit.

Instituti Republikan i Statistikave njoftoi se vitin e kaluar kanë lindur 62.700 foshnja dhe kanë vdekur 109.203 persona. Shtesa natyrore negative, diferenca mes lindjeve dhe vdekjeve është -46.503 banorë.

Vetëm katër komuna në Serbi kanë shënuar rritje natyrore pozitive – Tutini, Novi Pazari, Presheva dhe Sjenica. Pamja më e trishtueshme është në rajonin e Serbisë Jugore dhe Lindore, ku është shënuar një rritje natyrore negative prej -9.8 për mijë. Për demografët këto të dhëna nuk janë befasi, kështu ka qenë prej vitesh. Nga viti 2013 deri në vitin 2022, numri i banorëve në Serbi është zvogëluar për 433,323 vetëm në këtë bazë.

Në dhjetë vjet Serbia humbi gati gjysmë milioni banorë. Po të shtosh edhe numrin e banorëve që largohen nga vendi, shifrat janë edhe më dramatike. Kjo e vendosi vendin në mesin e dhjetë popullatës me humbje më të shpejtë në botë, së bashku me Bullgarinë, Kroacinë, Maqedoninë dhe vendet në buzë të Bashkimit Evropian.

Nga 170 komuna serbe, vetëm 15 sosh pa shqiptarë, ose më shumë se në gjysmën e komunave në Serbi, mbi 70 të tilla, janë të banuara me shqiptarë, ka zbuluar gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve zyrtare te Beogradit.

Në Serbi nga 170 komuna, vetëm në 15 komuna nuk ka shqiptarë (Dok.)

Ne flasim me fakte dhe deshmi / Zyrtare, sipas statistikave të Beogradit: Në Serbi nga 170 komuna, vetëm në 15 komuna nuk ka shqiptarë (Dok.)

Sipas gazets zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar statistikave serbe, në Serbi nga 150 komuna, vetëm në 18 komuna nuk ka shqiptarë. Këto vendbanime dhe qytetare gjenden jo vetëm ne Luginen e Preshevës, por edhe në Vranjë,  Leskovc.. deri ne Nish e Beograd, madje edhe ne skaj të Serbise – ne Suboticë. Sot ne Serbi bashke me Luginen e Preshevës, jetojnë mbi 200.000 shqiptare, kupto ne 132 komuna tjera te shtrira ne terrorin e Serbisë.

Sot ne Serbi jane mbi 200 mije shqiptare, e pranoi, se pranoi Vucici, kjo eshte e verteta! Mbi 100 mije jane ne tri komunat shqiptare ne Luginen e Presheves dhe 100 mije jane neper 167 komuna tjera te Serbise!

Duke mos llogaritur ketu edhe diasporen shqiptare nga Lugina ne perendim prej 80 mijë, te larguar pas luftes me presion dhe politikat diskriminuese, që në fjalorin e diplomacisë nderkombetare njihet si spastrim etnik, kuptohet per realizimin e programeve serbe.

Derniers articles