22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Mediat botërore: Pse të rinjt po ikin nga Shqipëria masivisht, më shumë se nga vendet që janë në luftë?!..

Një kandidate për integrimin europian prej gati dhjetë vitesh, Shqipëria është e etur për tu bashkuar me klubin e njëzet e shtatë të BE-së. Vendi po përpiqet të përmbushë pritshmëritë e Brukselit duke rritur reformat. La-Croix shkruan se por, të lodhur nga pritja, shumë shqiptarë tashmë janë larguar nga vendi, percjelle gazeta zvcierane ne shqip Le Canton27.ch

Euractiv.com: 1.4 milionë shqiptarë janë larguar nga vendi igjate dy decenieve te fundit, mbi 700,000 janë larguar vetem në dekadën e fundit

Prej disa muajsh logoja e “Kolegit të Evropës” është ekspozuar brenda piramidës së Tiranës, dikur muze i diktatorit komunist Enver Hoxha, sot simbol i transformimit të Shqipërisë. European Institute and arsimit of art and theme luar në vitin 1949 po pergatitet të hapë kampusin e tretë në kryeqytetin shqiptar, por jo si ata në Bruges në Belgjikë dhe Natolin në Poloni.

Viteve te fundit mediat ndërkombëtare raportojne vazhdimisht për temën e emigracionit, veçanërisht për azilkërkuesit që i drejtohen Gjermanisë, vendi më i prekur deri më tani me 450,000 aplikime. Sipas nje media te BE-së, Euractiv.com, mbi 1.4 milionë shqiptarë janë larguar nga vendi i tyre gjate dy decenieve te fundit, ku mbi 700,000 janë larguar vetem në dekadën e fundit. Gjatë verës dhe vjeshtës, numri i shqiptarëve që kalonin Kanalin drejt Britanisë së Madhe me varka dhe më pas kërkonin azil u rrit, duke shkaktuar një reagim të ashpër nga qeveria britanike.

Shqiptaret ikin nga Shqiperia masivisht, me shume se vendet që janë në luftë. Pasi arriti një kulm prej 3,286,542 banorësh në vitin 1990, ky numër filloi një rënie relativisht të vazhdueshme. Në 30 vjet, nga viti 1990 deri në vitin 2020, numri i përgjithshëm i banorëve është ulur me gati gjysmë milioni njerëz.

Kjo rënie demografike mund të shpjegohet veçanërisht nga lindshmëria e cila është në rënie. Për më tepër, viti 2017 ishte viti me numrin më të ulët të lindjeve në 90 vitet e fundit. Kështu, e kombinuar me një shkallë vdekshmërie e cila ka mbetur e qëndrueshme, niveli i ulët i lindjeve ka bërë që Shqipëria të renditet si vendi i 53-të me popullsinë më të plakur.

Pavarësisht kësaj, migrimi është fenomeni që kontribuon më shumë në rënien e numrit të banorëve në Shqipëri. Nga viti 1990 deri në vitin 2001, popullsia u ul kryesisht për shkak të emigrimit masiv: raporti i individëve që u larguan nga Shqipëria ishte dukshëm më i lartë se ai i atyre që vendosën të vendoseshin atje.

Në vitin 2020, rreth një milion njerëz nga Shqipëria jetojnë gjetkë në botë. Këta emigrantë marrin kryesisht rrugën drejt Italisë dhe Greqisë, vendet fqinje. Vendet e tjera anëtare të Bashkimit Evropian (BE) dhe Amerika e Veriut përfaqësojnë gjithashtu tokat pritëse për shumë shqiptarë.

Derniers articles