26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Mbi 50 veteranë (ushtarë të UÇK-së) bënë vetëvrasje në Kosoven e pasluftes, për shkak krizes ekonomike dhe varfërise, të papune, shteti i la anash qe 20 vjet 

Brnë, 6 qershor -Për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike e sociale dhe në pamundësi që t’i mbajnë familjet e tyre, mbi 50 ish-ushtarë të UCK-se kanë bërë vetëvrasje që nga përfundimi i luftës. Këto të dhëna i bën publike Xhevdet Qeriçi, kryetari i Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave të Veteranëve të UÇK-së, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ushtaret e UCK-së dje mee pushke ne krah që sollen lirire dhe pamvarësine mbeten rrugeve me biciklete tuj mbledh kanace, kurse ata qe nuk luftuan u bene « komandant » dhe sot shetisin me xhipa me shfalerka 

Sot ne Kosovë vetarenet e UCK-së kush si ben « mall » , jane injfrrtuar komplet n gfa shteti qe nga mabrimi i luftes ata mbesin gjallëw duke shitur kanaqe te Cpca Collavete Amerikës dhe duke shitur cigare n’pazar?! Ish-ushtari i UÇK-së, Veli Morina që nga paslufta jeton në kushte shumë të vështira. Morina, që jeton në fshatin Rixhevë të Klinës mbledh kanaqe për çdo ditë për të siguruar mbijetesën e tij.E sa e sa t ejtere jane si ky Veliku?! Tjetri ish luftëtari i UÇK-së, Milaim Beqiri jeton në kushte të rënda, pa pasur mundësi të sigurojë as kafshatën e gojës. Ai ndjehet i lënë pas dore nga shteti edhe pse për vendin e tij rrezikoi jetën. Mjerim!

Për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike e sociale dhe në pamundësi që t’i mbajnë familjet e tyre, 48  ish-ushtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë bërë vetëvrasje që nga përfundimi i luftës.. Këto të dhëna i bën publike para 4 vitesh Xhevdet Qeriçi, kryetari i Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave të Veteranëve të UÇK-së ne mdiat shqiptare, qe sipas njoftimeve te fundfit nga terreni ky numer i vetevrasjeve te ish-ushtareve dhe veteraneve te UCK-së ka kaluar mbi 50 sish, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ndersa Ish ushtari tjete i Ushtrisë Çlirimtare të së Kosovës Bekë Beka fal shoqatës “Jetimët e Ballkanit” është bërë  me shtëpi me 2018 se per shtet, siq tha ai, kisha mbetur rrugeve, siq isha deri tash. « Liderët partiak na lanë nëpër burgje, vuajtje, na tradhtuan, na mashtruan, vetë u pasuruan!.. » thote ish-ushatri i UCK-së për gazten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Me vitin 2014 ish-luftetari i UCK-së Milaim Beqiri thote ne gasyzeta e Kosovës se “Kam qenë ushtar i UÇK-së. Kam luftuar për ta parë vendin tim të lirë, e kjo gjë erdhi, mirëpo, pavarësisht kësaj, unë asnjëherë nuk kam marrë ndonjë gjë. I kam të gjitha dokumentet se jam veteran i luftës, por ne jemi kategoria më e lënë pas dore nga shteti ynë, dhe kjo më dhemb shumë, sepse ne kemi rrezikuar edhe jetën tonë”

Sipas z.Qeriçi “ky është turpi më i madh i këtij shteti dhe shumë e rëndë për ne si shoqëri kur dihet se këta ushtarë i kanë bërë ballë gjithë atyre sfidave, përballë gjithë asaj makinerie të Serbisë dhe pas lufte të vetëvriten se nuk kanë mundësi t’i ushqejnë familjet e tyre”.

Qeriçi ka treguar edhe për padrejtësitë e shumta që po u behën veteranëve dhe invalidëve të luftës, për fryrjen e listave e po ashtu ka akuzuar Qeverinë e Kosovës për mos respektim të vlerave të UÇK-së dhe për përbuzjen që po u behët këtyre kategorive.

Ai ka folur edhe për një rast konkret duke treguar rrëfimin e një ish ushtari të UÇK-së, i cili u detyrua ta lëshojë vendin për të cilin luftoi për shkak të kushteve të rënda ekonomike.

“Kurrë nuk do ta shkelja tokën e Kosovës po të mos i kisha familjen atje”, kështu i ka thënë një bashkëluftëtar, Xhevdet Qeriçit.

Derniers articles