17.4 C
Berne
lundi 15/07/2024

Kryetari i Kuvendit te Referendumit te Luginës së Preshevës (mars 1992) banori me i ri ne Shtëpia e të moshuarve « Jetimat e Ballkanit »

Preshevë, 8 shtator -Kur « sheti yt njerke » nuk te ndihmon, sheti yt amë kurre nuk te harron. Kështu edhe Kosova ju gjet ne momente te vështira profesori të rrespektuar nga Presheva Ibrahim Kadriut, Profesor Kadriu nga sot eshte bere banori me i ri ne Shtëpia e të moshuarve « Jetimat e Ballkanit » ka njoftuar z.Halil Kastrati gazetën zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Për kete gjest, strehim të mysafirit nga Lugina, profesori nga Presheva Kadriu ka falemnderuar nga zemra humnistin Halil Kastrati qe nuk po e harron shqiptaret e  Lugines së Prshevës.

Do përkujtuar se Prof. Ibrahim Kadriu ishte per disa vite Kryetar i Kuvendit te Referendumit 1-2 mars 1992 te mbajtur ne Presheve, pastaj Kryetar i Shoqates Humanitare Bamirese Nena Tereze ne Presheve si dhe aktivist i çeshtjes Kombetare per bashkimin e Shqiptareve ne nje Shtet, siç thonte veprimtari i Shquar Danaj “ne Shqipri Natyrale”

KUSH ESHTE PROFESOR IBRAHIM KADRIU?

Tri decenie më parë me 1 dhe 2 mars të vitit 1992 kur ne Kosove zihej politika ne prag te luftës, as Lugina e Presheves nuk rndeji duarkryq, por ajo nisi  me organizime politike deri ne mobilizm. Pos aktivistëve tjerë në këtë organizim të veprimtarisë kombëtare nuk mungoi kontributi i prof. Ibrahim Kadriut, si Kryetari Kuvendit të Referendumit, Ibrahim Kadriu, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ibrahim Kadriu është njeri nga themeltarët e organizimit më të rëndësishëm politik të Kosovës Lindore, Referendumit të 1,2 Mars 1992. Ndonëse i shtyrë në moshë, ai mbanë mend në detaje mënyrën se si u organizua referendumi ku shqiptarët e Kosovës Lindore votuan pro bashkimit me Kosovën. Kadriu është shprehur përkrahës i idesë per hskembimin e tgerritoreve mers Kosovës dhe Serbisë, cka ashut keshut Kosova seshte kah  e gezon Veriun e Kosovës qe 20 vite. Mirëpo, sipas tij, bashkimi i përgjysmuar i këtyre komunave me Kosovës, do të ishte “Fitore e Pirros”, çka nuk i duhet askujt.

Pas tridhjetre vitesh nga ky referednum te shptarevetnik me te dreejte abshki me Kosovën, shqiptaret e Lugines sot e kesaj dite mbeten nen Serbi me fajin aq sa te serbise po aq edhe te lidereve te Lugines te ndihmuar edhe nga qarqet antishiptare ne Tirane dhe Prishinë.

Me anashkalimin e Referendumit, liderët e Preshevës tradhtuan popullin dhe shkelën mbi gjakun e deshmorëve të UCPMB-së, kishte deklaruar sociologu i njohur nga Lugina prof. Ibrahim Kadriu, njeriu numer dhe arkitekt i Referendumit te 1-2 marsit 1992 i cili ishte edhe kryetar i këtij procesi historik.

Sipas prefesor Kadriut ne Presheve nuk ka lider serioz, por misterioz, kolltukgjinj dhe e manipuluar. Keta lidere te cilet Luginen e Presheves ne Beograd e quajne “Serbi Jugore” (“Juzna Srbija”) e në Prishtine “Kosova Lindore” merre me mend sa shpejte e harruan Referendumin e vitit 1992 te cilin e permendim vetem ne cdo kater vite, ne prag te zgjdhjeve?!

 

Derniers articles