22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po bën…

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane financuesit dhe kontribuesve te KSC-se kane folur sot zyratet e gjykates speciake per gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ja kush jane  financuesit e Dhomave te Specializuara?

Gjykata Speciale financohet nga vendet e Bashkimit Evropian, dhe shtetet e tjera kontribuese si: Amerika, Zvicra, Turqia, Kanadaja, Norvegjia etj. Deri më tani, në 7 vjetët e fundit, për Gjykatën Speciale janë shpenzuar mbi 275 milionë euro, përfshirë edhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar.

“Sa i përket buxhetit aktual, për periudhën dyvjeçare nga 15 qershor 2023 deri më 14 qershor 2025, BE ka miratuar financimin e një buxheti prej 106,810,000 euro…” kane deklaruar sot zyrtaret e KSK per gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Përveç kësaj, Zvicra ka financuar aktivitetet e KSC ne Kosove që nga viti 2018. Aktualisht,  financohet përmes një granti dyvjeçar nga Zvicra prej 147,000 Euro që mbulon vitet 2022 dhe 2023.

Duke folur oer financat, sipas zyrtareve nga Haga, Shtetet e Bashkuara kontribuojnë në KSK edhe përmes dërgimit të stafit në institucione. Kurse Rusia dhe Serbia nuk kontribuojnë fare në buxhetin e KSK-së.

Derisa Komuniteti nderkombetar financon Gjykaten sorciake me miona euro, qeveria e Kosives deri tash ka dhutuar mbi 500 milion euro per t’i shpetuar ish-kreret e UCK-se we po gjykohen per krime ne Hage.

 

 

 

 

 

Derniers articles