22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Greqia duhet të njohë gjenocidin shqiptar!

 

Qeveria greke duhet të njohë dhe t’i kërkojë falje popullit shqiptar për gjenocidin brutal të kryer nga ushtria greke e kryesuar nga gjenerali grek Napoleon Zervas në vitin 1944 në rajonin e Çamërisë. 

Mijëra gra të pafajshme fëmijë dhe pleq u mbytën në mënyrën më çnjerëzore, u dogjën të gjallë, u prenë kokat, u rrahën për vdekje, u pushkatuan, u përdhunuan para fëmijëve të tyre dhe u vranë. Mijëra të mbijetuar u detyruan të shkonin në këmbë drejt Shqipërisë ku shumë vdiqën gjatë gjurmës. Të mbijetuarve u ndalohet ende të kthehen në shtëpitë e tyre apo edhe të vizitojnë varret e prindërve të tyre.

Pikërisht shtatëdhjetë e shtatë vjet më parë, në vitin 1944, autoritetet greke iu drejtuan mizorive më të këqija të dëshmuara në këtë rajon.

Më 27 qershor 1944 më shumë se 600 burra, gra dhe fëmijë u masakruan në një qytet të quajtur Paramithia. Nga qershori 1944 deri në mars 1945, 1286 njerëz u vranë në qytetin e Filatit.

Në Margëlliç dhe Pargë u masakruan 626 persona dhe në Gumenicë 192. Në total u vranë 2900 burra, 214 gra, 96 fëmijë. 745 gra u përdhunuan. Janë masakruar 32 fëmijë nën 3 vjeç. 68 fshatra të Çamërisë u rrafshuan me tokë. U dogjën 5800 shtëpi dhe objekte kulti. U konfiskua pasuria e çmuar që i përkiste çamëve. Numri i përgjithshëm i njerëzve në këto territore, shtetet e regjistrimit, ishte 71.983.

Nga kjo popullsi 62.786 ishin shqiptarë. Pjesa tjetër ishin grekë dhe disa hebrenj. KËRKOJMË: 1. OJQ Rrënjët Shqiptare i bën thirrje qeverisë greke të njohë ekzistencën e 80,000 shqiptarëve që jetojnë sot në Çamëri dhe të gjitha pakicave të tjera etnike në Greqi. Përkundër faktit se Greqia është anëtare e NATO-s dhe e Bashkimit Evropian dhe se ka nënshkruar të gjitha marrëveshjet ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, qeveria greke mohon zyrtarisht ekzistencën e Çamërisë dhe të gjitha pakicave të tjera etnike në Greqi.

Qytetarët grekë me origjinë shqiptare, turke, maqedonase, vllahe dhe rome nuk gëzojnë trajtim të drejtë dhe të barabartë sipas ligjit dhe përballen me pengesa të mëdha në ruajtjen e kulturës së tyre dhe ushtrimin e të drejtës së tyre për lirinë e shprehjes dhe lirinë e besimit. Komuniteti ndërkombëtar duhet ta bëjë Greqinë përgjegjëse për dështimin e saj për të njohur pakicat etnike që jetojnë brenda kufijve të tyre dhe për të mbrojtur të drejtat e tyre. 2. OJQ-ja Albanian Roots i bën thirrje qeverisë greke të kërkojë falje publike për faktin se “çamët” ishin viktima të valëve të njëpasnjëshme të dëbimeve masive dhe gjenocidit, që kulmuan me masakrën e më shumë se 5000 burrave, grave dhe fëmijëve, të dhunshëm.

Dëbimi në Shqipëri dhe Turqi i 35.000 të tjerëve, konfiskimi i mijëra hektarëve tokë në pronësi çame, grabitja dhe djegia e 68 fshatrave dhe qyteteve shqiptare dhe njëqind xhamive nga qershori 1944 deri në mars 1945. 3. OJQ-ja Albanian Roots i bën thirrje qeverisë greke të njohë të drejtën e të mbijetuarve çamë dhe pasardhësve të tyre në mërgim për t’u kthyer në tokën e tyre dhe për të marrë kompensim për pasuritë e tyre të shkatërruara dhe të vjedhura, që përfshijnë rreth 150,000 njerëz dhe prona të vlerësuara në më shumë se dy. miliardë dollarë në tregun e sotëm.

Është e pabesueshme që qeveria greke, e cila pranoi me ligj sekuestrimin e pronave çame në fund të Luftës së Dytë Botërore, u ka mohuar të mbijetuarve dhe pasardhësve të tyre edhe të drejtën për të vizituar tokat e tyre stërgjyshore./ KosovaPost

Derniers articles