26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Europol në raportin e fundit nuk përmend Kosovën. Ndersa për Serbine dhe Shqipërine thuhet se jane bërë qendra të krimit, të drogës, kontrabandës dhe prostitucionit

Bernë, 28 maj -Shërbimi policor evropian Europol ka publikuar një raport mbi rrjetet më të rrezikshme kriminale evropiane dhe pasojat e aktiviteteve të tyre në tokën evropiane. Qindra rrjete janë ndërkufitare në Evropë, duke përfshirë ketu edhe ato në Ballkan, veçanërisht në Serbi dhe Shqipëri (Des centaines de réseaux sont transfrontaliers en Europe, notamment dans les Balkans, notamment en Serbie et en Albanie), njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, due ju referaruar birkrmve nga Europol-i ne Hagë.

Trafiku i drogës, krimi i organizuar i pronës, kontrabanda e mallrave dhe trafikimi i qenieve njerëzore janë “aktivitetet” kryesore të më shumë se 800 rrjeteve kriminale të identifikuara nga Europol. Në këto rrjete rolin dominues e kanë kriminelët nga Bashkimi Evropian, por edhe nga Ballkani Perëndimor.

Europol: Janë mbi 800 (kresisht serbe dhe shqiptarë)  rrjete kriminale aktive në kategorinë e atyre që përfaqësojnë kërcënimin më të madh për BE-në

Rrjetet kriminale të përqendruara vetëm rreth anëtarëve kryesorë shqiptarë janë kryesisht aktivë në trafikun e kokainës, heroinës dhe kanabisit, kryesisht në Belgjikë, Francë, Gjermani, Itali, Holandë dhe Spanjë. Jashtë BE-së ato operojnë kryesisht në Brazil, Kolumbi, Ekuador dhe në vendin e tyre, Shqipëri. (« Criminal networks centred solely around Albanian key members are mainly active in cocaine, heroin and cannabis trafficking, mainly in Belgium, France, Germany, Italy, the Netherlands and Spain. Outside the EU they mainly operate in Brazil, Colombia, Ecuador and their home country Albania. »)Ndërsa Serbia përkufizohet si një qendër e rkimit, kontabandes dhe  për vetura të vjedhura për t’u dhënë atyre një identitet të ri për shitje të mëtejshme. Pas Serbisë, Shqiperia, ne raportin prej 60 faqesh, konsideorhen si « figura kyçe » në rrjetet kriminale që janë kryesisht aktiv në tregtinë e kokainës, heroinës dhe kanabisit, pra i theksuar si aktiv në forma të tjera krimi.

Gjithashtu, në grupet kriminale nga Ballkani Perëndimor, serbët shquhen si qytetarë të disa shteteve.I titulluar “Identifikimi i rrjeteve kriminale më të rrezikshme”, ky raport shënon analizën e parë gjithëpërfshirëse të karakteristikave që i bëjnë aktorë të caktuar kriminalë jashtëzakonisht të rrezikshëm.

Rrjetet kriminale me në qendër shqiptarin përbëhen ose vetëm nga shtetas shqiptarë, ose nga shqiptarë të kombinuar me kombësi si belge, holandeze, franceze, greke, italiane dhe serbe. Në mbi gjysmën e këtyre rrjeteve kriminale, shqiptarët janë kombësia dominuese. (Albanian-centred criminal networks are composed either solely of Albanian nationals, or of Albanians combined with nationalities such as Belgian, Dutch, French, Greek, Italian and Serbian. In over half of these criminal networks, Albanians are the dominant nationality.)

Ata janë aktivë në trafik droge, armë zjarri, grabitje dhe kontrabandë emigrantësh. Ato operojnë në një numër të madh të shteteve anëtare të BE-së dhe vendeve të treta si Norvegjia, Zvicra, Mbretëria e Bashkuar dhe vendet e Amerikës Latine.

“Ne e dimë se kush janë ata, si organizohen, çfarë aktivitetesh kryejnë, si dhe ku veprojnë, me cilat rrjete të tjera kriminale konkurrojnë dhe çfarë reprezaljesh bëjnë ndaj policisë dhe drejtësisë”, siguroi drejtoresha e Europol-it Catherine De Bolle, gjatë një konference për shtyp në Bruksel, citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Europol gjithashtu regjistroi 73 nga rrjetet më të rëndësishme kriminale që merren me krimin e organizuar të pronës, kryesisht vjedhjet dhe vjedhjet – (33) dhe automjetet (19) si të vetmin aktivitet bazë.

Vendet më të prekura kur bëhet fjalë për vjedhjen e automjeteve janë Gjermania, Polonia, Portugalia dhe Serbia.

Ndryshe, këto rrjete kriminale shpeshherë përbëhen nga shtetas të Gjermanisë, Italisë, Rumanisë, Serbisë dhe Ukrainës. Rrjetet zakonisht organizohen në mënyrë hierarkike, me një ndarje të qartë të detyrave dhe kontroll gjithëpërfshirës mbi këtë proces kriminal.

821 rrjetet kriminale më kërcënuese prekin të 27 anëtarët e BE-së shtetet. Shumica kanë një shtrirje që shtrihet përtej BE-së, veçanërisht në vendet në fqinjësi të BE-së, por edhe në vende më të largëta. Kjo shtrirje globale reflektohet edhe në kriminalitet Përbërja e rrjeteve, me 112 kombësi të përfaqësuara në mesin e anëtarëve të 821 rrjeteve kriminale më kërcënuese (The 821 most threatening criminal networks affect all 27 EU MemberStates. The majority have a reach that extends beyond the EU, particularly to countries in the EU neighbourhood, but also more distant locations. This global reach is also reflected in criminal networks’ composition, with 112 nationalities represented among the members of the 821 most threatening criminal networks)

Derniers articles