11.6 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Statistika e azilit / Zyrtare, qe tri vite asnjë azilkërkues nga Kosova në Zvicër. Dmth e justifikon Bernën që e konsideron Kosovën si një vend i sigurt!

Bern, 20 gusht -Gjatë muajit korrik 2023, në Zvicër janë dorëzuar 2169 kërkesa për azil, pra 226 më pak se një muaj më parë (-9,4%). Krahasuar me korrikun 2022, ky numër është rritur me 385 njësi. Vendet më të përfaqësuara ishin Turqia dhe Afganistani. Përveç kësaj, gjatë muajit në shqyrtim, statusi i mbrojtjes S iu dha 1,446 personave që u larguan nga Ukraina dhe u ndërprenë në 840 raste, njfotn gazeta zvcerane Le Canton27.ch

Rritja e numrit të azilit
Vetëm disa emigrantë vijnë përmes rrugës ballkanike
Numri i kërkesave për azil po rritet. Emigrantët dhe refugjatët arrijnë në Evropë kryesisht përmes rrugës mesdhetare. Rruga nëpër Ballkan është bërë ndërkohë më pak e rëndësishme.

Vendet kryesore të origjinës së personave që aplikuan për azil në Zvicër në korrik janë Turqia (553 aplikime, pra 27 më pak se në qershor), Afganistani (478, -26), Eritrea (164 kërkesa, -22), Algjeria (141 kërkesa). , -24) dhe Siria (103 kërkesa, -23).

Në përgjithësi, numri i kërkesave për azil dhe migrimi i parregullt është rritur sërish për disa muaj. Nga janari deri në fund të korrikut kërkuan azil në Zvicër 14,000 njerëz. Në të njëjtën periudhë të vitit 2022 ishin rreth 10,000. Rreth 21,000 njerëz që kaluan kufirin ilegalisht janë ndaluar tashmë këtë vit.

Me kete shifra mund te thuhet se qe tri vite ne Zvicer nuk ka asnje azilkërkues nga Kosova. Dmth kjo e justifikon Bernën, ku Zvicra qe e konsideron Kosovën si një vend i sigurt, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Zvicra ndërhyri me vendet e tjera në BE. Së fundi, Serbia hoqi heqjen e vizave për disa vende në fillim të vitit – me pasoja qartësisht të dukshme. Ndërsa 316 persona nga Burundi aplikuan për azil në tetor të vitit të kaluar, në korrik të këtij viti ishin vetëm gjashtë.

Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) pret rreth 27,000 kërkesa për azil për vitin 2023 në skenarin më të mundshëm. Por është gjithashtu mjaft e mundshme që të ketë më shumë. Kjo është më shumë se rreth 24,000 nga viti i kaluar, por shumë larg nga pothuajse 40,000 aplikime për azil në 2015.

Nga 2,169 aplikime për azil të paraqitura në korrik, 1,818 ishin aplikime parësore (krahasuar me 1,994 në qershor), pra kërkesa të paraqitura në mënyrë të pavarur nga personat e tjerë që kishin kërkuar tashmë mbrojtje. Personat që bënë një kërkesë të tillë në korrik 2023 vinin kryesisht nga Turqia (455 kërkesa, -43), Afganistani (445 kërkesa, -16), Algjeria (139 kërkesa, -23), Maroku (94 kërkesa, -11) dhe Siria ( 79 kërkesa, -2). Aplikimet dytësore, nga ana tjetër, pasojnë aplikimet për azil të regjistruara tashmë (p.sh. lindjet, bashkimet familjare ose aplikimet e shumëfishta).

Kërkesat për azil zgjidhen në shkallë të parë
Sekretariati Shtetëror për Migracionin përpunoi 1,923 kërkesa për azil gjatë muajit korrik 2023. Nga këto, 521 rezultuan në një vendim për të mos hyrë në këtë çështje (përfshirë 420 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 478 për dhënien e azilit dhe 484 për pranim të përkohshëm në shkallë të parë. Numri i lëndëve të pazgjidhura në shkallën e parë është 12826, që është 439 më shumë se një muaj më parë.

Nisjet
Gjithashtu në korrik, 1,367 persona u larguan nga Zvicra nën mbikëqyrjen e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Zvicra ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të kujdesen për 899 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 193 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 347 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 97 persona u transferuan në territorin e saj.

Ukraina: statusi i mbrojtjes S (procedurë speciale)
Në korrik, 2065 persona nga Ukraina aplikuan për statusin S. Në të njëjtën periudhë ky status iu dha 1446 personave dhe refuzoi 49 të tjerë që nuk plotësonin kriteret.

Gjatë muajit në shqyrtim, statusi S është ndërprerë në 833 raste me arsyetimin se përfituesit ishin larguar nga Zvicra. Në total, që nga aktivizimi i tij, ky status tashmë ka përfunduar për 14,089 mbajtës dhe përfundimi i statusit është në shqyrtim për 4,506 të tjerë. Në fund të korrikut, 64.914 persona kishin statusin S.

Derniers articles