7.5 C
Berne
vendredi 31/03/2023

Azili ne Zvicër: Në maj kishte 1,029 kërkesa, prijne afganistanezët (258)

Berne-Wabern (Nefail Maliqi) – Gjatë muajit maj 2021, 1,029 kërkesa për azil u regjistruan në Zvicër, dmth 179 më shumë se muajin e kaluar (+ 21,1%). Krahasuar me majin e vitit 2020, i cili u ndikua shumë nga kufizimi i Evropës për shkak të COVID-19, numri i kërkesave u rrit me 653 njësi, por mbetet shumë nën mesataren, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Sekretariati Shtetëror për Migracionin 

Sekretaiati Shtetëror për Migracionin përpunoi 1074 kërkesa për azil gjatë muajit maj 2021. Midis tyre, 238 rezultuan në një vendim të mos hyrjes në çështje (përfshirë 186 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 366 për dhënien e azilit dhe 216 për pranimin e përkohshëm në shkallën e parë. Numri i çështjeve në pritje në shkallën e parë qëndron në 2,720; ajo u rrit me 49 njësi krahasuar me muajin paraardhës.

Vendet kryesore të origjinës së njerëzve që aplikuan për azil në Zvicër në maj janë

Afganistani (258 kërkesa, d.m.th. 100 më shumë se në prill), Eritrea (157 kërkesa; +17), Turqi (123 kërkesa; +40), Siria (80 kërkesat; +18) dhe Sri Lanka (67 kërkesa; +4). Nga 1,029 kërkesa të paraqitura në maj, 649 ishin kërkesa kryesore (nga 484 në prill 2021). Pesë vendet kryesore të origjinës së njerëzve që paraqitën këtë lloj aplikimi gjatë muajit në shqyrtim ishin Afganistani (243, +104), Turqia (67, +27), Siria (35, +12), ‘Algjeria (34, -) 11) dhe Maroku (41, -13).

Gjithashtu në maj, 228 njerëz u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Vendi ynë u ka kërkuar shteteve të tjera të Dublinit të kujdesen për 280 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 119 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për përpunimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra, nga ana e saj, mori 253 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 81 persona u transferuan në territorin e saj.

Programi i zhvendosjes

Në maj 2021, 75 njerëz mbërritën si pjesë e një programi zhvendosjeje. Këshilli Federal vendos për këto programe çdo dy vjet. Ajo ka vendosur të mbështesë, midis 2020 dhe 2021, si dhe midis 2022 dhe 2023, deri në 1,600 refugjatë në një situatë të pasigurt në vendin e pritjes së parë. Programi 2022-2023 parashikon një kontigjent shtesë deri në 300 refugjatë, të cilët nuk mund të pranohen sipas programit të mëparshëm për shkak të vonesës së shkaktuar nga pandemia.

Derniers articles

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me...

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine...

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Sipas raportit të OKB-së, Shqipëria dhe Serbia bëjnë kontrabande të hapur të drogës, Kosova nuk përmendet pas 20 vitesh

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete...

Rekord: Diaspora shqiptare nga Zvicra vitin e kaluar ka dërguar në Kosovë rreth 100 milionë CHF

Prishtinë, 30 mars -Diaspora vazhdon të luaj një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës. Përgjatë një viti nga mërgimtarët dërgohen para të...