18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Demantohen mediat serbe. OFS: Në Zvicër janë 58.970 serbë. Shifren 120.000 nga e pollën?!

Bernë, 23 shkurt -Për dy dite rresht mediat serbe kane sulmuar gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch rreth numrit te serbëve ne Zvicër. Ne nuk kemi pasur kohe te merremi as te humbim me propaganden serbe, por ketyre mediave ju eshte përgjigjur sot më së miri zyra Federala e Statistikeve (OFS) me shifra dhe fake se sa serbe ka në Zvicër, pas pak ju sjellim reagimin e autoriteteve zvicerane.

Le Canton27.ch: Kërkojmë falje se kemi shkruar se në Zvicër jane 30.000 puro serbe, ndoshta mund te jenë edhe më pakë!

Ne shkrimin tone te fundit duek folur për roline mediave ne diaspore dhe numrin e shqiptareve dhe serbeve ne Zvicer kemi raportuar duek ju rferuar shifrave hzyrtare te Benrës se sot ne  Zvicer jetojne dhe veprojne mbi 300.000 mije shqiptare, shumica nga Kosova kuptohet për shkak politikave diskriminuese te regjimit per te bere spastrime tnike.

Ndërsa ne Zvicer jane vetem 30.000 puro serbë, pamvaresisht shifrave zyrtare te Zyres Federale te Statsitkeve ne Zvicer, ku na kane deklaruar se ne Zvicer nuk jane me pak e as me shumë se 58.970 serbe (shiko tabelen)

Mediat serbe kane shrkuar se « Redaksia e “Vestit” bën hulumtime të rregullta për lexuesit e saj dhe sipas këtyre të dhënave në Zvicër jetojnë shumë më tepër serbë sesa ka deklaruar autori i shkrimit në gjuhën shqipe, të publikuar në portalin zviceran. Gjegjësisht, në Zvicër jetojnë rreth 120.000 serbë… ». Por ne fakt gazeta zvicerane ne shqip ka shkruar se jane 30.000 serbe ne Zvicer

Mediat serbe paskan shkruar nder tjera se « gazeta serbe Vesti po i pengon shqiptarëve.. », ku shifet se paskan bere fushate dhe « patriot » ne emër te gaztes Le Canton27.ch, qe nuk eshte e vëretet sespe neve sio redaksi  nuk na pengon nje gazete serbe ne Zvicer, por propaganda e tyre. Sepse ne Zvicer nuk jane 120.000 serbe. Ata jane, siq kemi shkruar, hiq me shume se 30 mije, po aq sa ka shqiptare vetem në një kanton, 26  sa jane në Zvicrës, pra aq sa shqipatre ka Gjeneva, Shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Bile, bile bile e kërkojne falje se edhe ne kemi gabuar pak, sespe as 30.000 nuk janë. Ne Zvicer nuk jetojne as 30.000 serbe. Kehsdut themi ngase nga Zyra Federale e Statisktikave e thone se 58970 mije jane « serbe » por ne fakt nuk jane te gjithe serbe, gati gjyma prej tyre jane jo serbë qe posedoje pasaporta serbe. Vetëm nga Lugina e Presheves jane rreth 20 mije ne Zvicer po ashtu kuptohet per shkak presion te regjimit dhe poltikave diskrminuese te Beogradit. Kurse mbi 10 mije tjere « serbe » (kupto joserbe) janë nga Sangjaku dhe Vojvodina. Tash, pa sliberlaizimit te vizave, ky numer i «serbëve» ne Zvicer sgurisht do te tkurret edhe me shumë, sepse vetem ne janar dhe shkurt qindra kosovarë ne Zvicer kane filluar te marrin paspaortetn e ytre te rpitur qe 17 vite, te Rapublikes se Kosovës. Nje shifer jo zyratre felet se ne Zvicer jane mbi 50 mije kosovare ende me passporta serbe që i kanë blere apo  mbajtur prej zorit dmth per levizur dhe punuar në Zvicer.  Dhta tash keta kosvra padyshim do t’i thone Godbye « srpksi pasoš » !… e mire se te gjeta pasaporta e Republikes së Kosovës!

Beogradi dhe mediat serbe po ashtu manipulojne edhe me numri  serbëve ne Kosovë. Ja sa serbë sot jane ne Kosovës sipas mediave serbe e sa janë sipas mediave zvicerane…

Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë – dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben – in Serbien), eshte ky titulli ne numrin e sotem te gazetes prestigjioze te Zvicres Neue Zürcher Zeitung (NZZ) e cila ju ka referuar nje studimi evropian (Qendra Hulumtuese e Iniciativës Evropiane për Stabilitet – ESI), shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Në sfondin e këtij debati, sipas gezates zvicerane NZZ « grupi i ekspertëve Iniciativa Evropiane për Stabilitet (ESI) analizoi zhvillimin demografik të serbëve në Kosovë. Në kohën e regjistrimit të fundit jugosllav në vitin 1991, në Kosovë jetonin 194.000 serbë. Në vitin 2002 ishin 129.000. Megjithatë sot janë maksimumi 100.000. (Zum Zeitpunkt der letzten jugoslawischen Volkszählung 1991 lebten 194 000 Serben in Kosovo. Noch im Jahr 2002 waren es 129 000. Heute dagegen sind es maximal 100 000.)

Derniers articles