17.1 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Zvicra, më në fund vendos përdorimin e certifikatës, si Pasaporte-COVID

Reporteri i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch Nefail Maliqi pas presse konfrences me ministrin e shendeteise Alain Berset

Bernë, 20 maj  -E gjithë popullata zvicerane duhet të ketë akses në certifikatën COVID. Falë këtij dokumenti të destinuar për njerëzit e vaksinuar, të kuruar dhe të testuar negativisht, do të jetë e mundur të ri-autorizoni ngjarje të mëdha dhe të rihapni vendet në rrezik të tilla si diskoteka dhe klube. Certifikata ne fjalë mund të kërkohet gjithashtu për udhëtime ndërkombëtare, ka dekalruar për gazetëe zvicerane në shpip Le Cannon27.ch Ministri i Shendetesise Alain Bersiet.

Në mbledhjen e tij në 19 maj, Këshilli Federal diskutoi përdorimin e kësaj çertifikate dhe përcaktoi linjat kryesore që do të propozohen gjatë konsultimit të kantoneve, partnerëve socialë dhe komisioneve parlamentare. Certifikata nuk duhet të përdoret në vende të përditshme si transporti publik, shkolla, dyqane ose në punë. Restorantet, kinematë dhe ngjarjet me më pak se 1.000 njerëz gjithashtu nuk pritet ta përdorin atë, por do të jetë e mundur.

Certifikata mund të kërkohet gjithashtu për udhëtime ndërkombëtare

Masat për të luftuar koronavirusin ndonjëherë pengojnë rëndë liritë individuale. Certifikata COVID duhet të lejojë që disa aktivitete të rifillojnë gjatë një dënimi kalimtar. Falë tij, çdokush do të jetë në gjendje të provojë se është imun ndaj virusit (domethënë i vaksinuar ose shëruar) ose se probabiliteti është shumë i ulët që ato të jenë ngjitëse (pasi ata testuan negativë pak më parë.). Personat që nuk munden ose nuk dëshirojnë të vaksinohen do të jenë në gjendje të testohen për të marrë certifikatën. Megjithatë, vini re se vetë-testet nuk do të mjaftojnë, sepse ato janë më pak të besueshme. Sa për fëmijët nën 16 vjeç, ata nuk do të kenë nevojë për një certifikatë COVID.

Këshilli Federal nuk ka ndërmend të përdorë certifikatën më gjatë sesa është e nevojshme. Objektivi i tij është të zvogëlojë gradualisht kushtet e vendosura në planet e mbrojtjes, pastaj t’i eliminojë ato, në përputhje me modelin e tij trefazor. Lidhur me përdorimin e certifikatës, ai dalloi tre fusha.

Certifikata ne fjalë mund të kërkohet gjithashtu për udhëtime ndërkombëtare, ka deklaruar Ministri i Shendetesise Alain Bersiet, për gazetëe zvicerane në shpip Le Cannon27.ch

Zona e gjelbër: Përjashtohet përdorimi i certifikatës

Zona e gjelbër përfshin vendet e jetës së përditshme dhe marrëdhëniet me autoritetet. Këtu, certifikata është e ndaluar në mënyrë të qartë, sepse kjo fushë bie ose nën detyrat e shtetit ose të të drejtave dhe lirive themelore. Shembujt përfshijnë ngjarje private dhe fetare, transport publik, dyqane, vendin e punës ose shkollat.

Zona e portokallit: përdorim opsional ose për të shmangur mbylljet

Zona portokalli ka të bëjë me vendet që nuk janë domosdoshmërisht pjesë e jetës së përditshme, por që frekuentohen shumë. Këto përfshijnë bare, restorante, ngjarje, veçanërisht ato të shoqatave sportive dhe kulturore, vendet e kohës së lirë dhe argëtim, spitale dhe shtëpi pleqsh (për vizita nga të afërmit). Këtu, nuk është planifikuar të përdoret çertifikata COVID. Sidoqoftë, nëse situata epidemiologjike do të përkeqësohej përsëri dhe do të ekspozonte sistemin shëndetësor ndaj një rreziku të mbingarkesës, hyrja në këto vende mund të kufizohej për njerëzit me një çertifikatë, në vend se t’i mbyllte plotësisht ato. Por gjithçka tani sugjeron, përfshirë përparimet në imunizim, se nuk do të jetë e nevojshme të përdoret kjo eventualitet.

Për më tepër, pasi kjo fushë ka të bëjë me marrëdhëniet e së drejtës private, përdorimi i certifikatës duhet të jetë fakultativ derisa të hiqen planet e mbrojtjes, d.m.th. ajo do t’i përkasë çdo restoranti, kinemaje. Ose qendre fitnesi, për shembull, për të vendosur të kufizojë hyrjen në klientët e saj ndaj atyre me një certifikatë COVID, dhe kështu të heqin dorë nga plani i saj i mbrojtjes, mbajtja e një maske ose kufizime të tjera sasiore.

Komisionerizimi i certifikatës COVID

Këshilli Federal sot ka vizatuar konturet e përdorimit të certifikatës. Kuadri i saktë dhe përshtatjet përkatëse të urdhëresave do të vendosen për konsultë në 11 Qershor 2021. Vendimi do të merret më 18 Qershor. Certifikatat e para do të lëshohen në faza nga 7 qershori 2021 dhe në dispozicion për të gjithë popullsinë jo më vonë se fundi i qershorit, datë

Derniers articles

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Bernë, 23 mars -Pavarësisht më shumë se 12 orësh negociatash të shtunën nën patronazhin e BE-së, Kosova dhe Serbia nuk arritën të bien dakord...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...

Kryetari i FFK-së Agim Ademi sërish probleme me drejtësinë kosovare. Ai sot pas nje intervisitimi eshte derguar në mbajtje për 48 ore

Prishtinë, 22 maers -Kreu i Federatës së Futbollit të Kosovës Agim Ademi sot ishte ftuar për t’u intervistuar. Ai do të qëndroj në mbajtje...