20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Nis punimet në Bernë konferenca vjetore e ambasadorëve zviceranë që janë të angazhuar në 170 shtete të ndryshme në botë

Bernë, 22 guisht -Nga data 21 deri më 24 gusht 2023 në Bernë po zhvillohet konferenca vjetore e ambasadorëve zviceranë. Mbledhja e konsujve të nderit, e organizuar çdo katër vjet, zhvillohet në të njëjtën kohë. Rreth 240 pjesëmarrës diskutojnë veçanërisht rregullimet që vendi ynë duhet të bëjë në strategjinë e politikës së jashtme për të përballuar sfidat globale. Çfarë është konkretisht? Për ta zbuluar, ndoqëm ambasadoren Alexandra Baumann, përgjegjëse për organizimin, në prapaskenat e këtij eventi. Nga 170 ambasada ne bote, ambasada e nje sheti me te ri ne Evropë ajo e Kosoves ështe e fundit e hapur nga Zvicra, njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
Përfaqësuesit e Zvicrës në mbarë botën u mblodhën në Bernë për t’u lidhur
Konferenca e Ambasadorëve të Zvicrës zhvillohet nga 21 deri më 24 gusht 2023 në Bernë. Diskutimet e zhvilluara në kuadër të kësaj hapësire unike shkëmbimesh me të gjithë rrjetin e jashtëm kontribuojnë në zhvillimin e dokumenteve dhe projekteve të ndryshme të politikës së jashtme. Këtë vit, strategjia e politikës së jashtme 2024-2027 do të jetë në qendër të diskutimeve.
Është një traditë. Çdo vit, ambasadorët e dërguar jashtë vendit takohen në tokën zvicerane. Gjatë katër ditëve, më shumë se 240 pjesëmarrës që përfaqësojnë Zvicrën në mbarë botën marrin pjesë në edicionin e vitit 2023. Takimi katërvjeçar i konsujve dhe konsujve të nderit si dhe takimi vjetor i atasheve të mbrojtjes zhvillohen njëkohësisht. Ky takim unik ofron një mundësi për të diskutuar sfidat aktuale të politikës së jashtme me të gjithë rrjetin e jashtëm duke përfituar nga njohuritë dhe përvoja e diplomatëve. “Shkëmbimet mes Bernës dhe jashtë vendit zhvillohen gjatë gjithë vitit, por kjo në asnjë mënyrë nuk zëvendëson ato që mundësoi konferenca”, nënvizon kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA) Ignazio Cassis, njfton gazeta zvicerane Le Canton27.ch
Politika jonë e jashtme përcaktohet në Bernë, së bashku nga Këshilli Federal dhe popullata, dhe zbatohet nga përfaqësitë zvicerane në mbarë botën. Kjo përmbledh me pak fjalë punën që diplomatët e vendit tonë bëjnë jashtë vendit. Të shtrirë në të katër anët e planetit në rreth 170 lokacione, zëdhënësit e diplomacisë sonë kanë për detyrë të mbrojnë interesat e Zvicrës. Ata janë, në një farë mënyre, sytë dhe veshët e Zvicrës jashtë vendit.
“Konferenca bën të mundur vendosjen e pozicioneve të hartuara në Bernë në përputhje me realitetet në terren dhe perceptimin e tyre në vend. Prandaj është thelbësore që shkëmbimet mbi sfidat aktuale të politikës së jashtme të mund të zhvillohen me të gjithë rrjetin e jashtëm dhe që njohuritë dhe përvoja e ambasadorëve tanë të postuar në të gjithë botën të përdoren mirë.”, shpjegon Alexandra Baumann, përgjegjëse për organizimin e Konferencës. Në FDFA, Alexandra Baumann është Kryetare e Divizionit të Prosperitetit dhe Qëndrueshmërisë dhe Kryetare e Grupit Ndërdepartamental të Punës për Rindërtimin e Ukrainës.
Dhe për të ilustruar pikëpamjen e tij me një shembull që lidhet me situatën në Ukrainë: “Në kontekstin e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, qëndrimet e Zvicrës nuk kuptohen gjithmonë nga partnerët tanë të politikës së jashtme. Në njëfarë kuptimi, rrjeti i jashtëm monitoron se si perceptimi dhe imazhi i Zvicrës evoluon jashtë vendit”. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme që qëndrimet e Zvicrës të kuptohen dhe të përfaqësohen në mënyrë të besueshme dhe që diplomatët të marrin pulsin e politikës së brendshme. Zgjedhja e fjalës « rrjet » nuk është rastësi: përfaqësimet e FDFA janë të ndërlidhura dhe konferenca vjetore bën të mundur ruajtjen e lidhjes me Bernën. Këto takime zhvillohen pikërisht në momentin e përcaktimit të strategjisë së politikës së jashtme për vitet e ardhshme.
Ekspertiza e përfaqësive zvicerane jashtë vendit është e integruar në strategjinë e re të politikës së jashtme
Këtë vit tema e konferencës është “avokimi nën kujdesin e ri”. Një titull që pasqyron ndryshimet dhe nevojën për të gjetur zgjidhje inovative. Me pandeminë COVID-19 dhe agresionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës, bota po përballet pothuajse njëkohësisht me dy ngjarje me pasoja të gjera globale. Konkurrenca mes fuqive të mëdha botërore është rritur gjithashtu, duke përmbysur situatën gjeopolitike. « Pjesëmarrësit e konferencës do të diskutojnë rregullimet që Zvicra duhet të bëjë në strategjinë e saj të politikës së jashtme dhe prioritetet për t’u marrë me këtë mjedis në ndryshim, » vazhdon Alexandra Baumann.
FDFA aktualisht është duke punuar në Strategjinë e Politikës së Jashtme 2024-2027, e cila është fokusi i konferencës së këtij viti. “Gjatë procesit të hartimit, ambasadorët japin kontributin e tyre. Një version i parë është tashmë gati. Konferenca bën të mundur finalizimin e përmbajtjes”, shpjegon Alexandra Baumann.
Konferenca analizon rregullimet që Zvicra duhet të bëjë në strategjinë e saj të politikës së jashtme për t’u përballur me një realitet që ndryshon vazhdimisht. (Alexandra Baumann)
Tema të tjera në axhendë përfshijnë luftën në Ukrainë dhe pasojat e saj për Zvicrën, politikën evropiane dhe mandatin e Zvicrës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. E titulluar “Vlera e shtuar e Zvicrës”, gjysmë dite do t’i kushtohet ekonomisë. “Në bashkëpunim me economiesuisse kemi organizuar vizita të kompanive me qëllim forcimin e marrëdhënieve ndërmjet rrjetit të jashtëm dhe sektorit privat. Është gjithashtu e rëndësishme të ndërgjegjësohen përfaqësitë për sfidat me të cilat përballen kompanitë aktualisht,” shpjegon Alexandra Baumann.
Strategjia e re e politikës së jashtme 2024-2027 aktualisht në përgatitje do të jetë një nga temat qendrore të këtij viti. Objektivat, thekset e reja tematike si dhe instrumentet e propozuara të zbatimit do të komunikohen dhe diskutohen. Në të vërtetë, kontributet mbi prioritetet dhe përmbajtjen e dokumenteve strategjike shpesh burojnë nga kjo konferencë.
Me pandeminë Covid-19 dhe luftën kundër Ukrainës, në një kohë të shkurtër janë shpalosur dy ngjarje me pasoja të konsiderueshme globale. « Konferenca ka temën « avokimi nën kujdesin e ri » dhe do të shqyrtojë rregullimet që Zvicra duhet të bëjë në strategjinë dhe prioritetet e saj të politikës së jashtme për t’u përballur me këtë mjedis në ndryshim, » shpjegon Alexandra Baumann, Shefja e Divizionit për Prosperitet dhe Qëndrueshmëri të FDFA. dhe përgjegjës për organizimin e konferencës, në një artikull në faqen e internetit të departamentit. Promovimi i interesave të Zvicrës është bërë vërtet më i ndërlikuar duke pasur parasysh sfidat globale.
Kontektet ose çështjet aktuale do të trajtohen gjithashtu gjatë seminareve rajonale dhe tematike: në veçanti lufta kundër Ukrainës dhe pasojat e saj për Zvicrën, marrëdhëniet me Bashkimin Evropian apo edhe ulësen e Zvicrës si anëtare e zgjedhur në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.
Konferenca gjithashtu u mundëson diplomatëve të marrin pulsin e politikës së brendshme në Zvicër, veçanërisht falë ndërhyrjeve të të gjithë anëtarëve të Këshillit Federal. Gjithashtu do të zhvillohen takime me përfaqësues nga bota e ekonomisë për të diskutuar mbi sfidat me të cilat përballet sektori privat në kontekstin e një bote në ndryshim.
Konferenca e ambasadorëve dhe ambasadorëve mbahet që nga viti 1887. E ndërprerë gjatë Luftës së Dytë Botërore, ajo rifilloi që në vitin 1945. Që nga viti 2011, konferenca e konsujve dhe konsujve të nderit zhvillohet njëkohësisht, por çdo katër vjet. Më shumë se 150 prej tyre janë gjithashtu të pranishëm në Bernë këtë gusht. Ata do të diskutojnë lajmet politike dhe konsullore si dhe komunikimin ndërkombëtar.

Derniers articles