2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Zvicër, masa te reja të Covidit që duhet t’i dini, të ndërrmara nga autoritetet e Bernës nga kjo javë

Bernë, 76 dhjetor –Zvicra nga kjo javë ka nderramrur masa më ta ashpra kundër COVID-19, pasi qeveria po lufton për ta përmbajtur një valë të infeksioneve dhe arritjen e variantit Omicron në këtë shtet ku deri me tash jane identifikuar dy raste. Dje ne Zvcer kishim 39 vitkima dhe rreth 24 mijë raste të reja me Covid-19, njfotn gazeta zvicerane ne ship Le Canton27.ch

Këshilli Federal po shtrëngon vidhat për masat për të luftuar Covid-in. Nga e hëna, 6 dhjetor, certifikata dhe maska ​​do të jenë të detyrueshme në vende të ndryshme. 2G, pa qenë zyrtar, inkurajohet. Këtu është një pasqyrë e masave të reja.

Zvicra arriti norma rekord të ndotjes javën e kaluar. Disa spitale tashmë janë mbushur plot, veçanërisht në njësitë e kujdesit intensiv. Ndërsa ndonjëherë masa shumë të rrepta janë në fuqi në vendet fqinje, Këshilli Federal heq dorë nga shtrëngimi tepër radikal. Ai megjithatë dekretoi një sërë masash të premten, të cilat apriori do të jenë në fuqi deri më 24 janar 2022. Ja gjithçka që duhet të dini.

Certifikata e detyrueshme Covid: Për të gjitha ngjarjet publike si dhe për aktivitetet sportive dhe kulturore që zhvillohen brenda. Përjashtohet sporti profesional. Jashtë, detyrimi i certifikatës vlen nga 300 persona. Për takime private në ambiente të mbyllura, rekomandohet fuqimisht përdorimi i certifikatës.

Mbajtja e maskës e detyrueshme: Kudo që certifikata është e detyrueshme, mbajtja e maskës është gjithashtu e detyrueshme. Takimet private nuk preken. Ka edhe përjashtime, veçanërisht për sportin.

Konsumi vetëm kur jeni ulur:

Kur mbajtja e maskës nuk është e mundur, zbatohen masa alternative. Detyrim për t’u ulur për të konsumuar në restorant ose gjurmim gjatë aktiviteteve kulturore dhe sportive.

Klubet, restorantet, kinematë, qendrat e fitnesit, etj. mund të zgjedhë të kufizojë aksesin për njerëzit që janë vaksinuar ose kuruar (2G). Në këmbim, ata mund të heqin dorë nga maska ​​dhe detyrimi për t’u ulur për të konsumuar. Kjo vlen edhe për ngjarjet e brendshme dhe të jashtme.

Kërkesat e hyrjes në vend:

Që nga e shtuna, lista e vendeve që i nënshtrohen karantinës nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP) ka qenë një gjë e së shkuarës. Por në vend të kësaj është në fuqi një regjim më i rreptë testimi. Kushdo që hyn në Zvicër duhet të paraqesë një test negativ PCR. Një test i dytë duhet të kryhet katër deri në shtatë ditë pas hyrjes në Zvicër. Kostot e testit janë përgjegjësi e individëve. Personat e pavaksinuar nga vendet apo rajonet e rrezikuara jashtë zonës Shengen mund të hyjnë në Zvicër vetëm për qëllime private në rastet kur është rreptësisht e nevojshme dhe me arsyetim.

Testet:

Testet e shpejta antigjenike janë të vlefshme për 24 orë, në vend të 48 orëve të mëparshme. Testet PCR mbeten të vlefshme për 72 orë. Ndryshe nga sa ishte planifikuar fillimisht, Këshilli Federal po heq dorë nga bërja e testeve të detyrueshme në shkolla. Kantonet e kundërshtuan atë.

Takimet private:

Konfederata rekomandon detyrimin e një certifikate për takime private nga njëmbëdhjetë persona. Megjithatë, kjo nuk është një recetë, siç ishte menduar fillimisht.

Çfarë nuk është më në fuqi: Nuk ka më asnjë kufizim kapaciteti. Kjo ka të bëjë, për shembull: shërbimet fetare, kurset universitare apo edhe ngjarjet në natyrë.

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...