2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Kërkohet mbështetje e mediave qe ju ka sjell telashe pamanedima!

Bernë, 6 dhjetor -Media po kalon një krizë të paprecedentë. Për të siguruar mbijetesën e tyre, popullit i kërkohet të votojë një paketë ndihme për mediat e pavarura. Një komitet gjithëpartiak paraqet argumentet e tij në favor të « po ». Liria e mendimit ka nevojë për veprimtari gazetareske të larmishme, të bazuar dhe kritike. Rënia e të ardhurave nga reklamat përbën një sfidë kolosale për industrinë e medias zviceran, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch 

Komiteti gjithëpartiak « Liria e Opinionit » të hënën nisi fushatën për një « po » për paketën mediatike. Më 13 shkurt, populli do të votojë për këtë mbështetje të vendosur nga Këshilli Federal dhe Parlamenti, por e sulmuar nga një referendum. Mediat e pavarura janë një themel i rëndësishëm i demokracisë sonë të drejtpërdrejtë, theksoi komiteti në një konferencë për shtyp në Bernë.

Stéphane Estival, Drejtor Menaxhues i grupit frankofon ESH dhe president i shoqatës së botuesve frëngjishtfolës Médias Suisses Për Stéphane Estival, drejtor menaxhues i grupit frëngjishtfolës ESH dhe president i shoqatës së botuesve frëngjishtfolës Médias Suisses, « rënia e të ardhurave nga reklamat është një sfidë kolosale për industrinë e medias zvicerane. Gazetarisë cilësore i mungojnë burimet e konsiderueshme për të garantuar shërbimet bazë mediatike, veçanërisht në rajone”.

Funksioni demokratik në rrezik Me gjithë rëndësinë e tyre për formimin e opinionit politik dhe monitorimin e ngjarjeve në rajone, mediat zvicerane janë nën presion. “Kërcënohet seriozisht funksioni demokratik i medias”.

Mbështetja do të bëjë të mundur ruajtjen e diversitetit dhe të mos rrezikojë pavarësinë e tyre siç pretendohet nga kundërshtarët e tij, siguroi z. Estival, grupi i të cilit kontrollon gazetat e përditshme Le Nouvelliste, Arcinfo dhe La Côte.

Numri i gazetave po zvogëlohet, pluraliteti i mediave po zvogëlohet: Zvicra po kalon një krizë mediatike. Transformimi dixhital ka revolucionarizuar modelin e biznesit mediatik, një trend negativ i theksuar nga pandemia Covid-19. Për këtë arsye, është thelbësore që të investohet në modele të reja biznesi, nëpërmjet financimit lidhës, gjë që veçanërisht kompanitë e vogla mediatike vështirë se mund ta bëjnë vetë. , argumenton komiteti.

Mediat zvicerane sigurojnë që popullata të marrë informacione relevante dhe të besueshme në baza ditore. Martina Gammeter, redaktore e gazetës dygjuhëshe Engadiner Post nga Graubünden “Mediat zvicerane sigurojnë që popullata të marrë informacione relevante dhe të besueshme në baza ditore, në të gjitha rajonet gjuhësore. Ky është një shërbim i rëndësishëm publik”, vuri në dukje Martina Gammeter, redaktore e gazetës dygjuhëshe Engadiner Post.

“Nuk është një donacion që po kërkoj. Mbështetja ofron një perspektivë për shumë media rajonale”. Komiteti ndërpartiak “Liria e opinionit” ka në radhët e tij afro 90 deputetë, 80 krerë dhe drejtues kompanish mediatike si dhe 20 organizata si Reporterët pa Kufij Zvicër, Radiot Rajonale Romandes dhe Telesuisse apo Grupi Zviceran për malin rajone.

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...