12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Drejtësia në Zvicer: Emigrantë shqiptare pa dokumente denoncojnë një avokat ne Gjenevë

Kater emigrante akuzojnë avokatin se ka përfituar nga vulnerabiliteti i tyre, duke ndjekur procedura të dënuara me dështim, për të nxjerrë para prej tyre, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te LDG.

“Familja ime kishte 52800 franga tarifa ligjore dhe ne ende nuk kemi leje qëndrimi”, tha Merita *, të martën, në një konferencë për shtyp. Nga 21-vjeçari i saj, ajo nënvizon se sa shpresë kishte te kjo avokate e Gjenevës, ndaj të cilit, ashtu si tre paditës të tjerë pa letra, familja e saj do të përfundojë në kallëzim penal për fajde, në nëntor 2022.

Sipas Sindikatës Ndërprofesionale të Punëtorëve (SIT), që shoqëron këto familje, avokati do të kishte nisur procedurat e rregullimit kur nuk plotësoheshin kushtet elementare. Gjithçka duke paraqitur fatura pa asnjë detaj tjetër përveç një përmendjeje të thjeshtë “këste tarifash”, e ndjekur nga shuma katërshifrore që duhet paguar.

Kriteret e papirusit

I ardhur ilegalisht në Zvicër nga Kosova, Ramizi*, babai i Meritës, punon në biznesin e restoranteve dhe udhëton mbrapa e mbrapa për disa vite mes vendit të tij të origjinës dhe Gjenevës, përpara se t’i bashkohen në vitin 2019 gruaja dhe tre fëmijët e tij. Më pas ai troket në derën e disa avokatëve për të nisur një kërkesë për leje qëndrimi. Por është shumë herët.

Operacioni Papirus, i cili synonte të rregullonte punëtorët pa dokumente të mirëintegruara që jetojnë në kanton prej disa vitesh, ka bërë të mundur miratimin e kritereve strikte për marrjen e susamit. Në veçanti, për personat beqarë, çiftet pa fëmijë dhe çiftet me fëmijë shumë të vegjël që nuk kanë ndjekur shkollën, duhet të sigurohet vërtetimi i një qëndrimi të pandërprerë prej dhjetë vjetësh dhe për familjet me fëmijë që ndjekin shkollën, për një periudhë qëndrimi pesëvjeçare. Ju duhet të jeni financiarisht i pavarur, të keni një nivel A2 në frëngjisht dhe të keni një dosje të pastër kriminale.

« Unë kurrë nuk largohem nga Gjeneva dhe qëllimisht e përsërita vitin e kaluar në Shkollën e Kulturës së Përgjithshme për të qëndruar në shkollë. »

Merita
Të gjithë avokatët e takuar refuzojnë fillimin e procedurave përpara vitit 2024. Të gjithë përveç njërit. Pas refuzimeve nga Zyra Kantonale për Popullsi dhe Migrim (OCPM), avokati kërkoi rishqyrtim, pastaj bashkim familjar me Gjykatën Administrative, edhe pse babai nuk kishte leje qëndrimi. Ai iu drejtua dhomës administrative të Gjykatës së Drejtësisë, duke pësuar sërish një dështim. Madje ai sekuestroi edhe Gjykatën Federale, e cila gjithashtu e refuzoi kërkesën. Çdo ankim kushton, natyrisht.

50 000 franga

Babai i familjes hyn në borxhe me shefin e tij, i cili e bën të avansojë rrogën, shpjegon ai. Një shumë që nuk do ta shohë më. “Ndihemi të tradhtuar, sepse na premtoi shumë gjëra. Ai tha se normalisht me të, me 50 mijë franga e kishim lejen”, kujton vajza e tij. A nuk duhej të ishin të kujdesshëm që vetëm një avokat pranoi kërkesën e tyre? “Njerëzit në komunitetin tonë thoshin se ishte e mundur të merrej një leje. Ne u besuam atyre”.

Ende pa letra, Merita duhet ta lërë jetën në pritje. « Unë kurrë nuk largohem nga Gjeneva dhe qëllimisht e përsërita vitin e kaluar në Shkollën e Kulturës së Përgjithshme për të qëndruar në shkollë. » E reja kështu kursen kohë dhe shpreson që qershorin e ardhshëm ajo dhe familja e saj të marrin leje qëndrimi.

Me pak dallime, Shaban* jetoi të njëjtën histori. Ai shpenzoi pak më pak se 50,000 franga për të gjetur gjithashtu veten pa leje qëndrimi. Ricardo*, nga Brazili, shpenzoi 27,000 franga për procedurat për të cilat sindikata SIT, e cila mbështet më shumë se njëqind migrantë pa dokumente çdo vit në procesin e tyre të rregullimit, do të kishte propozuar një strategji tjetër.

“Këta tre persona pa dokumente i kanë paguar 130 mijë franga një avokati të Gjenevës, ndërsa nëse do të kishin ardhur në SIT, do të kishin paguar vetëm 250 franga detyrime vjetore”, thotë Julien Repond, sekretar i sindikatës. Qëllimi i tij nuk është t’u marrë leje, por të mbledhë para!

Shfrytëzues të tjerë të pakënaqur po dalin, thotë ai, duke shtuar se SIT po mendon të zgjerojë denoncimin e bërë në Prokurorinë Publike, për t’i shtuar fajdeve, mashtrimeve, mashtrimeve, shpërdorimit të pozitës dhe keqpërdorimit të dobësisë.

Vizioni « manichean ».

Unë François Canonica, i cili përfaqëson avokatin në fjalë, kundërshtoj të gjitha akuzat dhe paraqitjen e kësaj çështjeje.

“Nga njëra anë do të kishte klientë të papërvojë dhe të brishtë, që nuk dinin asgjë për këtë dhe nga ana tjetër, një avokat cinik dhe i paskrupullt. Pak karikaturale dhe bardh e zi, apo jo? Ky avokat provoi gjëra të arsyeshme dhe klientët informoheshin sistematikisht. Ata u faturuan për shërbimet që kishin kërkuar.”

“Nga njëra anë, do të kishte klientë të papërvojë dhe të brishtë, të cilët nuk dinin asgjë për të, dhe nga ana tjetër, një avokat cinik dhe i paskrupullt.” (Francois Canonica)

Ministria Publike hapi një procedurë dhe një seancë dëgjimore në formën e përballjes mes palëve u zhvillua në qershor nga prokurorja e parë Anne-Laure Huber, e ngarkuar me hetimin.

Fushata informative

Nga ana e tij, për të parandaluar abuzimet e mundshme, komisioni i migracionit i SIT, i cili gjithashtu ka linja telefonike, po fillon një fushatë informuese për publikun e interesuar, me qëllim që të inkurajojë migrantët pa dokumente që të shkojnë në rregullimin e personave të huaj përpara se të mandatojnë një avokat ose të lënë një shef paraqet një kërkesë për rregullim.

*Emrat e supozuar

Derniers articles