4.2 C
Berne
vendredi 23/02/2024

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene

Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e madhe e policisë në botë po feston zyrtarisht njëqindvjetorin e saj dhe feston një shekull bashkëpunimi ndërkombëtar policor. Viena nga sot deri me 1 dhjetor tubon 195 delegacione te vendeve anetare te Interpolit, te prite nga shefat e policise dhe ministrave te pune e te brendshem. Ketu merre pjese edhe Shqiperia si anetare, ku do behet fjale edhe per Kosoven dhe shqiptaret, njofton nga Viena i derguari speacial igazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ne AP te Interpol-it.

Shqipëria si pjesemarrese e punimeve, si anëtare e Organizatës Ndërkombëtare të Policisë Kriminale eshte pranuar në vitin 1991 (me kodin Interpol-Tirana) pas një vendimi që u mor në Asamblenë e Përgjithshme të kësaj organizate, që sot mendohet si organizata e dytë për nga shtrirja pas asaj të Kombeve të Bashkuara. Kosova edhe pse ende nuk eshte anetare, Interpol bashkepunon dhe kemben informacione ne lufyen kunder krimit te organizuar, raportin gazeta zvicerane Le Canton27.ch

100 vjet më parë, Interpoli u krijua në Vjenë

Historia e INTERPOL-it, e cila nisi në zemër të Evropës (në Vjenë) 100 vjet më parë, në periudhën ndërmjet dy luftërave, është e lidhur ngushtë me atë të këtij kontinenti.

Në kontekstin e viteve 1920, të shënuara nga trazirat gjeopolitike dhe rritja shqetësuese e krimit ndërkombëtar, anëtarët themelues të Organizatës pranuan se vetëm bashkëpunimi midis forcave të policisë do të bënte të mundur luftimin efektiv të kërcënimeve kriminale transnacionale – një objektiv që mbeti i zakonshëm gjatë periudhave të tension politik apo ekonomik.

Më vonë, në orët më të errëta të historisë së Organizatës, nazistët morën drejtimin e Komisionit Ndërkombëtar të Policisë Kriminale, emri i mëparshëm i INTERPOL-it, pasi hoqën presidentin e tij. Më pas, në vitin 1946, Belgjika udhëhoqi rindërtimin e INTERPOL-it pas luftës.

Ruajtja e sigurisë në Evropë

Sot, vendet anëtare evropiane mbeten përdoruesit kryesorë të aftësive të INTERPOL-it dhe kontribuuesit kryesorë të tyre në mbarë botën. Biznesi i tyre po rritet me shpejtësi. Kur bëhet fjalë për bazat e të dhënave të INTERPOL-it, këto vende kanë më shumë regjistrime, kërkime dhe, më e rëndësishmja, goditje se çdo rajon tjetër.

Regjistrimet, kërkimet dhe raportet e kryera nga vendet anëtare evropiane në bazat e të dhënave të INTERPOL-it arritën kështu rekorde historike në vitin 2022. Gjatë vitit të kaluar, numri i kërkimeve të kryera nga shërbimet evropiane përgjegjëse për zbatimin e ligjit në bazat e të dhënave të INTERPOL-it u rrit me gati një të tretën.

Këto shifra nënvizojnë vendin themelor që zënë aftësitë e INTERPOL-it në qasjet e përdorura nga vendet evropiane për të garantuar sigurinë e komuniteteve të tyre.

Komisioni Ndërkombëtar i Policisë Kriminale – emri i parë i Interpolit – u krijua në vitin 1923 në një kongres policor në Vjenë, Austri, i cili mblodhi së bashku përfaqësues nga 20 vende.

Në një kontekst të pasluftës të shënuar nga trazirat gjeopolitike dhe rritja shqetësuese e krimit ndërkombëtar, delegatët pranuan se vetëm bashkëpunimi midis forcave të policisë do të bënte të mundur luftën efektive kundër kërcënimeve kriminale transnacionale – një objektiv që ka mbetur i përbashkët gjatë periudhave politike ose tensioni ekonomik.

« Bota sigurisht ka pësuar transformime të thella gjatë shekullit të kaluar, por parimet themeluese të Interpolit janë po aq të rëndësishme sot sa në vitin 1923, » tha Sekretari i Përgjithshëm Jürgen Stock.

“Aktualisht po përjetojmë një periudhë të re përçarjeje globale, e cila ushqehet nga dixhitalizimi gjithnjë në rritje dhe luhatjet gjeopolitike. Bashkëpunimi i fortë ndërkombëtar policor është më i nevojshëm se kurrë,” shtoi ai.

250 kërkime në sekondë apo 20 milionë ne kerkime ne dite nga policia e Interpol

Gjatë shekullit të kaluar, Interpoli është bërë një nga organizatat më të njohura në botë, megjithëse roli i tij i saktë ndonjëherë është pak i kuptuar. Ndërsa përfaqësimet në kulturën popullore sugjerojnë se ka « agjentë të Interpolit », në realitet, vetëm agjencitë kombëtare të zbatimit të ligjit kanë kompetencat e arrestimit dhe sekuestrimit.

Në fakt, Interpoli ndihmon policët të luftojnë krimin që shtrihet përtej kufijve të tyre kombëtarë, duke i lejuar ata të ndajnë të dhëna me 195 vendet anëtare të Organizatës dhe të kenë akses në të dhënat e transmetuara prej tyre, si dhe të përfitojnë nga forma të ndryshme teknike dhe operacionale. mbështetje. Mesatarisht, oficerët e policisë kontrollojnë bazat e të dhënave të Interpolit më shumë se 20 milionë herë në ditë, që përfaqëson rreth 250 kërkime në sekondë.

Kthimi në Vjenë për Interpol në 2023

Gjatë gjithë vitit 2023, Sekretariati i Përgjithshëm dhe vendet anëtare të Interpolit do të organizojnë ngjarje dhe aktivitete për të shënuar përvjetorin e Organizatës. Festimi i njëqindvjetorit do të kulmojë në Vjenë, i cili do të mirëpresë sërish Interpolin dhe zyrtarët e zbatimit të ligjit nga 195 vendet anëtare të Organizatës për sesionin e 91-të të Asamblesë së Përgjithshme.

Gjithashtu në vitin 2023 bota do të festojë për herë të parë Ditën Ndërkombëtare të Bashkëpunimit Policor të caktuar nga Kombet e Bashkuara për 7 shtatorin, ditën e krijimit të Komisionit Ndërkombëtar të Policisë Kriminale.

Derniers articles

Blinken uron Kosovën për 16-vjetorin e pavarësisë

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka uruar qytetarët e Kosovës për 16-vjetorin e pavarësisë, duke vlerësuar “partneritetin tonë të qëndrueshëm”. Sipas tij, partneriteti mes...

Ky eshte krimineli serb (miku i Vucicit) i kerkuar nga Interpol per sulmin terrorist ne Kosove (Foto)

Lion, 22 shkurt -Organizata Ndërkombëtare e Policisë (Interpol) ka lëshuar një urdhër arresti për nje serb ekstremist qe deri dje idhte politikan ne Kosove...

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...