5.7 C
Berne
vendredi 19/04/2024

Zvicra dhe OSBE punojnë krah për krah për të kontribuar për paqen dhe sigurinë në Evropë

Bernë, 28 Nentor -Pjesëmarrja e këshilltarit federal Ignazio Cassis në edicionin e vitit 2023 të Këshillit Ministror të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) në Shkup është një mundësi e mirë për të ndriçuar në qendër të vëmendjes aktivitetet e kryera nga kjo organizatë, n jfton gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch duke ju referuar burimeve te Menistrise se Punebve të Jashtme te Zvicrës (DFAE) ne Bernë. 

Për Zvicrën, OSBE-ja përbën një platformë thelbësore për të vepruar, në përputhje me prioritetet e politikës së saj të jashtme, në shërbim të paqes dhe sigurisë në Evropë. Misionet në terren të OSBE-së, vëzhgimet e zgjedhjeve dhe angazhimi për respektimin e të drejtave të njeriut janë të dobishme për njerëzit në rajon.

Pasojat politike të agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës nuk e kanë kursyer Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE). Për shkak të mungesës së konsensusit midis shteteve pjesëmarrëse, presidenca për vitin 2024 është ende vakante, rinovimi i pozicioneve të rëndësishme ekzekutive në organizatë premton të jetë i vështirë dhe asnjë buxhet nuk ka mundur të miratohet.

Pavarësisht kësaj situate, OSBE-ja vazhdon aktivitetet e saj në të mirë të popullatës së rajonit. Zvicra është një anëtare themeluese e OSBE-së, të cilën e konsideron si një platformë të rëndësishme për të vepruar, në përputhje me prioritetet e politikës së saj të jashtme, në shërbim të paqes dhe sigurisë në Evropë. Tre shembujt e paraqitur më poshtë ilustrojnë fushat konkrete të veprimit të organizatës dhe angazhimin e Zvicrës në këto fusha.

Derniers articles

Në Gjenevë u mbajt Forumi shqiptaro-zviceran. Referuesit: Eshtë koha që të hapet një bankë shqiptare në Zvicër

Gjenevë, 19 prill -Në Gjenevë sot eshte mbajtur Forumi zvicerano-shqiptar, u muarën pjese mbi 200 persona, kryesisht biznesmen dhe afaristë te suksesshëm si dhe...

Policia zvicerane arreston “bombarduesin”, adoleshenti nga Kosova dyshohet si bashkëpunëtor i ISIS-it

Bernë, 19 prill -Një adoleshent me prejardhje nga Kosova u arrestua para disa ditësh në Zvicër, konkretisht në qytetin e Schaffhausenit. Ai bashkë edhe...

11 vjet nga marrëveshja Kosovë-Serbi në Bruksel, dokumenti me firmën e Hashim Thacit dhe Isa Mustafes përfshinë edhe themelimin e « Asociacionit serb »

Prishtnë, 19 prill -Sot bëhen 11 vjet nga nënshkrimi i marrëveshjes së parë mes Kosovës dhe Serbisë, në Bruksel. Hashim Thaçi, atëherë kryeministër i...

La polizia kosovara arresta una svizzera dopo aver minacciato un cittadino

Pristina, 19 aprile - Un cittadino svizzero è stato arrestato a Viti dalla polizia del Kosovo, dopo aver minacciato un uomo kosovaro sui social...

Die kosovarische Polizei nimmt eine Schweizerin fest, nachdem sie einen Bürger bedroht hatte

Prishtina, 19. April – Ein Schweizer Staatsbürger wurde in Viti von der kosovarischen Polizei festgenommen, nachdem sie in den sozialen Medien einen Kosovaren bedroht...