19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Zvicra mbeshtet Gjykaten Ndërkombëtare Penale (ICC) ne Hagë per hetime të krimeve të luftës në Ukrainë

Bernë, 14 maj -Bota, e tronditur, u gjend përballë imazheve të civilëve të vdekur të shpërndarë në qytetin e Boutcha, në Ukrainë, ndonjëherë të hedhura në varre masive. Me sa duket kemi të bëjmë me krime lufte. Por ne dimë shumë pak për terrenin. Cilat janë hapat e mëtejshëmQë nga 31 marsi, ushtria ruse, e cila pushtoi Ukrainën, është tërhequr nga Boutcha, një qytet në veriperëndim të Kievit, i cili është pjesë e sulmit rus në kryeqytetin ukrainas. Pretendime rrëqethëse u transmetuan nga agjencitë ndërkombëtare të lajmeve të dielën: Ushtria ruse masakroi civilë në Boutcha. Kufomat u rreshtuan në rrugë, disa i kishin duart e lidhura, njfton gazeta zvicereane Le Canton27.ch

Të dielën në mbrëmje, 330 deri në 340 trupa të vdekur tashmë ishin mbledhur, shkroi gazeta Ukrajinska Pravda të hënën, duke cituar një shërbim funerali. Në të njëjtën ditë, pala ukrainase kishte raportuar tashmë për zbulimin e një varri masiv me rreth 280 të vdekur, të cilët nuk mund të varroseshin me dinjitet gjatë sulmeve ruse.

Si të ndëshkohen ata që janë përgjegjës për masakrën e Boutcha dhe mjedise tjera te Ukrainës?

Në Boutcha dhe gjetkë në Ukrainë, ka indikacione të qarta se krimet e luftës janë kryer. Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) po kryen hetimet përkatëse. Zvicra e mbështet këtë hetim. Pyetje dhe përgjigje mbi rolin e Gjykatës Ndërkombëtare Penale dhe mbi zhvillimin e një hetimi të tillë.

Varret e tre personave të pushkatuar në Boutcha. Zvicra kërkon që dyshimet për krime lufte të hetohen nga organizata të pavarura

Cili është qëndrimi i FDFA për akuzat për krime lufte të kryera në Boutcha dhe vende të tjera në Ukrainë?

Presidenti i Konfederatës Ignazio Cassis dhe FDFA janë thellësisht të tronditur nga imazhet e tmerrshme të Boutcha dhe raportet nga vende të tjera në Ukrainë. Ato janë të dhëna për krimet e supozuara të luftës. Zvicra dënon në termat më të ashpër shkeljet e ligjit ndërkombëtar humanitar dhe të drejtave të njeriut. Të dhënat për këtë duhet të hetohen dhe ndiqen në mënyrë të pavarur për të sjellë drejtësi për viktimat, një parakusht për ndërtimin e paqes së qëndrueshme. Zvicra mbështet në mënyrë aktive kryerjen e sondazheve të tilla.

Cilat akte janë të ndaluara në mënyrë specifike nga e drejta ndërkombëtare humanitare?

E drejta ndërkombëtare humanitare mbron viktimat e konfliktit të armatosur dhe kufizon metodat dhe mjetet që mund të përdoren për të zhvilluar luftë. Sulmet e synuara dhe pa dallim kundër civilëve ose objekteve civile janë të ndaluara. Sulmet pa dallim përfshijnë përdorimin e municioneve thërrmuese dhe mjeteve të tjera shpërthyese në lokalitete të populluara, pasi efektet e tyre janë të pakontrollueshme në atë mjedis dhe nuk mund të kufizohen në një objektiv specifik ushtarak. E drejta ndërkombëtare humanitare kërkon më tej që të burgosurit e luftës dhe të internuarit e tjerë të mbrohen dhe të trajtohen në mënyrë njerëzore.

DFAE kërkon një hetim ndërkombëtar të pavarur për mizoritë e kryera në Boutcha dhe i referohet në këtë kontekst Gjykatës Ndërkombëtare Penale (ICC). Çfarë roli mund të luajë këtu?

ICC ka hapur tashmë një hetim për situatën në Ukrainë. Një ekip hetuesish mbledh prova dhe i vlerëson ato. Gjatë hetimit të saj, GJNP shqyrton akuza të besueshme për krime lufte dhe shkelje të tjera të së drejtës ndërkombëtare. Prokurori vlerëson në mënyrë të pavarur dhe të paanshme se cilat prova të shqyrtojë. Megjithatë, vetëm individët, jo shtetet, mund të ndiqen penalisht përpara GJNP-së.

A mundet ICC të padisë Presidentin Putin? Kush e merr këtë vendim?

Prokurori mund të hetojë krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit në Ukrainë. Nëse ai merr prova për fajësinë e presidentit rus, ai mund ta padisë atë dhe të lëshojë një urdhër arresti. Megjithatë, nëse një urdhër i tillë do të lëshohej, GJNP-ja nuk do të ishte në gjendje ta zbatonte vetë atë (veçanërisht ajo nuk ka policinë e saj), por do të varej nga bashkëpunimi i shteteve anëtare për ta bërë këtë. Atyre u kërkohet të ekzekutojnë një urdhër arresti të ICC.

Cilat janë elementet e nevojshme që GJNP të hapë një hetim? A mjafton një kërkesë për shembull nga Zvicra?

Zvicra, si secili nga 123 shtetet palë, mund të paraqesë një situatë në GJPN për hetim. Kështu bëri: më 2 mars 2022, së bashku me 40 shtete të tjera, ia transmetoi GJPN-së situatën në Ukrainë, e cila i mundësoi prokurorit të nisë menjëherë një hetim. Për shtetet, ishte gjithashtu një çështje për të kujtuar se krimet e luftës nuk mund të mbeten pa u ndëshkuar. Prokurori mundet gjithashtu, me iniciativën e tij, të hapë një hetim në një shtet palë, por ky proces është më i gjatë. Në të dyja rastet, parakushti është që shteti në fjalë të pranojë juridiksionin e GJNP-së.

Përveç kësaj, Këshilli i Sigurimit i OKB-së mund t’i kërkojë gjithashtu GJPN-së të kryejë një hetim. Në rrethanat aktuale, kjo është joreale për shkak të fuqisë së vetos që Rusia ka në këshill.

A janë Rusia dhe Ukraina Shtetet Palë të ICC?

Jo, as Rusia dhe as Ukraina nuk e kanë ratifikuar Statutin e Romës, i cili është traktati themelues i ICC-së. Megjithatë, Ukraina njohu juridiksionin e GJNP-së përmes një deklarate pas aneksimit të Krimesë, e cila përbën shkelje të ligjit ndërkombëtar. Si rezultat, ICC mund të hetojë krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe, teorikisht, krimin e gjenocidit, nëse kryhet në Ukrainë pas nëntorit 2013. Fillimisht, prokurori synoi hetimet e tij për situatën në Krime dhe Ukrainën lindore, por ai ka tani i shtriu ato në të gjithë territorin ukrainas.

Fillimisht, prokurori i fokusoi hetimet e tij në situatën në Krime dhe Ukrainën lindore, por tani ai i ka shtrirë ato në të gjithë territorin ukrainas.

Sa kohë zgjat një hetim i tillë?

Është e pamundur të parashikohet, mund të zgjasë disa vjet. Megjithatë, prokurori i ICC ka dërguar tashmë një ekip hetuesish në Ukrainë. Ky ekip po heton krimet e kryera që nga viti 2013. FDFA supozon se do të hetojë edhe situatën në Boutcha. Prokurori vizitoi gjithashtu Ukrainën dhe Poloninë personalisht në fillim të marsit 2022. Pasi prokurori të ketë mbledhur prova të mjaftueshme, ai do të lëshojë urdhër arresti. Një gjykim mund të zhvillohet vetëm kur personat për të cilët është kërkuar urdhër-arresti janë sjellë para GJNP-së.

A mund të marrin pjesë edhe ekspertët zviceranë në një sondazh të tillë?

Në Zvicër, Zyra e Prokurorit Publik Federale ka krijuar një grup pune kushtuar Ukrainës dhe Rusisë, e cila fokusohet veçanërisht në të drejtën penale ndërkombëtare. Kjo task forcë ka marrë masa, në bashkëpunim të ngushtë me Fedpol dhe SEM, për të mbledhur dhe ruajtur çdo informacion dhe provë në lidhje me shkeljet e së drejtës ndërkombëtare. Task Forca është gjithashtu në kontakt me ICC.

A ka kryer tashmë hetime Gjykata Ndërkombëtare Penale në situata të tjera? Nëse po, ku dhe me çfarë rezultatesh?

Juridiksioni i GJNP-së shtrihet në krimin e gjenocidit, krimet kundër njerëzimit, krimet e luftës dhe krimin e agresionit, përkatësisht krimet më të rënda, dhe vetëm individët mund të ndiqen penalisht para Gjykatës. Aktualisht ajo po trajton 20 situata në mbarë botën dhe 22 raste janë në vazhdim. Në të kaluarën, GJNP-ja ka shpallur fajtorë disa njerëz dhe ka liruar të tjerë. Gjykata ka vërtetuar se është e pavarur dhe respekton standardet e larta të ligjit penal.

A mundet organe të tjera përveç ICC-së të kryejnë një hetim të tillë?

Së pari, vetë shtetet janë kompetente për të hetuar krimet e luftës sipas standardeve ndërkombëtare dhe për të nisur ndjekjet penale. GJNP ka juridiksion vetëm mbi një bazë shtesë, kur shtetet në fjalë nuk dëshirojnë ose nuk janë në gjendje të ushtrojnë juridiksionin e tyre në këtë çështje.

Përveç kësaj, ekzistojnë mekanizma ndërkombëtarë hetimor që, për shembull, mbledhin prova dhe i vënë ato në dispozicion të organeve kombëtare dhe ndërkombëtare të llogaridhënies, siç është ICC. Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut ka krijuar veçanërisht një komision hetimor për Ukrainën. Në seancën e posaçme të këshillit, Zvicra e ka përkrahur këtë iniciativë.

Zvicra ka mbrojtur gjithashtu aktivizimin e mekanizmit të Moskës në kuadër të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), e cila gjithashtu mbledh prova për krimet e luftës në Ukrainë dhe i vë ato në dispozicion të procedurave. gjykatat penale kombëtare dhe ndërkombëtare (p.sh. ICC) . Së fundi, Zvicra vazhdon të mbështesë misionin monitorues të të drejtave të njeriut të Kombeve të Bashkuara në Ukrainë, i cili ekziston që nga viti 2014. Ajo është e pranishme në terren dhe heton shkeljet e të drejtave të njeriut.

Ndërkohë, akuza për gjenocid ngrihet në lidhje me krimet e luftës të kryera në Ukrainë. Cili është qëndrimi i Zvicrës për këtë çështje?

Përcaktimi i disa mizorive si « gjenocid » është në parim përgjegjësi e gjykatave dhe organeve ndërkombëtare me një mandat të caktuar. Komuniteti ndërkombëtar e përkufizoi termin “gjenocid” në Konventën për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit të vitit 1948. Gjenocidi presupozon një synim specifik i cili është veçanërisht i vështirë për t’u vendosur, i cili përbën një pengesë të madhe. Synimi gjenocidal duhet të vërtetohet përmes një mekanizmi të pavarur dhe të paanshëm. Në përgjithësi, provat që mbështesin këtë pretendim duhet të hetohen në mënyrë të pavarur dhe të sillen përpara një gjykate në mënyrë që të vendoset drejtësi për viktimat.

Për më tepër, Zvicra dënon çdo fjalim që, për shembull, i mohon Ukrainës të drejtën e saj për të ekzistuar ose bën thirrje për dënim kolektiv të një pjese të popullsisë ukrainase. Ne u bëjmë thirrje përgjegjësve që të mos përhapin gjuhë të urrejtjes apo informacione të rreme, të cilat vetëm e nxisin konfliktin.

Derniers articles