20.2 C
Berne
dimanche 21/07/2024

Zvicra dhe COVID-19: Pasaportë Covid me kushte (ende) të paqarta

Bernë, 21 maj -Dje Ministri i Shëndetesise së Zvicrës Alain Bersier dha lajmin se më 7 qershor të keitoj viti Berna do të lëshohen certikatat (pasaportat) e para shëndetësore. Por te poseduar pasaporte të tille, ende nuk janë finalizuar detajet, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Paqartësia rreth kushteve të certifikatës gjithashtu bezdis restaurimin. « Unë jam i hutuar nga komunikimi nga Këshilli Federal dje, » tha Casimir Platzer, president i organizatës GastroSuisse, raportojne mediat zvcerane. Edhe nëse përdorimi i certifikatave Covid nuk është planifikuar për restorantet, Këshilli Federal rezervon të drejtën për të kufizuar hyrjen në to, nëse situata epidemiologjike përkeqësohet.

Këshilli Federal: çertifikatat e para të Covid lëshuar më 7 qershor

« Ne nuk e dimë se kur papritmas hyrja në një restorant do të jetë e mundur vetëm me një certifikatë Covid, » vazhdon Casimir Platzer, i cili ankohet për mungesën e stabilitetit. Këshilli Federal në fakt rregullisht ndryshon kriteret dhe vlerat treguese për vlerësimin e situatës epidemiologjike, duke e bërë të vështirë sigurimin e parashikimit.

Për GastroSuisse, restorantet duhet të konsiderohen në të njëjtën mënyrë si ngjarjet private dhe fetare, të cilat nuk preken nga çertifikatat Covid.

 

Këshilli Federal sot ka vizatuar konturet e përdorimit të certifikatës Covid. Kuadri i saktë dhe përshtatjet përkatëse të urdhëresave do të vihen në dispozicion për konsultim në 11 qershor. Vendimi do të merret më 18 qershor. Certifikatat e para do të lëshohen në faza nga 7 qershori 2021 dhe të disponueshme për të gjithë popullsinë jo më vonë se fundi i qershorit, kur masat e para në lidhje me përdorimin e certifikatës do të hyjnë në fuqi.

Ska nevoje certifikatë për fëmijët nën 16 vjeç

Personat që nuk munden ose nuk dëshirojnë të vaksinohen do të jenë në gjendje të testohen për të marrë certifikatën. Megjithatë, vini re se vetë-testet nuk do të mjaftojnë, sepse ato janë më pak të besueshme. Ndërsa për fëmijët nën 16 vjeç, ata nuk do të kenë nevojë për një certifikatë COVID.

Derniers articles