15.6 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Zvicër, Po u zure pa maske ne shitore apo në tren – 100 franga denim!

Bernë, 28 janar -Këshilli Federal dëshiron të jetë më i ashpër në lidhje me masat për të luftuar virusin. Në të njëjtën kohë, karantinat mund të shkurtohen dhe testet do të jenë më të gjera. Çmimi do të jetë i pjerrët: mos vishni maskën tuaj në tren, në treg ose atje ku është e detyrueshme në hapësirat publike: do të jetë 100 fr. gjobë Merrni pjesë në një ngjarje private të ndaluar: do të jetë 100 fr. gjithashtu, dhe madje 200 fr. për organizatorin, njofton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Për një tubim prej më shumë se 5 personash në hapësirën publike: 50 fr. Hani ose pini ndërsa qëndroni në barin tuaj të hotelit: 100 fr. « Të jesh në gjendje të vendosësh një gjobë urdhri pa vonesë në rast të shkeljes së masave duhet të promovojë respektimin e tyre dhe të shkarkojë autoritetet nga ndjekja penale, » tha Këshilli Federal në njoftimin e tij për shtyp. Përjashtimet e parashikuara tashmë nga ligji (fëmijë nën 12 vjeç dhe persona me arsye mjekësore) janë akoma të vlefshme.

Këshilli Federal ka miratuar një urdhëresë për këtë qëllim në mënyrë që të jetë në gjendje të lëshojë gjoba pa u dashur të shkojë në gjykatë. « Kjo është një kërkesë nga kantonet, » tha Alain Berset. Mbetet të shihet me çfarë zelli do të duan autoritetet të zbatojnë këtë mundësi, por vullneti është i qartë: ne duhet të jemi më të ashpër në lidhje me masat. Ose, të paktën, të keni mundësinë të jeni. Rënia e rasteve, rritja e masave.

Sidoqoftë, siç e ka vërejtur përsëri Alain Berset, evolucioni i epidemisë duket mjaft i favorshëm, me nivele të ndotjes më të vëzhguara për një kohë të gjatë dhe një numër rastesh të cilat lëkunden rreth vitit 2000. « Por pas këtyre shifrave fshihet një dyfishim i rasteve nga variantet e reja çdo javë, ”paralajmëroi ai. Këto përfaqësuan 10% të ndotjeve tashmë javën e kaluar.

Karantina të relaksuara Nga ana tjetër, një masë tjetër ka qenë lehtësisht e relaksuar: ajo e karantinave. Mund të ngrihet në ditën e 7-të nëse kryhet një test negativ. « Ky test do të jetë përgjegjësi e personit të testuar dhe në ditët në vijim, personi do të duhet të veshë maskën përtej standardeve të zakonshme, » vuri në dukje Alain Berset.

Ju lutemi vini re: ky ndryshim nuk hyn në fuqi deri më 8 shkurt. Testet falas, por jo të gjitha Strategjia e shqyrtimit është gjithashtu e përforcuar. Këshilli Federal ka njoftuar se do të mbulojë teste për njerëz asimptomatikë. Por kini kujdes: kjo nuk do të thotë që ju mund të paraqiteni spontanisht në një qendër për të gërvishtur hundën, pak para se të shkoni për të vizituar gjyshen.

Kjo mbështetje ka një aspekt « institucional »: ato do të kenë të bëjnë me teste në shkallë të gjerë në vende të tilla si shtëpi pleqsh, hotele, shkolla (« ku virusi mund të përhapet shpejt », pranoi Alain Berset) ose në kompani në rast të një shpërthimi të dyshuar . OFSP do të duhet të miratojë planet e paraqitura nga institucionet në fjalë. “Këto teste të shpejta nuk po përdoren sa duhet.

Ky është një nxitje për ta bërë këtë, ”tha ministri. PCR-të për të hyrë në Zvicër Sa i përket kufijve, masat priteshin gjithashtu pas kërkesës unanime të palëve të përfaqësuara në Parlament.

Qeveria pjesërisht u pranua në të. Kushdo që hyn në Zvicër me avion do të duhet të tregojë një test negativ PCR, edhe nëse vjen nga një vend që nuk është në listën e zonës së rrezikut. Ata do të duhet të regjistrojnë detajet e tyre në internet, ashtu si ata që hyjnë në Zvicër me mjete të tjera transporti, përveç me makinë. Sidoqoftë, ata që hyjnë me makinë nga një zonë rreziku gjithashtu do të duhet të regjistrojnë mbërritjen e tyre tek autoritetet.

« Masa të thjeshta, të qarta, të paqarta nuk ekzistojnë, » paralajmëroi Presidenti Guy Parmelin në hapjen e konferencës për shtyp. Gjobat e urdhrave mund të lëshohen për mosrespektim të detyrimit për të mbajtur maskë ose për të marrë pjesë në një ngjarje private, për shembull.

  • Të gjithë udhëtarët që mbërrijnë në Zvicër me avion do të duhet të paraqesin një test negativ PCR.
  • Kushdo që hyn në Zvicër (përveç me makinë) duhet të regjistrojë të dhënat e tij në internet.
  • Kohëzgjatja e karantinës do të reduktohet në 7 ditë me kusht që të kryhet një test negativ.
  • Konfederata do të paguajë për veprimet e shqyrtimit tek njerëzit pa simptoma, si dhe vaksinimin në barnatore.

Derniers articles