22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Në Gjermani, nisin mësimet e gjuhës amtare, në gjuhën shqipe dhe turke, që në klasën e parë

Në Lindlar te Gjemrnaisë zhvillohen mësimet e gjuhës amtare per komujnitete e medha, që në klasën e parë, shkruan Rundschau. « Në shkollën tonë fillore, si dhe në shkollën fillore në Lindlar-Ost, ne kemi mësime të gjuhës amtare në gjuhën turke dhe shqipe, » shpjegon drejtoresha Monika Duchêne („An unserer Grundschule wie auch in der Grundschule Lindlar-Ost haben wir herkunftssprachlichen Unterricht in Türkisch und Albanisch“, erklärt Schulleiterin Monika Duchêne.) citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në klasën e shkollës fillore Lindlar-West, Fatih Mert u thotë nxënësve “Hosgeldiniz – mirë se erdhe”.

Tre herë në javë ai bën rrugën nga afër Mönchengladbach në Oberberg. Këtu në Lindlar mësuesja jep mësime turke në dy shkollat ​​fillore dhe në atë të mesme.

Këtë të enjte, nëntë djem dhe vajza nga klasa 3 dhe 4 janë ulur në tavolina. « Në shkollën tonë fillore, si dhe në shkollën fillore në Lindlar-Ost, ne kemi mësime të gjuhës amtare në gjuhën turke dhe shqipe, » shpjegon drejtoresha Monika Duchêne.

Ofertë në dy shkolla fillore dhe të mesme

Oferta përdoret nga fëmijë që mezi flasin gjuhën e tyre amtare ose që duan ta përmirësojnë atë. Ashtu si Ceyda – e cila në fakt tashmë flet mjaft mirë turqisht. Ajo ka të afërm në Turqi. Aty jeton edhe një nga gjyshet e saj. “Do të doja të kaloja mirë atje, por duhet të mësoj më shumë për këtë”, thotë dhjetëvjeçarja.

Beyza (10) fillimisht e mësoi gjermanishten si fëmijë. “Turqja erdhi më vonë. Prandaj e kam ende të vështirë”, shpjegon studentja. Fatih Mert shpjegon se nxënësit që ndjekin mësimet në gjuhën e tyre amtare deri në klasën e dhjetë dhe kalojnë një provim të mirë, mund ta përdorin atë për të kompensuar një notë më të dobët në një gjuhë tjetër.

Të folurit e gjuhës së origjinës është gjithashtu pjesë e identitetit të dikujt, thotë ai. Për të mos harruar: « Gjuha është çelësi i botës: ata që flasin disa gjuhë e kanë më të lehtë në tregun e punës, për shembull. » Fatih Mert studioi teologji në Universitetin Süleyman Demirel në Turqi dhe kreu masterin e tij në Ankara. Universiteti -Bën diplomë në mësimdhënien e kulturës dhe etikës fetare.

Ai jeton prej shumë vitesh në Gjermani, është i martuar dhe ka tre fëmijë. “Gruaja ime është edhe mësuese për biologji”, thotë 40-vjeçari. Ai punoi si asistent mësimor në shkollat ​​fillore në übach-Palenberg para se të vinte në Lindlar, raporton ai. Këtu Mert mori mësimet në prill. “Jam shumë i lumtur që jam këtu. Studentët po ecin shumë mirë”, vlerëson ai. “Ne gjithashtu mësojmë shumë,” thotë Ceyda. Por ndonjëherë është e vështirë, thotë Ahmet (9).

Fatih Mert është në shkollën fillore Lindlar-West dy herë në javë. Në vizitën e dytë ai u jep mësim nxënësve nga klasa e parë dhe e dytë.

Derniers articles