22.3 C
Berne
mardi 23/07/2024

Konferenca e Ukrainës në Lugano fokusohet në rindërtimin

Lugano, 24 maj -Zvicra dënon sulmin rus ndaj Ukrainës dhe i bën thirrje Rusisë që menjëherë t’i japë fund agresionit ushtarak dhe të tërheqë trupat e saj nga toka ukrainase. Zvicra është e përkushtuar për të gjetur një zgjidhje politike për konfliktin dhe është në dispozicion si mikpritëse ose lehtësuese si pjesë e zyrave të saj të mira, nëse kjo kërkohet nga palët në konflikt, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Presidenti Federal Cassis dhe Kryeministri Shmyhal japin informacion në një konferencë mediatike mbi Konferencën e Rimëkëmbjes së Ukrainës në Lugano. © FDFA
24 maj 2022 – Konferenca e Ukrainës në Lugano fokusohet në rindërtimin

Si rezultat i sulmit rus më 24 shkurt 2022, Zvicra dhe Ukraina vendosën të ripërkushtojnë Konferencën e 5-të të Reformës së Ukrainës të planifikuar fillimisht dhe ta përqendrojnë atë në rindërtim; Konferenca e Rimëkëmbjes së Ukrainës (URC2022) do të zhvillohet më 4./5. korrik në Lugano. Ftesat për rreth 40 vende dhe 18 organizata ndërkombëtare u dërguan javën e kaluar. Presidenti federal Ignazio Cassis, kryeministri ukrainas Denys Shmyhal dhe ministri i jashtëm Dmytro Kuleba dhanë informacion mbi qëllimet e konferencës të martën, 24 maj 2022, në margjinat e takimit vjetor të WEF në Davos.

23 maj 2022 – Si një vend neutral, Zvicra sillet në mënyrë bashkëpunuese

Në lidhje me luftën në Ukrainë, Zvicra është treguar bashkëpunuese si një vend neutral. Këtë e nënvizoi presidenti federal Cassis në fjalimin e tij në hapjen e Forumit Ekonomik Botëror. Zvicra është e përkushtuar të jetë një vend neutral
për forcimin e vlerave themelore të veta dhe të përbashkëta
për sigurimin e përpjekjeve tona dhe të përbashkëta për paqen
dhe për një arkitekturë sigurie të bazuar në rregulla dhe të qëndrueshme që mund të krijohet vetëm në mënyrë shumëpalëshe.

Për shkak se agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës përbën një shkelje serioze të ligjit elementar ndërkombëtar, Zvicra ka miratuar sanksionet e BE-së kundër Rusisë.

Derniers articles