17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Gjenevë, arrihet marrëveshja për projektbuxhetin e vitit 2021

Gjenevë, 17 Nentor – Zyrtarët në rrugë për të denoncuar këtë projekt të buxhetit 2021 Në Gjenevë, Këshilli i Shtetit dhe partitë qeveritare arritën një marrëveshje mbi projekt-buxhetin 2021.  Buxheti që rezulton do të jetë në deficit në shumën prej më shumë se 800 milion franga, thanë të martën PS, të Gjelbrit, PDC, PLR dhe MCG në një njoftim të përbashkët për shtyp, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton »27.ch » duke ju rferuzar ATS/SDA. 

 

Anuiteti 2021 për nëpunësit civil është pezulluar. Në këmbim, ekzekutivi do të marrë 350 pozicionet e reja që kërkon. Ky buxhet është « një buxhet i krizës, por edhe i përgjegjësisë, i cili synon t’i përgjigjet sfidave të paraqitura nga konteksti aktual », shkruajnë ata. Projektbuxheti fillestar parashikonte një deficit prej 501 milion franga.

Rritja e këtij deficiti është kryesisht për shkak të shërbimeve shtesë për popullsinë dhe ndihmës së nevojshme për strukturën ekonomike të Gjenevës, nënvizojnë partitë qeveritare të cilat, në « këtë kontekst të krizës së jashtëzakonshme », të gjitha synonin t’i siguronin kantonit një buxhet për viti 2021.

Karteli i përjashtuar Të Mërkurën, Këshilli i Shtetit hoqi dorë nga ulja lineare e 1% në pagat e të gjithë punonjësve të tij gjatë katër viteve. Kjo masë kursimi, e përshkruar nga qeveria si një përpjekje solidariteti e shërbimit publik me sektorin privat të goditur rëndë nga kriza, ishte pritur keq nga Komisioni i Financave i Këshillit të Madh dhe do të ishte refuzuar unanimisht.

Pavarësisht këtij vendimi, mosmarrëveshjet me sindikatat mbeten. Dy protesta u zhvilluan në tetor dhe një asamble e Kartelit ndër-sindikal të punëtorëve shtetërorë dhe të subvencionuar do të vendosë të martën në mbrëmje nëse do të mbajë njoftimin e grevës për të Mërkurën. Përballë refuzimit të Kartelit për të pezulluar këtë njoftim, qeveria e përjashtoi atë nga negociatat mbi projekt-buxhetin të hënën.

Debatet parlamentare mbi buxhetin 2021 do të zhvillohen në 3-4 dhjetor. Vetëm UDC dhe Ensemble à Gauche do të përpiqen ta ndryshojnë atë. Sa për partitë qeveritare, ata zotohen të zhvillojnë diskutime që në janar, në mënyrë që të parashikojnë ushtrimet e ardhshme buxhetore, ata specifikojnë.

Derniers articles