26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

E vetmuar / Që kur erdhi kjo ruse, drejtoreshë e OKB-së ne Gjenevë, kjo oranizate ndërkombetare se pa një ditë të bardhe…Ka mbetur në terr

Gjenevë, 7 shkurt -Afro 200 000 franga Viti 2024 premton të jetë « të paktën po aq i vështirë sa 2023 » për OKB-në. Qe ndokush mund te thote, mbyllne OKB-ne mund te kurseni edhe me shume deri ne 2.400.000 franga!, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Viti premton të jetë « të paktën po aq i vështirë sa 2023 », sipas drejtoreshës së përgjithshme të OKB-së në Gjenevë Tatiana Valovaya.

Pandemia e koronavirusit, lufta në Ukrainë, kërcënimet e urisë globale: bota ka ndryshuar shumë që kur Tatiana Valovaya u emërua drejtoreshë e përgjithshme e Kombeve të Bashkuara në Gjenevë në maj 2019 nga Antonio Guterres, duke u bërë gruaja e parë në krye të selisë evropiane të organizatës .

Mbyllja e Palais des Nations për tre javë kohët e fundit kurseu afro 200,000 franga, tha ajo të martën. Viti 2024 premton të jetë “të paktën po aq i vështirë sa viti 2023”, sipas drejtoreshës së përgjithshme të OKB-së në Gjenevë Tatiana Valovaya. Mbyllja e Palais des Nations për tre javë kohët e fundit kurseu afro 200,000 franga, tha ajo të martë, Qe ndokush mund te thote, mbyllne OKB-ne mund te kurseni edhe me shume deri ne 2.400.000 franga!, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Kriza e likuiditetit / OKB-së ne Gjenevë, kjo oranizate ndërkombetare se pa një ditë të bardhe…Ka mbetur në terr

Në një diskutim para stafit të OKB-së në Gjenevë, ajo kujtoi krizën e likuiditetit për sekretariatin e OKB-së gjatë gjashtë muajve të fundit të vitit të kaluar. Zyra e OKB-së në Gjenevë ishte përballur vetë me vështirësi me zarfin e saj. Ai kishte vendosur të mbyllte Palais des Nations për të kursyer kostot e energjisë elektrike. Ky vit premton të jetë i vështirë.

OKB-ja në Gjenevë është duke u përgatitur për masat e uljes së kostove që nga fillimi i vitit, tha rus. Pagat nuk rrezikohen, megjithatë, me kusht që « ne bëjmë diçka ». Shpenzimet e tjera do të duhet të reduktohen me 35 deri në 45%. Mund të ndodhë mbyllja e ndërtesave që nuk organizojnë konferenca. « Ne po mendojmë për këtë, » thotë drejtori i përgjithshëm.

Pallati i Kombeve te Bashkuara në Gjenevë qe para Vitit te Ri po qëndron me dyer të mbyllura. Kjo masë kursimi, e cila bëri që punonjësit të mbeten të largët, shërben për të kufizuar shpenzimet e energjisë elektrike, ngrohjes dhe mirëmbajtjes. Gazeta zvicerane ne shqip Le canton27.ch ka mesuar se kesaj organizate ndekrombëtare (OKB) po i mbarojnë paratë.

Kjo është arsyeja pse selia e saj në Gjenevë, Palais des Nations, mbeti e mbyllur të paktën deri të premten më 12 janar, për ditet e ardhshme mbetet qe te shifet. Kurseni në shpenzimet e ngrohjes, energjisë elektrike dhe mirëmbajtjes. Shpërthimi i çmimeve të energjisë ka rënduar buxhetin e OKB-së dhe ka detyruar dyert e Pallatit te OKB-së  të mbahen të mbyllura që nga 20 dhjetori, konfirmoi zëdhënësja e OKB-së Alessandra Vellucci.

Në fund të dhjetorit, RTS kishte përmendur tashmë një mbyllje të përkohshme deri më 7 janar. Është bosh, por po funksionon Ekipet e orës 19:30 shkuan dje në një ndërtesë që dukej fantazmë. Tavolinat dhe sediljet bosh janë legjion. Vetëm personeli që absolutisht duhet të punojë në sit ka qasje në të.

Njëra prej godinave do të rihapet së shpejti për konferenca. Arsyeja e mungesës së likuiditetit është se rreth pesëdhjetë shtete nuk janë të përditësuar me pagesat e tyre kontributive, përfshirë Shtetet e Bashkuara. E ndërtuar midis viteve 1929 dhe 1936, Pallati i Kombeve  ka qenë selia evropiane e OKB-së që nga viti 1966.

E vendosur në një park prestigjioz në Gjenevë, është shtëpia e shumë organeve të qeverisjes globale në fushat e promovimit të respektimit të të drejtave të njeriut. njeri, humanitar ndihmë, çarmatim, ekonomi dhe zhvillim, shkencë dhe teknologji.

Derniers articles