16.6 C
Berne
lundi 15/07/2024

Zvicra dje përshendeti Thacin, sot ka përshëndetur Zelenskin, per themelimin e gjyakes speciale në Ukrainë!

Benrë, 17 nentor -Zvicra premtoi të mbështesë formimin e një gjykate speciale për luftën në Ukrainë Zvicra njoftoi sot se ka premtuar të mbështesë krijimin e një gjykate speciale që do të merret me krimet e agresionit rus kundër Ukrainës.

Zvicra është e bindur plotësisht se agresioni kundër Ukrainës nuk duhet të mbetet i pandëshkuar, deklaroi Ministria e Punëve të Jashtme të Zvicrës në një deklaratë, raportoi gazeta zvicerane ne sqhgip Le Canton27.ch

Kryetarja e Dhomave të Specializuara Ekatarina Trendafilova ne një konferencë për media në Prishtinë ku ka folur për themelimin dhe procedurat e Speciales. Ajo ka thënë se Dhomat e Specializuara të Kosovës krejtësisht financohen nga Bashkimi Evropian dhe në një masë nga pesë vendet kontribuese, Norvegjia, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Zvicra, Kanada dhe Turqia, Le Canton27.ch.

Në muajt e fundit, nisma është mbështetur nga 38 vende, duke përfshirë Francën, Gjermaninë, Norvegjinë, Guatemalën, Japoninë dhe Kanadanë, sipas njoftimit. Zvicra zyrtarisht iu bashkua grupit në takimin e sotëm në Berlin

Lufta kundër Ukrainës: Zvicra mbështet krijimin e një gjykate speciale Bernë

Zvicra është e angazhuar për krijimin e një gjykate speciale për krimin e agresionit kundër Ukrainës. Ajo njoftoi se po i bashkohet “grupit kryesor” të vendeve që mbështesin ngritjen e një gjykate të tillë gjatë një takimi të organizuar sot në Berlin. Zvicra është e bindur se krimi i agresionit i kryer kundër Ukrainës nuk duhet të mbetet pa u ndëshkuar. Vendet që mbështesin një gjykatë speciale për krimin e agresionit kundër Ukrainës janë mbledhur prej disa muajsh brenda një « grupi kryesor », njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch 

Ata po punojnë së bashku për të zhvilluar zgjidhje për projektimin konkret të një gjykate të tillë, duke përfshirë formatin, vendndodhjen dhe metodat e punës. Në muajt e fundit, nisma ka fituar mbështetje dhe tani numëron 38 shtete duke përfshirë Francën, Gjermaninë, Norvegjinë, Guatemalën, Japoninë dhe Kanadanë. Zvicra iu bashkua zyrtarisht këtij « grupi kryesor » gjatë një takimi të organizuar më 16 nëntor 2023 në Berlin. Ajo u përfaqësua me këtë rast nga Ambasadori Franz Perrez, Drejtor i Drejtorisë së të Drejtës Ndërkombëtare Publike (DDIP) të Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA).

Sipas FDFA, suksesi i një tribunali të tillë varet nga elementët e mëposhtëm: ajo duhet të integrohet në një kuadër shumëpalësh dhe të përfitojë nga mbështetja e gjerë ndërkombëtare; ai duhet të jetë plotësues me mekanizmat ekzistues, në veçanti Gjykatën Penale Ndërkombëtare (GJPN); duhet të përfitojë gjithashtu nga një bazë solide ligjore dhe të respektojë normat dhe standardet ndërkombëtare. Së fundi, ai duhet të jetë ndërkombëtar në natyrë. Zvicra synon të punojë në mënyrë aktive për të siguruar që këta faktorë të jenë të integruar.

Pjesëmarrja në këtë « grup thelbësor » është plotësuese e mbështetjes që Zvicra u ofron përpjekjeve kombëtare dhe ndërkombëtare për të ndjekur penalisht dhe gjykuar të gjitha krimet ndërkombëtare të kryera në Ukrainë. Këto nisma janë pjesë e angazhimit afatgjatë të Zvicrës në luftën kundër mosndëshkimit. Nëse GJPN-ja ka juridiksion për të ndjekur penalisht dhe gjykuar krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit të kryera në Ukrainë, ajo nuk ka juridiksion mbi krimin e agresionit në këtë situatë.

Në të vërtetë, juridiksioni i Gjykatës për këtë krim supozon se shteti, shtetas i të cilit janë autorët e dyshuar dhe shteti viktimë e sulmit, të dy kanë ratifikuar Statutin e Romës (traktat ndërkombëtar që lindi ICC). Meqenëse as Ukraina dhe as Rusia nuk e kanë ratifikuar Statutin e Romës, GJNP nuk mund të ndërhyjë për këtë krim. Përveç mbështetjes për krijimin e një gjykate speciale për të shmangur mosndëshkimin në këtë rast të veçantë, Zvicra do të angazhohet për një rishikim të Statutit të Romës për të lehtësuar juridiksionin e GJNP-së për të gjykuar krimin e agresionit në të gjitha situatat.

Derniers articles