26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Nesër në Pekin nisin JO.. E dini domethënien e 5 unazave në flamurin e Lojërave Olimpike?

Redaktori i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch i shoqeruar me te birin (futbollist-Junior i KF te Gjenevës 

Bernë, 3 shkurt -Lojrat e dimrit olimpik të 24-at me radhë  do të zhvillohen nga nesër (4 shkurt) deri më 20 shkurt 2022 në Pekin. Kryeqyteti kinez do të bëhet qyteti i parë për të pritur lojërat e dimrit pas organizimit të lojërave verore (2008). Në vitin 1913, Master i Atelier Bon Marche, që ndodhet në Paris, bëri mostrën e parë të flamurit olimpik.  Shqiptaret kesaj radhe do te prezentojne me dy flamuj te dy shtetve (Shqiperisë dhe Kosovës) ne Pekin te KMinës, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Koncepti i organizatorëve të Dimrit të Pekinit 2022 Lojërat Olimpike Olimpike siguron tre fusha të konkurrencës: qyteti i vetë Pekinit do të presë ndeshjet e kërcimit, turneun e hokejit të akullit dhe të gjitha garat artistike të patinazhit. Tetë nga dymbëdhjetë fazat që do të përdoren për këtë qëllim janë ndërtuar për lojërat verore të vitit 2008, duke përfshirë stadiumin mbresëlënës olimpik me qarje « Nest zog », e ndërtuar nga planet e Basel Architects Herzog & de Meuron.

Ja pse 5 unaza në flamurin olimpik? Kuptimi i unazave olimpike. Në vitin 1913, Master i Atelier Bon Marche, që ndodhet në Paris, bëri mostrën e parë të flamurit olimpik

Lojërat olimpike janë ndër ngjarjet më të pritura dhe më të vlerësuara në botë.

Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch i deja që flamuri i bardhë i lidhur me botën, unazat me ngjyra, i takon baronit Pierre de Cubert Indene, personi që ka ardhur me konkurset e botës në fund të shekullit të 19-të, historia e të cilit ngrihet në kohët e lashta. Në vitin 1913, Master i Atelier Bon Marche, që ndodhet në Paris, bëri mostrën e parë të flamurit olimpik. Ai u prezantua në vitin 1914 në Sorbonne gjatë ngjarjeve solemne me rastin e 20 vjetorit të lëvizjes olimpike të revistuar nga Pierre de Cubenen. Ishte planifikuar fillimisht të përdorte flamurin me pesë unaza në ndeshjet e 1916.

Kurse 90 km nga qendra e qytetit të Pekinit, Yanqing do të jetë teatri i konkurseve të skijimit alpine dhe bobsleigh, sledding dhe ngjarjet skelet. Së fundi, snowboarding, ski ndër-ski, biatlon, kërcejnë ski dhe celularin nordik do të marrin lagjet e tyre në zonën e skive Zhangjiakou, 200 km nga Pekin.

Unazat Olimpike janë simboli i flamurit Olimpik që përfaqëson frymën e Lojërave Olimpike duke u bashkuar pesë unaza të ndërthurura me ngjyra të ndryshme, që përfaqësojnë bashkimin e vendeve në pesë kontinentet.

Unazat olimpike, të quajtura gjithashtu Unaza olimpike, janë imazhi i flamurit olimpik i krijuar për Kongresin Olimpik në Paris në 1914 për të përkujtuar 20 vjet jetë që nga restaurimi i Lojërave Olimpike.

Unazat Olimpike në flamurin Olimpik si emblemë u krijuan nga babai i Lojërave Olimpike të epokës moderne Pierre Coubertin (1863-1937).

gjashtë ngjyra të përdorura në flamurin olimpik me unazat olimpike ato janë të bardha pasi sfondi dhe unazat janë blu, të verdhë, të zezë, jeshile dhe të kuqe. Në këtë kombinim kombinohen ngjyrat e të gjithë flamujve të të gjitha vendeve dhe kombeve pjesëmarrëse.

Flamuri Olimpik, së bashku me rrathët, bëhet një nga simbolet më të njohura Olimpike dhe përfaqëson Lëvizjen Olimpike që përfshin të gjitha organizatat dhe institucionet që janë pjesë e Lojërave Olimpike.

Imazhi i unazave olimpike është i mbrojtur nga e drejta e autorit dhe në pronësi të Komisionit Ndërkombëtar Olimpik (IOC), i cili supozohet të jetë entiteti ligjor, rregullator dhe administrativ i Lojërave Olimpike.

Por deri në kohën kur shpërtheu Lufta e Parë Botërore, si rezultat i së cilës konkurrenca ishte e pamundur. Megjithatë, tashmë në Olimpiadën në Antwerp 1920, simbolizmi i ri u prezantua si zyrtar. Ndërmjetësimi i pesë unazave me shumë ngjyra është një koncept i shpikur nga Pierre de Cubenien, duke sugjeruar disa burime, nën ndikimin e atributeve të Bashkimit të Shoqatave Sportive Atletike Franceze, USFSA, të kryesuar nga figura e famshme.

Fakti është se emblema e këtij institucioni ishte dy unaza (e kuqe dhe blu), të cilat janë të ndërruara së bashku. Mund të vërehet se emblema USFSA ishte pjesë e strukturës së logos të Komitetit Francez Ndërkombëtar (Le Comité Français Interfédéral, CFI), më pas nga Federata e Futbollit France. Më poshtë është një shembull i vendosjes së një elementi të përshtatshëm në veshjen e atleteve…

Nga ana tjetër, ngjyrat blu dhe të kuqe në atributin USFSA janë përdorur nën ndikimin e hijeve përkatëse të pranishme në flamurin kombëtar francez. Së bashku me versionin tjetër – sipas të cilit Pierre de Cuberret krijoi një simbol olimpik në një formë të njohur, duke parë imazhe të ngjashme në artikujt e lashtë grekë. Përmbajtja semantike e atributit kryesor olimpik Çfarë përdorin pesë unazat olimpike si atribut kryesor i lojrave moderne?
Fakti që në flamurin olimpik është pikërisht 5 unaza, historianët lidhen me dëshirë

Pierre de Couberten për të kombinuar simbolet e disa kombeve në të njëjtën kohë. Pra, ngjyrat e verdha dhe blu shënuan Suedinë (hije të njëjta janë të pranishme në flamurin kombëtar të këtij vendi skandinav); Blu dhe të bardhë – SHBA dhe disa shtete evropiane, në atributet zyrtare të të cilave, në përputhje me rrethanat, ka ngjyra të specifikuara; Verdhë dhe të kuqe – Spanjë, Brazil, Australi, Kinë dhe Japoni. Duke kujtuar se si duken flamujt e këtyre vendeve, do të shohim se ata kanë elemente të verdhë ose të kuqe – dhe në rastin e Spanjës dhe të atyre dhe të tjerëve.

Më pas, simbolet e Olimpiadës në aspektin e hijeve të 5 unazave morën interpretime shtesë. I konsideroni ato në më shumë detaje. Interpretimi i mësipërm i 5 unazave olimpike si reflektimi i unitetit konkurrues të kombeve globale u konsiderua kryesor deri në vitin 1951 – ndërsa Komiteti Olimpik Ndërkombëtar vendosi që elementet përkatëse të flamurit të lojrave nuk duhet të lidhen me vendet, por me kontinente.

Vërtetë, themeluesi i Lëvizjes Olimpike Moderne nuk ka specifikuar, gjë që kontinenti i veçantë duhet të korrespondojë me secilën nga unazat. Të paktën nuk ka informata publike të pranuara përgjithësisht që patjetër do të pasqyrojnë mendimin e Pierre de Couberten për këtë çështje. Sipas një interpretimi jozyrtar të përputhshmërisë së elementeve të shënuara të flamurit olimpik të kontinenteve, blu cakton Evropën, të verdhë – Azinë, Black – Afrikë, Green – Australi, Red – Amerikë, në të njëjtën kohë në veri dhe jug.

Në të njëjtën kohë, ekzekutimi monokromatik i unazave olimpike praktikohet mjaft shpesh: për shembull, në prodhimin e produkteve të suvenirit, paraqitjen e buletineve të ndryshme tematike dhe mediave.

Por themeluesi i vetë lëvizjes olimpike nuk tha një fjalë për atë që ata do të thotë, edhe pse duket e çuditshme, por aksidenti nuk mund të jetë. Pra, në këto ngjyra ka një kuptim edhe më të thellë se ai që shtrihet në sipërfaqe. Prandaj, ata hoqën rekordin e ngjyrave të unazave në statut, duke lënë gjithçka tjetër të pandryshuara.

Pesë unaza me ngjyra – simboli më i famshëm i Lojrave Olimpike. Ai vazhdimisht para syve të miliard njerëzve. Dhe për t’i dhënë atij një interpretim të qartë – kjo do të thotë të heshtni, duke u kthyer në moto. Dhe, ndoshta, Pierre de Cuberret e kuptoi atë. Simbolet nuk lexohen dhe nuk shpjegojnë. Ata kanë një kuptim shumëpalësh, të cilin çdo person absorbon përveç vetëdijes, madje edhe ngatërron. Unaza është një simbol i madh – pafundësi, i mbyllur në vetvete.

Kjo do të thotë që çdo kontinent është i mbyllur në vetvete, por disa biznese të përgjithshme janë të endura me kontinente të tjera. Dhe Lojërat Olimpike janë gjithashtu një lloj shkaku i përbashkët i ardhshëm i të gjithë njerëzimit. Kjo është arsyeja pse unazat olimpike me ngjyra të ndryshme dhe të endura me njëri-tjetrin. Një tjetër simbol i Lojrave Olimpike Pishtari që është ndezur nga rrezet e diellit, dhe pastaj të mbajë një staf në vendin e lojës, është gjithashtu një simbol shumëfacetuar.

Derniers articles