13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Soderberg nga SHBA dhe Von Cramon nga BE: Shoqëria kosovare është e kërcnuar nga dezinformatat e mediave. Jepen « lajme toksike ». Brukseli dhe Uashingtoni kërkojnë transparencë të mediave se kush i financon ato?

Znj. Nancy Soderberg drejtoresha e NDI në Kosovë dhe znj. Viola von Cramon, raportuese e Parlamentit Evropian për Kosovën

Bernë, 8 dhjetor -Ditve te fundit SHBA-të dhe BE si dhe organizata tjera nderkombëatre kane shprehur shqetësim mbi mos transprancen  e mediave kosovare, se kush i financon ato, kush jane sponsoret, kush qendron pas tyre?…kur ne rajon kemi mbi 300 televizone, radio, portale e media tjera ne vendin me te varfur ne Evropë, ku nuk jane ne gjendje ta nxjerrin nje gazetë?! Do përkujtuar se Kosova eshte i vetmi i vend ne Evrope e cila qe dy vite nuk ka gazete ditore (?!) shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Drejtoresha e NDI në Kosovë, Nancy Soderberg e ka quajtur si kërcënim të shoqërisë, shpërndarjen e dezinformatave në publik

SHBA-dhe dhe BE-së  Kosoven fatekqesisht keto dy vitet e fundit e paraqesin si vendi me i kercnujar me « lajme toksike » ne rajon nga dezinformate e portaleve, TV dhe mediave tjera.
Verejtjet dhe deklaratat e fundit të zyrtareve amerikane  dhe ato evropiane ne Bruksel qe dolen nga konferena dy ditore ne Prishtine se «Kosova eshte ështe e kercnuar nga dezinformtave te porteleve, TV dhe mediave..»  jane injoruar nga mediat kosovare, bojkot ky qe shtojne dyshimet se mediat ne Kosove nuk jane te «pastra». Keshtu  nga 300 media sa jane ne Kosovë asne, përveq dy mediumeve (te njohur per redaksinë)  nuk e kane publikuar apo emetuar deklaratat, shqetësimet  e zyrtares amerikan Nancy Soderberg dhe asaj eropiane Viola Von Cramon te cilat akuzuan mediat kosovare per mos transparence finaciare dhe spoznore te dyshimte, te cilat me dezinformata që po kercnojne shoqerine kosovare.
«Kosova eshte e kercnuar nga dezinformtave te porteleve, TV dhe mediave. SHBA dhe BE kerkon transparence, se kush i financon ato?.. », keshtu u shprehen zyrtarja e larte amerikane në Prishtine znj.Soderberg dhe ajo evropine Von Cramon ne Bruksel ne konferencën dyditore për Integritetin e Informacionit me temën “Cenueshmëritë e qytetarëve ndaj dezinformimit.. »

“Dezinformatat, keqinformimi dhe çrregullimi i informacionit janë kërcënim ndaj shoqërisë tonë në Kosovë. Jemi këtu për të ndarë praktikat më të mira dhe për të luftuar këtë kërcënim të vërtetë. Ndikimi i huaj përbën kërcënim hibrid..* ka thënë drejtoresha e NDI në Kosovë, Nancy Soderberg

Viola Von Cramon: Mediat në Kosovë nuk janë transparente për burimet e financimit (The media in Kosovo should be more transparent about the sources of funding)

Ket kërcnim serioz te Kosoves nga ana e portaleve, tv  dhe mediave tejra ne rajon e ka deshmuar edhe raportuesja për Kosovën në PE, Viola Von Cramon e cila nder tjera ka deklaruar se imazhi i Kosovës tregon që bizneset e politika janë të përfshira në fushatën e dezinformimit. (According to her, the media landscape shows that businesses and politicians are involved in disinformation campaigns)
“Peizazhi i Kosovës tregon që bizneset dhe politika janë të përfshira dhe te nderlidhur angusht në fushatat e dezinformimit, si rrjedhojë e humbjes së mekanizmit të protokollove për të luftuar dezinformatat në hapësirat e informacionit, duke lënë qytetarët në një pozitë të cenueshme dhe në vlerësimet e informacione ditore. Na duhet një transparencë e plotë ndaj pronësisë mediatike dhe financave të mediave..”, ka then znj.Viola Von Cramon.
Sipas zyrtares se larte evropiane znj.Von Cramon. “Ka shumë pare në këtë sektor që po pretendohet si ndikim nga pala e tretë. Porse nuk është fort transparente sa i përket burimit të financimit, nëse ka burime të tjera, kundërshtar të tjerë politik, akterë të tretë. Na duhet më shumë transparencë dhe rregullim, që të sigurohemi që çdo media që është aktive në Kosovë, të zbulojë burimet ashtu që mund të shohim se cili gazetar, transmetues, gazetë paguhet nga kush dhe kush mund të ketë interes në një pozitë të caktuar politike”
Kremlini, para luftes ne Ukrainë financoi mediat ne ballkan me rreth 30 milionë euro, perfshirë ketu edhe Kosoven dhe Shqiperinë 
Nga burimet dhe nje studim i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch para luftes ne Ukraine, Kermenline ka finacuart reeth 30 milion euro për mediat ne ballkan, perfshire ketu edhe Kosoven dhe Shqiperinë.
Kete më se miri e justifkon nje raport amerikan se në Kosove publikohen 1200 lajme në ditë, prej te cilave vetem 400 jane lajme te mediave vendore, kurse 800 lajme, informacione tjera vijne nga jashte, sidomos nga mediat sllave: Sputnik, Tanjug, Informer, Pravda etj…te cilat me shume bejne propagande se sa pune profesione te informojne drejt opinionin. Për shkak dezinofrmatve dhe kesj propagandes  Gjermania dhe disa vende evropiane kane bllokuar disa mediat ruse, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.chAucune description disponible.

Derniers articles