12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Shefi i diplomacise zvicerane në Bruksel takon zyrtarë të lartë të BE-së. Ignazio Cassis: Marrëdhëniet Zvicër-BE duhet të zhvillohen dhe stabilizohen

Bernë,  korrik -Zvicra është në bisedime me BE-në. Në këtë të fundit, Zvicra dhe BE-ja arritën të zhvillojnë një kuptim të përbashkët të qasjes gjithëpërfshirëse të prezantuar nga Këshilli Federal. Sfondi dhe informacioni mbi bisedimet në vazhdim që nga marsi 2022 mund të gjenden këtu në titullin e ri, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Qasja e personalizuar në tregun e brendshëm të BE-së është e rëndësishme për Zvicrën. Marrëdhëniet mes Zvicrës dhe BE-së duhet të zhvillohen dhe stabilizohen me përditësimin e pesë marrëveshjeve të vjetra dhe dy të reja për tregun e brendshëm, me bashkëpunim më të detyrueshëm dhe me një kontribut të përhershëm zviceran. © FDFA

18.07.2023 – Ignazio Cassis takon Maroš Šefčovich në Bruksel
Takimi është pjesë e një shkëmbimi të rregullt që Këshilltari Federal Cassis dhe Zëvendës Presidenti Šefčovič kanë pasur që nga vizita e tij në Bernë në mars 2023.
Dy zyrtarët diskutuan për progresin teknik dhe diplomatik të arritur gjatë takimeve të dy delegacioneve të Zvicrës dhe BE-së. Ata gjithashtu shkëmbyen mendime për çështjet e pazgjidhura dhe hapat që duhet të sqarohen në muajt në vijim.

Ignazio Cassis u takua sot në Bruksel nënkryetarin e Komisionit Evropian Maroš Šefčovič. © FDFA
Kreu i FDFA-së nënvizoi gatishmërinë e Zvicrës për t’i çuar këto bisedime në një përfundim të suksesshëm. Është e nevojshme të gjenden zgjidhje të mbështetura nga aktorët më të rëndësishëm në Zvicër në mënyrë që të miratohet një mandat negocimi.

Më në fund, Ignazio Cassis dhe Maroš Šefčovich konfirmuan dëshirën e tyre për të vazhduar t’i japin shtysë pozitive procesit. Ata gjithashtu ranë dakord të qëndronin në kontakt të rregullt.

Zvicra do të vazhdojë diskutimet me BE-në mbi bazën e kritereve të një mandati negociues të miratuar nga Këshilli Federal më 21 qershor 2023. Në vjeshtën e 2023, Këshilli Federal do të bëjë sërish bilanc.

Derniers articles