15.6 C
Berne
lundi 5/06/2023

SEM nga Berna për « Le Canton27.ch »: Sistemi i azilit funksionon edhe gjatë pandemisë. Riatdhesimi vazhdon për Shqiperi

Berne-Wabern, 6 Nentor -Sfidat në fushën e riatdhesimit Pandemia COVID-19 ka pasur gjithashtu pasoja në fushën e riatdhesimit. Në të vërtetë, trafiku ajror midis Zvicrës dhe shteteve të tjera u zvogëlua dhe ende është shumë i zvogëluar, kështu që ishte e mundur të kryhej vetëm një pjesë e kthimeve. Autoritetet nga Berna sot kane njoftuar gazeten zvicerane në gjuhën shqipe « Le Canton27.ch » se përkunder veshtirësive nga pendemia, megjithate riatdhesimi vullnetar vazhdon për Shqiperi dhe Gjeorgji. 

Përkundër situatës së tensionuar që kemi përjetuar muajt e fundit për shkak të pandemisë, SEM ka vazhduar të kryejë procedurat e azilit dhe të ekzekutojë largimet.

COVID-19: Sistemi i azilit funksionon edhe gjatë pandemisë 

Pjesa më e madhe e kërkesave për azil të paraqitura para hyrjes në fuqi të ligjit të ri të azilit janë përpunuar. Sidoqoftë, qendrat federale për azilkërkuesit (AQF) vështirë se kanë ndonjë vend akomodimi falas; Konfederata ka nevojë urgjente për struktura shtesë. Rregullat e higjienës dhe distancimit respektohen në mënyrë rigoroze në AQF-në.

Deri më tani, rreth 160 azilkërkues kanë rezultuar pozitivë për COVID-19. Duke miratuar masa emergjente të ligjit në pranverë, Këshilli Federal vendosi kushtet e nevojshme që sistemi i azilit të vazhdojë të funksionojë gjatë pandemisë së virusit koronavirus. Kështu që SEM mund të ndjekë, në procedurat e tij të azilit, të gjitha recetat e lëshuara nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (OFSP) për qëllime të mbrojtjes shëndetësore dhe të kryejë procedurat e azilit që përputhen me parimet e shtetit ligjor.

Dëgjimet e azilkërkuesve në prani të përfaqësuesve të tyre ligjorë janë në qendër të procedurave të azilit. Në mënyrë që të jemi në gjendje të vazhdojmë t’i kryejmë ato ndërsa mbrojmë në mënyrë efektive të gjithë ata që përgjigjen kundër infeksionit COVID-19, numri i njerëzve të mbledhur në një dhomë është zvogëluar. Njerëz të tjerë marrin pjesë në seancë duke përdorur mjete teknike. Për më tepër, afatet e ankimit janë zgjatur në mënyrë që mbrojtja ligjore të garantohet në të gjitha rastet.

Që nga fillimi i krizës së koronavirusit në Mars 2020, SEM ka kryer më shumë se 3,600 seanca dëgjimore dhe ka mbyllur gati 10,500 procedura azili (përfshirë rreth 4,200 sipas ligjit të vjetër). Deri më sot, nuk ka pasur asnjë rast infeksioni që i atribuohet dëgjimit. Likuidimi i çështjeve të rregulluara nga ligji i vjetër Në fund të shkurtit 2019, të paktën 11,000 kërkesa për azil të rregulluara nga ligji i vjetër ishin ende në pritje. Këto ishin kërkesa që ishin depozituar para hyrjes në fuqi të ligjit të ri të azilit më 1 mars 2019. Sot, ky numër është nën 700.

Kështu, gjatë 19 muajve të fundit , SEM ishte në gjendje të mbyllte përfundimisht më shumë se 10,000 kërkesa sipas ligjit të vjetër. Likuidimi i këtyre rasteve të vjetra është kryesisht i plotë. Akomodimi: situatë e tensionuar SEM përballet me sfida të mëdha në lidhje me akomodimin e azilkërkuesve në AQF-të. Normalisht, ka gati 4,500 vende. Sidoqoftë, për të qenë në gjendje të pajtoheshin me kërkesat e higjienës dhe distancës së OFSP, këto kapacitete duhej të zvogëloheshin përgjysmë.

Kështu, SEM aktualisht mund të përdorë vetëm 2300 vende akomodimi, 90% e të cilave janë zënë tashmë. Prandaj, atij nuk i mbetet pothuajse asnjë rezervë, prandaj duhet të sigurojë akomodim shtesë. SEM do të vë në veprim një sallë ushtarake në Brugg (AG) në fund të Nëntorit. Përveç kësaj, ai po përgatit komisionimin e vendeve të tjera në Sulgen (TG) dhe Reinach (BL), por do të nevojitet më shumë akomodim. Në këtë drejtim, SEM varet nga ndihma e kantoneve.

Sfidat në fushën e riatdhesimit Pandemia COVID-19 ka pasur gjithashtu pasoja në fushën e riatdhesimit. Në të vërtetë, trafiku ajror midis Zvicrës dhe shteteve të tjera u zvogëlua, dhe ende është, shumë i zvogëluar, kështu që ishte e mundur të kryhej vetëm një pjesë e kthimeve. Po kështu, intervistat dhe dëgjimet në ambasada dhe konsullata për qëllimet e identifikimit dhe marrjes së dokumenteve ishin të kufizuara për shkak të kërkesave të mbrojtjes shëndetësore. Krahasuar me vitin e kaluar, numri i largimeve të njerëzve të pranishëm në Zvicër pa të drejtë qëndrimi ka rënë përkohësisht me rreth 70%; aktualisht, është akoma 40% nën atë të një viti më parë. Përkundër këtij konteksti të vështirë, SEM ishte gjithmonë në gjendje të ekzekutonte referime dhe organizoi disa fluturime speciale. Përveç kësaj, fluturime të veçanta janë vendosur gjithashtu për kthime vullnetare, për shembull në Gjeorgji, Shqipëri dhe Moldavi.

Në ndërkohë, kthimet janë përsëri të mundshme për pothuajse të gjitha shtetet e Dublinit. Falë përpjekjeve të bëra, numri i referimeve në pritje ka mbetur pothuajse i qëndrueshëm. Krimi dhe Qendrat Federale për Azilkërkuesit Gjatë muajve të verës, një pakicë e vogël e azilkërkuesve shfrytëzuan sistemin e azilit për të kryer vjedhje dhe vepra të tjera penale. Për të rregulluar këtë problem, SEM është në kontakt të rregullt me ​​autoritetet kantonale. Për shembull, patrullat e sigurisë përreth DWI janë shtuar. Kërkesat e azilit padyshim të pabazuara

Derniers articles

Pushimet verore: Çmimet më të ulëta në ballkan dhe Evropë ato në Shqipëri. Zvicra ka emër në Shqiperi. Hoteli « Mövenpick » në Lalez Durrës me...

Ky është hoteli me modern shqiptar «Mövenpick» në Lalez Durrës vetem 20 minuta nga kryeqyteti shqiptar Tiranës, me i preferuari për shqiptarët e diasporës! Pushimet vjetore në...

Me Xherdan Shaqirin nuk ka krizë për Zvicrën

Kur është Xherdan Shaqiri në formë padyshim se nuk ka krizë edhe për lojën e kombëtares së Zvicrës. Zvicra po përgatitet për dy sfidat e...

Zvicra fton tre shqiptarë në krye me kapitenin Granit Xhaka

Treneri i kombëtares zvicerane Murat Yakin, gazetarit shqiptar te Le Canton27.ch: Jemi gati për kualifikuese të Kampionatit Evropian. Zviceta gati edhe perballe Serbisë Selektori i...

Në fjalimin e parë nga Zyra Ovale, Presidenti Biden flet për shmangien e kolapsit financiar

Presidenti Joe Biden mbajti një fjalim të premten në mbrëmje pas miratimit të ligjit për ngritjen e tavanit të borxheve që mund të marrë...

Zelensky për Putinin: Më shumë i ngjan modelit sesa presidentit

Vladimir Putin, për shkak të dëshirës së tij të vazhdueshme për t’i treguar botës diçka, duket më shumë si një manekin sesa një udhëheqës...