22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Pasaporta zvicerane më e forta në botë. Por edhe pasaporta e Shqiperisë dhe e Kosovës në rrugë të mbarë, vizita në mbi 150 shtete!

Bernë, 12 janar. Pasaporta zvicerane mbetet një nga më të mirat në botë kur bëhet fjalë për lirinë e udhëtimit. Sipas Zyrës Federale të Statistikave mbi 90 mije shqiptare posedojnë pasaporta zvicerane. Pas 20 vitesh iziolim të Kosovës, liberlaizimi i vizave bashke me Spanjën dhe Emiratete Bashkuara Arabe, se fundit kane shtuar numrin e shteteve te levizjes se lire te kovareve ne me shume se 150 destinacione, vende te botës, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Zvicra është përpara shumë kombeve të tjera, shumica prej tyre evropiane. Indeksi i pasaportave Henley është një renditje globale e bazuar në lirinë e lëvizjes së qytetarëve për 19 vjet. Deri më tani, ai asnjëherë nuk e ka vendosur pasaportën zvicerane ndër më të mirat në botë.

Shtetasit e Francës, Gjermanisë, Italisë, Spanjës dhe Singaporit gëzojnë hyrjen pa viza me mbërritjen në 194 vende të botës, shifra më e lartë e regjistruar që nga fillimi i gishtit tregues. Të gjitha këto vende zënë vendin e parë në versionin 2024. Për pasaportën zvicerane, ka ende 190 vende që japin hyrje pa viza ose vizë pas mbërritjes. Kjo e vendos atë në grupin e 5-të të vendeve me pasaportat më të favorshme, me Greqinë dhe Maltën.

Sipas gazetes zvicerane Le Canton27.ch, Finlanda, Suedia dhe Koreja e Jugut zënë grupin e dytë, të ndjekura nga Danimarka, Irlanda dhe Austria në vendin e tretë. Belgjika, Britania e Madhe, Luksemburgu, Norvegjia dhe Portugalia vijnë më pas në grupin e 4-të.

Pasaporta zvicerane po fiton terren Pasaporta zvicerane ka fituar ende dy gradë në krahasim me vitet e kaluara. Ai ishte ende i 7-ti në 2022 dhe i 6-ti vitin e kaluar. Gjatë pesë viteve të fundit, Japonia dhe Singapori zunë pozitat kryesore. Kjo top 5 e re përfaqëson një përparim të jashtëzakonshëm për lirinë e evropianëve për të udhëtuar. Ndër më të mirat Renditja bazohet në të dhënat e Shoqatës Ndërkombëtare të Transportit Ajror (Iata). Ka edhe indekse të tjera të këtij lloji, në të cilët Zvicra renditet më lart. Në Indeksin e Pasaportave Arton, ajo zuri një tjetër vend në podium duke u renditur e treta.

Derniers articles