28.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Alain Berset: Njerëzit e shëruar duhet të kenë qasje më të lehtë në certifikatën Covid

Lehtësoni qasjen në certifikatën Covid për njerëzit që janë shëruar. Këshilli Federal mund ta bëjë më të lehtë për disa njerëz që të marrin një certifikatë Covid. Këto dispozita do të ishin të vlefshme vetëm në Zvicër.

Njerëzit e shëruar duhet të kenë akses më të lehtë në kalimin shëndetësor në tokën kombëtare. Këshilli Federal filloi një konsultim të Mërkurën mbi një « certifikatë zvicerane Covid ».

Ai sugjeron që njerëzit që mund të kenë një test serologjik pozitiv të kohëve të fundit gjithashtu mund të marrin certifikatën, dhe jo vetëm njerëzit që mund të provojnë shërimin e tyre me një test PCR. Do të ketë një tarifë për testin dhe kalimi do të jetë i vlefshëm për 90 ditë dhe vetëm në Zvicër. « Kjo i përgjigjet kërkesave të caktuara nga Parlamenti, » tha Ministri i Shëndetësisë Alain Berset për mediat në Bern.

Për më tepër, të dhënat aktuale tregojnë se personat që janë shëruar kanë mbrojtje të mjaftueshme ndaj formave të rënda të sëmundjes dhe shtrimeve në spital. Certifikatat e lëshuara deri më tani për këtë kategori do të reduktonin periudhën e vlefshmërisë së tyre nga gjashtë muaj në një vit. Kjo zgjatje do të ishte e vlefshme vetëm në Zvicër pasi periudha gjashtëmujore mbetet e vlefshme në Bashkimin Evropian.

« Certifikata Zvicerane Covid » gjithashtu do të lëshohet për një periudhë një vjeçare për njerëzit që nuk mund të vaksinohen ose testohen për arsye mjekësore. Këta tashmë kanë qasje me një certifikatë në ndërmarrjet, instalimet dhe ngjarjet që kërkojnë prezantimin e lejes.

Qasje e lehtë për turistët

Këshilli Federal ende dëshiron të mbështesë turizmin dhe ekonominë. Të gjithë turistët e vaksinuar jashtë vendit me një vaksinë të miratuar nga Organizata Botërore e Shëndetit gjithashtu mund të marrin « certifikatën zvicerane Covid » për 30 ditë.

« Shumë konkretisht, kjo ka të bëjë me njerëzit e vaksinuar me vaksinat Sinovac dhe Sinopharm, » tha Alain Berset. Turistët që janë vaksinuar me vaksina të miratuara nga Swissmedic ose Agjencia Evropiane e Barnave tashmë marrin një certifikatë të vlefshme në Zvicër dhe Bashkimin Evropian.

Konsultimi zgjat deri më 26 tetor. Qeveria planifikon të votojë më 3 nëntor. « Certifikata Zvicerane Covid » do të jetë në dispozicion nga mesi i Nëntorit, « tha Ministri i Shëndetësisë.

Asnjë ulje në këtë kohë

Gjithashtu nuk ka ende lehtësim në detyrimin për të paraqitur kartën e shëndetit në vende të caktuara. « Tani heqja e detyrimit, total ose të pjesshëm, të certifikatës brenda restoranteve ose vendeve kulturore është shumë e parakohshme, » tha Alain Berset. Kjo do të kthehej në respektimin e distancave, kufizimin e aftësive, veshjen e maskës ose instalimin e mureve të pleksiglas, tha ai.

Ai gjithashtu përmendi disa parametra: fundin e pushimeve të vjeshtës, fillimin e sezonit të ftohtë, ngecjen e numrit të rasteve, ngjitjen e variantit Delta dhe numrin relativisht të ulët të njerëzve të imunizuar. « Një grup që është ende shumë i madh mund të infektohet dhe ka të ngjarë të shkojë në spital. »

Këshilli Federal thotë se ka analizuar situatën në vende të tjera, si Izraeli apo Holanda, ku numri i rasteve është rritur me shpejtësi pas rihapjes, pavarësisht shkallës së lartë të vaksinimit. « Ne duam të shmangim këtë situatë, » komentoi Fribourgeois.

« Gjithmonë do të ketë raste »

Qeveria do të rivlerësojë situatën në mes të nëntorit. Ideja është që të lehtësohet detyrimi i certifikatës sapo të mos ketë më rrezik për mbingarkesë të spitaleve, pavarësisht nga shkalla e mbulimit të vaksinimit, në përputhje me modelin trefazor.

“Gjithmonë do të ketë raste. Pyetja është nëse kjo kërcënon sistemin spitalor, « theksoi Alain Berset. Dhe për të cituar rastin e Danimarkës i cili sheh një rritje të rasteve, por jo shtrime në spital, « duket », sepse shkalla e vaksinimit është e lartë.

« Ne e shohim efektivitetin e vaksinimit edhe në territorin tonë, » shtoi ai. « Ekziston një korrelacion i drejtpërdrejtë dhe i fortë midis normave të vaksinimit dhe incidencës në qytete. » / ATS

Derniers articles