16.7 C
Berne
mardi 18/06/2024

Nuria Gorrite: Unë dua të trajnoj të rinjtë në idenë e një shtypi të paguar

Presidentja e qeverisë së Kantonit të Vaud-it Madame Nuria Gorrite së shpejti do të paraqesë planin e saj për të ndihmuar mediat në Këshillin e Madh. 6.2 milion franga në formën e mbështetjes së synuar, me përparësi një komponenti arsimor për të reja Isshtë një plan mediatik që ka fituar terren, i lindur nga shqetësimet popullore për mbylljen e L’Hebdo, versionin e shtypur të Le Matin dhe ristrukturimin e ATS. Lidhur me kete mbeshtetje te znj. Gorrite ndaj press-it kanë shkruar edhe mediat zvicrane (Nuria Gorrite: «Je veux former les jeunes à l’idée d’une presse payante»), shkruan gazeta zvicerane në shqip « Le Canton27.ch »

Një plan veprimi në favor të larmisë së mediave Vaud paraqitur të enjten në mëngjes nga Nuria Gorrite, presidentja e qeverisë, duke shpresuar që kantoni i Gjenevës t’i bashkohet asaj më vonë, dhe duke kërkuar krijimin e urave me ndihmën federale.

Si mund të siguroni mbështetje për shtyp në mënyrë të paanshme dhe pa kërkuar ndonjë kontroll të përmbajtjes së lajmit?

Duke inkurajuar të rinjtë që hyjnë në moshë madhore të informohen. Çdo vit, tetë deri në nëntë mijë Vaudois arrijnë moshën e pjekurisë dhe kantoni i Vaud dëshiron që me këtë rast t’u ofrojë atyre hyrje – për një tarifë të vogël simbolike – në një kiosk dixhital, një panel gazetash që merren me lajmet e Vaud.

Një kioskë virtuale

« Ajo që Këshilli i Shtetit po propozon sot shkon përtej ndihmës për shtypin, është vendosja e një politike të re publike për trajnimin e të rinjve », njofton ministri socialist. Funksionimi i një shoqërie demokratike varet nga mundësia e formimit lirisht të një mendimi mbi ngjarjet botërore dhe çështjet politike, qofshin ato lokale apo kombëtare. Për ta bërë këtë, ne sugjerojmë krijimin e një kiosku virtual. Qëllimi është të kombinohen ofertat ekzistuese të paguara të mediave të ndryshme që mbulojnë ngjarjet aktuale në Vaud dhe t’u ofrojnë këtyre të rinjve mundësinë e hyrjes në to për një vit me një normë shumë preferenciale. Interesi për shtetin është të ndihmojë që të ketë një brez të ardhshëm votuesish të cilët janë të njohur me idenë e kërkimit të informacionit. Pastaj, u takon botuesve që të kenë përmbajtje që ka të ngjarë t’i interesojë ata dhe t’i mbajnë ato më pas!  »

Këshilltari i shtetit nuk beson në idenë se të rinjtë interesohen vetëm për atë që është falas. « Ata kanë një llogari në Netflix, një pajtim në Spotify, unë dua t’i trajnoj në idenë e një shtypi të paguar dhe të thyej shishen falas ».

Një përvojë pilot në rreth njëzet institucione të arsimit të detyrueshëm dhe post-të detyrueshëm do të bëjë të mundur krijimin e « paketave mediatike » që përmbajnë disa pajtime në tituj të ndryshëm Vaud, rajonalë dhe lokalë. Përmbajtja e këtyre paketave dhe zgjedhja e mediave që do t’i përbëjnë ato do të bazohen në kriteret arsimore specifike për secilën përvojë pilot, me qëllim promovimin e ushtrimit të shtetësisë.

Rritni shpenzimet për reklama

Darius Rochebin ar Twitter: “Nuria Gorrite est ce soir notre invitée au #19h30RTS . La présidente du gouvernement vaudois réagira à la décision sur les quotas féminins prise en Suisse.… https://t.co/fiCFpkknQo”Por kjo nuk është e gjitha. Masat afatshkurtra dhe menjëherë të transpozueshme përfshijnë rritjen e shpenzimeve për reklama, në formën e njoftimeve të shërbimeve publike ose vendeve të punës. Mbështetja për agjensinë Keystone-ATS ofrohet gjithashtu duke marrë përsipër financiarisht ekuivalentin e një posti të gazetarit me kohë të plotë për të mbuluar çështjet aktuale në Vaud.

« Përballë krizës së ATS, shumë gazeta të vogla e gjetën veten duke pasur vështirësi për të marrë lajmet e tyre, » vazhdon Nuria Gorrite. Kishim frikë nga një zhvendosje larg shqetësimeve që kishin të bënin me lajmet e Vaudois. Inshtë në këtë kuptim që ne po propozojmë një partneritet financiar me agjencinë « . Trajnimi i gazetarëve të ardhshëm do të mbështetet gjithashtu nga pagesa e tarifave të shkollimit për kursantët.

6.2 milion të vërtetohen nga Këshilli i Madh

6.2 milion do të nevojiten për këtë plan veprimi. Qeveria synon të alokojë burimet në dispozicion për pesë vjet për zbatimin e një dekreti specifik që vendos masa për të mbështetur larminë e medias. Një vlerësim i sistemit do të dërgohet, në formën e një raporti në Këshillin e Madh, dhe nëse situata e kërkon atë, qeveria do të dalë me një projekt-ligj për të përjetësuar sistemin e mbështetjes për diversitetin e medias, duke modifikuar ligjin. mbi informacionin. Këshilli i Shtetit specifikon se këto masa, të cilat në asnjë mënyrë nuk duhet të shtrembërojnë konkurrencën, respektojnë parimin themelor të lirisë editoriale dhe editoriale të mediave. Presidentja e Këshillit të Shtetit shpreson që parlamenti të votojë mbi planin e saj përpara verës, në mënyrë që ajo të mund të fillojë negociatat me botuesit për të vendosur pajtime me çmime preferenciale për të rinjtë. Në të njëjtën kohë, një panel i të rinjve do të ngrihet për të punuar krah për krah në këtë platformë dixhitale. Sepse « suksesi i masës do të varet nga cilësia e asaj që mund t’u ofrojmë atyre në platformë ».

Kantoni i parë zviceran

Kantoni i Vaud do të ishte kështu kantoni i parë zviceran që ofron mbështetje për shtypin. Në nivelin federal, shuma e ndihmës indirekte, në formën e zbritjeve të shpërndarjes, arrin në 50 milion franga në vit, duke përfshirë 30 milion të dedikuara për të përditshmet lokale dhe rajonale ose të përjavshme, dhe 20 milion për shtypin shoqërues. Këtu duhet të shtohen 73 milion CHF në formën e një shkalle të zvogëluar të TVSH-së dhe 5.3 milion CHF të destinuara për kërkime në fushën e medias.

Në nivelin komunal, Qyteti i Lozanës është në zanafillën e një nisme për të mbështetur shtypin e shtypur. Në vitin 2018, komuna njoftoi për të forcuar informacionin e drejtpërdrejtë për popullsinë përmes një partneriteti me të përjavshmen falas Lausanne-Cités, duke blerë një editorial me katër faqe kushtuar Qytetit të Lozanës, 22 herë në vit, për një kosto prej 170,000 franga dhe një kohëzgjatje prej pesë vjetësh./24Heures

Derniers articles