4.2 C
Berne
vendredi 23/02/2024

Primes Maladie / Nje lajm i mire per të rinjtë ne Zvicer. Ata nuk do të jenë më përgjegjës për borxhet e prindërve nga janari

PRIMI I SËMUNDJES: Të rinjtë nuk do të jenë më përgjegjës për borxhet e prindërve nga janari (PRIMES MALADIE: Les jeunes n’écoperont plus des dettes parentales dès janvier) eshte ky sot lsjm i dites be Zvicer, qe gezoi sudomos te rinjte, njifton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Të miturit nuk mund të ndiqen më penalisht për primet e papaguara nga prindërit e tyre. Këtë, nga 1 janari, vendosi të mërkurën Këshilli Federal.

Lajm i mirë për të rinjtë, prindërit e të cilëve nuk janë në gjendje të paguajnë primet shëndetësore dhe kontributet në kostot e trajtimit. Ata nuk do të mund të ndiqen më penalisht dhe duhet të rimbursojnë këto shpenzime, nga 1 janari, vendosi të mërkurën Këshilli Federal.

“Ky ndryshim do t’i japë fund sistemit aktual, sipas të cilit çdo person i siguruar, i mitur apo i rritur, është personalisht përgjegjës për primet e sigurimit shëndetësor që lidhen me ta,” shpjegon qeveria, e cila është e prirur të ndihmojë të rinjtë të shpëtojnë nga spiralja e borxhit. . Kështu, ai i përgjigjet një dëshire të Parlamentit që daton nga marsi 2022.

Aktualisht, të rriturit e moshës 18 vjeç e lart marrin automatikisht alarme rikujtuese pagese ose janë subjekt i ndjekjes penale nëse nuk paguajnë primet e papaguara nga prindërit e tyre. Si rezultat, disa të rinj po mbyten në borxhe kur arrijnë moshën, ndonjëherë deri në disa mijëra franga. Një barrë e rëndë për të marrë përsipër në fillim të jetës së rritur, veçanërisht pasi regjistrimi në regjistrin e prokurorisë e ndërlikon më tej situatën.

Jo më shumë se dy ndjekje penale në vit
Për më tepër, për të kufizuar shpenzimet që lidhen me kostot e ndjekjes penale, siguruesit do të jenë në gjendje të nisin maksimumi dy procedime në vit kundër të njëjtit të siguruar. Këtë, nga 1 janari 2025, e ka vendosur Këshilli Federal.

Më në fund, gjithashtu nga 1 janari 2025, kantonet do të jenë në gjendje të marrin përsipër certifikatat e mospagimit të pronës së të siguruarve dhe në këtë mënyrë t’i ndihmojnë ata të dalin nga borxhi. « Një kanton do të jetë kështu në gjendje të ketë certifikatat e paracaktimit të pronës nëse mbulon 90% të të gjitha borxheve të shpallura nga siguruesi, » shpjegon Berne. Aktualisht, kantonet duhet të paguajnë 85% të borxheve ndaj siguruesit.

Kështu, mbajtësit e policave do të jenë në gjendje të ndryshojnë më shpejt sigurimin shëndetësor dhe të bashkohen me një sigurues me prime më të favorshme, vazhdon Berne. Aktualisht, nuk është e mundur ndryshimi i fondeve derisa të shlyhen borxhet ndaj siguruesit tjetër.

Derniers articles

Blinken uron Kosovën për 16-vjetorin e pavarësisë

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka uruar qytetarët e Kosovës për 16-vjetorin e pavarësisë, duke vlerësuar “partneritetin tonë të qëndrueshëm”. Sipas tij, partneriteti mes...

Ky eshte krimineli serb (miku i Vucicit) i kerkuar nga Interpol per sulmin terrorist ne Kosove (Foto)

Lion, 22 shkurt -Organizata Ndërkombëtare e Policisë (Interpol) ka lëshuar një urdhër arresti për nje serb ekstremist qe deri dje idhte politikan ne Kosove...

Gazeta zvicerane demanton Vucicin ne KS te OKB-se. NZZ: Numri i serbeve po zvogelohet jo vetem ne Kosove, por edhe ne Serbi!

Berne, 22 shkurt -Ka gjithnjë e më pak serbë që jetojnë në Kosovë - dhe në Serbi gjithashtu (In Kosovo leben immer weniger Serben...

Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore

Bernë, 21 shkrut -Jehona e protestes se djeshme e opozites shqiptare dhe e fjalimit te liderit Sali Berisha ne mediat amerikane dhe botërore. Gazeta...

Prof. Dr. Shefqet Krasniqi po «financon» (po ushqen me bukë) gazetarët dhe analistët. Mediat shqiptare: Imami që mund të behet president

Prishtinë, 21 shkurt -Imam Krasniqi autxor i dhjetar librfave shekncore dhe krah i luftes (UCK) po te themelonte parti te veten sot do t’i...