20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Një kosovar në Zvicër i përfshirë me materiale propagandistike te ISIS-it . Zyra per Migracion deshi ta deboi, por Gjykata federale po kundershton

Bernë, 11 prill -Dy vëllezër thuhet se kanë pasur materiale propagandistike të IS dhe janë përfshirë në skenën islamike. I moshuari u deportua në Kosovë, kurse te riut i lejohet të qëndrojë në Zvicër – edhe pse qeveria federale e krahason atë me sulmuesin e Vjenës, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te mediave vendore.

Një kosovar grumbulloi 15 thika hedhëse në shtëpi, ishte i lidhur me skenën xhihadiste të Winterthurit, priti ndihmës të dënuar të IS, u konsiderua i paparashikueshëm dhe i rrezikshëm nga policia e kantonit dhe u dëbua në fillim të vitit 2022.

Vëllai i tij më i vogël gjithashtu klasifikohet si i rrezikshëm nga Zyra e Policisë Federale. Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) donte ta dëbonte nga vendi. Megjithatë, atij i lejohet të qëndrojë në Zvicër. Arsyeja: Ndërhyri Gjykata Federale Administrative.

Seminar me simpatizantët gjermanë të IS
Gjykata Administrative Federale e qortoi ashpër SEM-in. Ai ishte larguar nga skena radikale islamike për më shumë se tre vjet, siç do të dokumentonin raportet zyrtare. Pretendimi se vëllai i vogël nuk është de-radikalizuar është i pabazë, kështu që argumenti vazhdon.

Vetëm shpërthyes: Në janar 2021 u dënua me një muaj burgim me kusht. Thuhet se ai kishte në pronësi materiale propaganduese të IS-it që përshkruan dhunën dhe mori pjesë në një seminar ku një simpatizant i IS-it mbajti një fjalim. Ai gjithashtu thuhet se ka dërguar një thirrje për donacione për mbështetësit e IS që u internuan në Sirinë veriore.

Megjithatë, shumë njerëz dëshmojnë për një zhvillim pozitiv. “Aargauer Zeitung” përmend, ndër të tjera, avokatin e të rinjve, shërbimin social, kompaninë mësimore, një mjek dhe prindërit e ish-të dashurës së tij zvicerane. Sipas këtyre personave, nuk ka më asnjë shenjë qëndrimi ekstremist.

SEM nuk i beson këtij përfaqësimi. Mësohet se vëllai i vogël e ka vizituar të madhin 13 herë në burgun e internimit. Dhe ajo shton se, për shembull, atentatori në Vjenë, i cili qëlloi katër persona në vitin 2020, u duk gjithashtu i de-radikalizuar.

Eksperti është skeptik
Në një intervistë për “Aargauer Zeitung”, politologu Johannes Saal nuk është i bindur për efektivitetin e masave të deradikalizimit. Në rastin e një të kthyeri sirian nga skena xhihadiste Winterthur, prognoza pozitive nuk u realizua dhe një hetim në shtetin gjerman të Rhine-Westfalia-s ishte gjithashtu kthjellues.

Vetëm tre nga 130 xhihadistë e kanë deradikalizuar plotësisht veten. « Ekziston rreziku që të prekurit të kthehen në skenën ekstremiste pas një ndërprerjeje biografike, » paralajmëron Saal.

Shërbimi federal i inteligjencës gjithashtu vazhdon të supozojë se ekziston një rrezik në rritje i terrorizmit. Skenari më i mundshëm: një atentat nga një person i vetëm i armatosur. Si shembull, raporti përmend një grua që sulmoi dy gra me thikë buke në Lugano.

 

Derniers articles