22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Pse 50 franga për ata qe bindin nje person per të marr vaksinen e pse jo për gazetaret qe bindin mijëra lexues?!

Gazetari i Le Canton27.ch gjate nje konference shtypi me Keshilltarin Federal Alain Berset

Leter Qeverise zvicerane ne Bernë dhe Alain Berset, këshilltar federal: Gazetarët a meritojne nje shperblim nëse jo me të holla, bile nje mirënjohje, te cilet për dy vite rresht ishin « ushtare » pa uniforme në vijën e parë të frontit përballë pandemisë COVID-19!

Nefail MALIQI
Kryeredaktor i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

E gjithë bota tani po përballet me një armik të përbashkët: COVID-19. Virusi nuk kursen asnjë kombësi, komunitet apo fe. Ai sulmon këdo në rrugën e tij, pa pushim. Ky konflikt i pa « armatosur » po vazhdonë të tërboj në të gjithë botën, që po perpiqet te ndalet muajve te fundit me vaksina te llojllojshme!..

Është për t’u pershëndetur veprimi i duhur te qeverise zvicerane per te shperblyer me 50 CHF ata te cilet bindin, stimulojne familjarët apo miqtë per te marrur vaksinen. Nje gje e tillë, duhet ndoshta bere edhe per ata te cilet destimulojne, nxisin te tjeret për t’mos marrur vaksinën, qe nomalisht duhet ndeshkuar. Nese,  mediat shkruajne kunder COVID-19 apo vaksinimit, sigurisht do te pasonte ndeshkimi. Po nëse gazetaret qe dy vite bejen poune eprmanetnt ene luften kunder COVIDI-t dhe pr vaksinave, sighurisht meritojne nje shperblim qofte edhe me i vogel, dicka simbolike, nëse jo me te holla, bile së paku me një mirënjohje si një gjest falenderues! shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Mbi 1000 gazetarë kanë vdekur në botë nga koronavirusi

Por, neve si media na interson edhe nje gje tjeter, qe askush nuk mendon për punen dhe mundin e gazetarëve qe bëjne qe dy vite rresht ne luftën e perbashket me autoritet dhe roganizatat ndekrombëtare kunder pandemise shekullore per ta mbrojtur qytetaret nga vdekjet dhe infektimet nga koronavirusi. Nese OKB, BE apo shtetet e fuqishme ofrojne ndihma me miliona euro vendeve qe luftan kundër koronavirusit, shtrohet pyetja gazetaret ketu cka fitojnë, të cilet ndosha me shume se te te gjithe kane bere ne kete drejtim, ishin « ushtare » pa uniofrome ne vijen e pare te frontit perballe pandemie OVID-19, madje edhe sakrifikuan jeten e tyre. t’ju përkutjojme se mbi 1000 gazetarë kanë vdekur në botë nga koronavirusi.

Nese Zvicra dhuron 50 CHF atyre që bindin për t’u vaksinuar, e mediave sa duhet dhuruar, ku gazetaret e shkrete dite e nate qe dy vite po luftojne perballe koronavirusit me maska dhe pro-testeve, pro-vaksinave?  Nëse një person arrine te binde tre apo pese persona, atehëre cfare te thuhet nëse nje gazetar apo medium per cdo dite me shkrime po arrine të binde mijera persona per vaksinim? Pse 50 franga për ata qe bindin nje person per të marr vaksinen e pse jo për gazetaret qe bindin mijëra lexues?!

Jo vetem Zvicra, por edhe organizatat nderkombëtare psh OMS, sikur edhe Reporterë pa kufinj apo Federata Nderkombëtare e Gazetareve me seli në Bruksel, mund te bejne nje gjest simbolik per te stimuluar koleget tane. Te gjithe duhet stimuluar, përveq gazetareve?! Kjo nuk me duket dicka normale e as bashkepunuese ne luftën tone te perbahkët kunder COVID-19

Per shembull gazeta zvicerane në shqip le Canton27.ch si një platforme mediale e vogël, gjatë kesaj periudhe te pandemisë ka arritur te plasojë na faqen e saj mbi 1000 artikuj ne lufte kunder pandemise dhe per testet (falsifikura) qe shpetuan mijera jetera dhe pro-vaksionimit. Po mediave tjera qe jane shumë me të medha se ne si portal informativ, padyshim nuk duhet anashkaluar nga shteti as nga ndihmat te cilet nuk binden vetem failjare dhe miqë, por me mijëra lexues! Ne si gazetarë, hiq punes se perditshme dhe stresit, shpesh kemi pasur edhe fyerje, sharje e besa edhe kercnime nga perosna e grupacione të ndryshme.

“Mos gaboni të vini në Zvicrën qendrore! Do të jet shumë e rrezikshme për ju këtu..”,u raportua dite më pare ne mediat zvicerane për nje kercnim ndaj Keshilltarit federal Alain Bersiet. Po gazetaret qe janë ne cdo kanton, ne cdo cep te Zvicrës?!

Derniers articles