20.9 C
Berne
mardi 26/09/2023

Në qendrat federale të azilit futet përherë kapelania myslimane

Bernë, 1 shkurt -Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) vendos përfundimisht kapelantë myslimanë në qendrat federale për azilkërkuesit (CFA). Ky vendim rrjedh nga rezultatet shumë pozitive të projektit pilot përkatës. Megjithatë, ligji për azilin duhet të ndryshohet për të siguruar financimin afatgjatë të këtij shërbimi (L’aumônerie musulmane est introduite durablement dans les centres fédéraux d’asile) njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Që nga 1 janari 2023, kapelanizmi mysliman është tani një pjesë integrale e ofertës së AQF-ve dhe në këtë mënyrë plotëson atë të Kishave kombëtare. I nisur në vitin 2021, projekti pilot i kapelanëve myslimanë përfundoi në fund të dhjetorit 2022. Dy vlerësime të thelluara, të kryera nga Qendra Zvicerane për Islamin dhe Shoqërinë (CSIS) në Universitetin e Friburgut, treguan se ky shërbim kishte kryesisht provat e tij .

Kapelanët myslimanë janë me të vërtetë një burim i vlefshëm për AQF-të në tërësi: azilkërkuesit i thërrasin me kënaqësi, ndërsa profesionistët që punojnë në AQF-të vlerësojnë veçanërisht aftësitë e tyre fetare, kulturore dhe gjuhësore. Në mënyrë të ngjashme, kishat kombëtare mbështesin praninë e kapelanëve myslimanë në AQF-të, bashkëpunimi i të cilëve me kapelanët e krishterë po rezulton i frytshëm.

Ashtu si me projektin pilot, kapelania myslimane do të vazhdojë të financohet nga kredia operative e AQF-së. Në total, kostot arrijnë në rreth 450,000 franga në vit. Ligji për Azilin bën të mundur mbulimin e këtyre kostove. Megjithatë, duke qenë se baza ligjore është shumë e përgjithshme, nevojitet një formulim i qartë për të garantuar financimin afatgjatë të këtij shërbimi nga SEM. Një dispozitë përkatëse është përfshirë kështu në projekt-rishikimin e ligjit për azilin, konsultimi i të cilit filloi më 25 janar 2023.

Në total, SEM punëson gjashtë kapelanë myslimanë, duke përfshirë një grua, në rajonet e azilit të Cyrihut, Zvicrës frëngjisht-folëse dhe Zvicrës Lindore, si dhe në rajonin e Ticino-s dhe Zvicrës Qendrore.

Derniers articles

La Suisse est solidaire avec le Kosovo. Berne condamne l’assassinat du policier albanais par des gangs serbes. Elle exige la punition des auteurs de...

Berne, 25 septembre -Les criminels et les terroriste serb, des hommes armés retranchés dans un eglise (monastère) un policier tué: Un policier a été...

Zvicra solidarizohet me Kosoven. Berna denon vrasjen e policit shqiptar nga bandat serbe. Kerkon ndeshkimin e autoreve te ketij krimi

Bernë, 25 shtator -Vrasja e policit shqiptar, Afrim Bunjaku, nga Kosova në veri, nga bandat kriminale dhe terroristët serb po flitet nga mbarë komuniteti...

“Gjyshja lutej para një stalle”- Imzot Arjan Dodaj fjalim përpara Papa Françeskut

Rome, 25 shtator -Share Button Gazeta Blic Imzot Arjan Dodaj, Arqipeshkv të Kryedioqezës së Tiranë-Durrësit ka mbajtur një fjalim në Marsejë përpara Papa Françeskut.Papa...

FIFA dhe OKB (UNODC) rinovojnë Memorandumin e Mirëkuptimit për të larguar krimin nga futbolli

Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino dhe drejtori ekzekutiv i UNODC-së, Ghada Waly vazhdojnë marrëveshjen. Të dy organet përsërisin vendosmërinë për të luftuar korrupsionin dhe...

Deputeti nga Gjeneva, Leonard Ferati per policin e vrare: Sot dite zie per «leutrimin» shqiptar Afrim Bunjakun, per dite te bardha per Kosoven!

Deputeti i kantonit te Gjeneves Leonard Ferati ne protesten e fundit para OKB-se ne Gjeneve Gjeneve, 25 shtator -Se shqiptaret jane shembull suksesi dhe integrimi...