4.5 C
Berne
mardi 28/11/2023

Mbështetje për SEM: Këshilli Federal i thote OK forcave të armatosura në fushën e azilit

Bernë, 1 shkurt – Me kërkesë të Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP), Këshilli Federal vendosi më 16 dhjetor 2022 të angazhojë ushtrinë për të ofruar një shërbim mbështetës në dobi të Sekretariatit Shtetëror për migracionin (SEM). në fushën e azilit. Në mbledhjen e 1 shkurtit 2023, Këshilli Federal miratoi mesazhin që lidhet me vëmendjen e Parlamentit. Kuvendi do ta votojë këtë angazhim gjatë seancës së pranverës (Soutien au SEM: le Conseil fédéral adopte le message relatif au service d’appui de l’armée dans le domaine de l’asile)  njfton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Për të përballuar numrin e lartë të njerëzve që ikin nga Ukraina dhe azilkërkuesit, ushtria, që nga fillimi i janarit 2023, i ka siguruar SEM-it vende shtesë akomodimi. Për shkak të mungesës së fuqisë punëtore në tregun e punës, SEM nuk është në gjendje të rekrutojë personel të kualifikuar mjaft shpejt për zhvillimin dhe funksionimin e infrastrukturës. Në pritje të rekrutimit të personelit civil shtesë, Këshilli Federal për këtë arsye udhëzoi DDPS-në më 16 dhjetor 2022 që të rekrutonte një maksimum prej 500 ushtarësh për të mbështetur SEM-in më së voni deri më 31 mars 2023.

Duke qenë se fejesa zgjat më shumë se tre javë, ajo duhet të miratohet nga Parlamenti. Kjo është arsyeja pse Këshilli Federal miratoi në mbledhjen e 1 shkurtit 2023 mesazhin përkatës për vëmendjen e Parlamentit, i cili do të vendosë për angazhimin aktual gjatë sesionit pranveror.

Mbështetja e ushtrisë për SEM
Ushtria ofron mbështetje për zhvillimin, menaxhimin dhe funksionimin e infrastrukturës ushtarake shtesë të vënë në dispozicion të SEM-it, si dhe transportin e njerëzve që kërkojnë mbrojtje dhe azilkërkuesve. Ata nuk kryejnë detyra të lidhura me sigurinë. SEM vendos me ushtrinë për numrin e ushtarëve të kërkuar dhe shpërndarjen e tyre.

Nëpërmjet Shtabit Special të Azilit, ushtria dhe SEM kontrollojnë rregullisht nëse respektohet subsidiariteti. Ushtarët lirohen sapo detyrat e tyre të mund të merren përsipër nga personeli civil nga SEM, civilë ose kontraktorë privatë. Ky zotim nuk sjell ndonjë shpenzim shtesë për Konfederatën. Financimi do të bëhet në kuadrin e buxhetit të zakonshëm të ushtrisë.

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...