20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Në Gjenevë u mbajt Forumi shqiptaro-zviceran. Referuesit: Eshtë koha që të hapet një bankë shqiptare në Zvicër

Gjenevë, 19 prill -Në Gjenevë sot eshte mbajtur Forumi zvicerano-shqiptar, u muarën pjese mbi 200 persona, kryesisht biznesmen dhe afaristë te suksesshëm si dhe përfaqësues te ambasadave  dhe misioneve diplomatike shqiptare ne Gjenevë dhe Bernë. Ne debatin prej pesë oresh, referuesit në fokus kishin financat, pronat e patundshme dhe investimet ne Zvicër dhe Ballkan, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Liburn Mehmetaj, avokat njeherit kryetar i LAPSH: Eshtë koha qe 300 mije shqiptarë në Zvicër të kenë bankën e vetë kombëtare

Qëllimi i këtij takimi sipas organizatoreve ishte intensifikimi i bashkëpunimit të kompanive dhe biznesmenëve zvicerano-shqiptarë të sektorëve të larmishëm të financave,  prezantuan programet, projektet e tyre inovative dhe ndajnë përvojat e tyre para një audience prej mbi 200 personash, nga Zvicra, Kosova dhe Shqipëria ne forumine sotem shqiptaro-zviceran në Gjenevë.

Në panelit  e perbashket te kater oratoreve ishte edhe Liburn Mehmetaj, avokat, njëherit kryetar i LAPSH i cli dner tjar tha se eshte koha qe edhe shqipapret si nje komunitet i rëndesisshme dhe i madh prej 300.000 ne Zvicer te kene banken e vetë kombëtar. Oratoret tjere thane se nuk mjafton vetem te jemi shembull integrimit, por edhe aktiv dhe te suskesve si ne futboboll ashtu edhe ne biznes dhe pltike, poefshirje sa me shume te shqiptareve ne institucionet komunale, kantonale deri tek ato me te larta ne Bernë.

Synimi i këtij eventi i ketij lloji në Gjenevë ishte që të moblizohen biznesmenet shqiptare dhe kolget, miqte e tyre zviceran bëhet per investuar ne vendlindje. Kjo ngjarje promovoi figura të njohura nbga suha e buznesit dhe afarsite te suksesshem shupare ne Zvcer duke filluar nga ata te gastonmise derik tek nderimet, në sektorin e patundshmërive, investimeve dhe finanacave, raporton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Klaudjo Fregja, i cili jeton dhe vepron në Gjenevën nderkombëtare eshte doktor shkencash ne fushën e ekonomisë, pjesëmarrës i konferencave dhe forumeve te ndryshme boterore sikur ai i Davosit.

«Ekonomia, finacat dhe biznesi jane perspektiva e një vendi, qe padyshim e drejton edhe politiken e mirë në favor te qytetarëve. Pa stabilitet ekonomik nuk do ketë as stabilitet politik !.. » tha sot ne Gjenevë z. Freg ja me koleget biznesmenë dhe pjesemarrës tjere të forumit shqiptaro-zviceran.

Fehmi Fetahu, Kryetar i Rrjetit te Bizneseve të Diasporës Shqiptare: Të vazhdohet me organizime te tilla te forumeve sikur ky i Gjenevës edhe ne kantone tjera të Zvicrës 

Eksperte te financave dhe pronar te firmave dhe kompanive nga Zvicra si dhe nga Kosova, Shqipria dhe Maqedonia e Veriut prezantuan para të pranishmeve progremet dhe sukseset e kompanive te tyre te cilet jane ne bashkepuinm jo vetëe mes firmave shqiptare por edhe me ato te huaj, sidomos me ato zvicerane.

Fehmi Fetahu, Kryetari i nderit i Rrjetit te Bizneseve te Diaspores Shqiptare pasi i pershëndeti te pranishmit tha se keto forume duhet te behen tardite, sot ne Gjenevn, nesër Lausanne, ne Bernë, Zurich, St.Gallen, Luzren.. pra ne të gjitha kantonet e Zvicrës për të nxitur te rinjt të punojne dhe te investojne në vendlidje.

Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ky evenemt ekonomi dhe biznesor bashkoi dhe promovoi figura të njohura më me ndikim në sektorin e patundshmërive, investimeve dhe financave ne Zvicer dhe nga ballkani.

Ne kete forum shqiptaro-zviceran mori pjesë znj. Teuta Agai-Demjaha, ambasadore, Maqednise Veriore ne OKB, pastaj Ilir Neza, përfaqesues nga misoini shqiptar ne OKB, Valon Gashi nga ambasada shqipare ne Berne,  Rexhep Bajraktari konsul i RK ne Gjenevë etj..Kurse nga biznemenët prezentuan: Fehmi Fetahu (Kryetari i nderit i Rjjetit te Bizneseve te Diaspores Shqiptare), Avni Orallati (patron i kompanise gjigante ne Zvicër ORLLATI), David Gracia (EY -Manager, Finance Service Organisation),  Klaudijo Fregja (General Swiss Service Sarl ), Labinot Hoxhaj (Probat Group SA), Labonot Pikuci (DMBau AG), Burim Bajraktari (Modium nga Prishtina),  Xhesiana Lataj (Balfin Real Estate representaive-Zurich), Gezim Hasani (Monaning Pratner bei Smzh),  Liburn Mehmetaj, avokat (Partner dhe Walder Wyss), Asim Duraku (Anunet-Bernë), Münür Aslan (Prestoflex), Zaim Jashari (Arkitekt dhe Gastronom – Patron ne Rest. Casa – Nostra), Eno Caca (Edil AL), Enver Kutlu (PrestaFlex), Ndricim Duraku (Premium Sticker -Krushe e Madhe) etj..

Objektivi i kesaj konference kishte per synim  te afrojë biznesmenët me qëllim intensifikimin e bashkëpunimit mes tyre ne Zvicër dhe atyre nga vendet shqiptare te Ballkanit dhe ansajalltas permes nje sër projektesh qe do te ndikonin pozivitvisht me investimet diaospores t’i kontribuojne ndertitmit dhe zhvillimit te vendeve te tyre, sidomos turizmit shqiptare në Kosovë dhe Shqiperi.

 

Derniers articles