12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Migracioni dhe krimi, tema kyqe e takimit në Bazel të pesë ministrave të PB të vendeve gjermanofone

Bazel, 23 prill -Me ftesë të këshilltarit federal Beat Jans, ministrat e brendshëm e pesë të vendeve me gjermanpfone si gjuhë zyrtare u takuan në Bazel më 21 dhe 22 prill 2024. Takimi i ketyre minsitrave evorpian iu kushtua mundësive dhe sfidat që lidhen me pritjen e refugjatëve nga Ukraina, përgjigjet ndaj çështjes së migrimit të parregullt, luftën kundër krimit të organizuar dhe shkëmbimin e pikëpamjeve se si të menaxhohet fenomeni i « qytetarëve të Rajhut » dhe « qytetarëve të tjerë sovran », njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Forcimi i bashkëpunimit në luftën kundër krimit të organizuar deh migracionit ilegal

Këtë vit Zvicra ishte vendi pritës i takimit të ministrave të brendshëm nga vendet gjermanofolëse. Këshilltari Federal Beat Jans, kreu i Departamentit Federal të Drejtësisë dhe Policisë (FDJP), ftoi homologët e tij në Bazel për diskutime pune: Ministrja e Brendshme gjermane, Nancy Faeser, Ministri Federal i Brendshëm Austriak, Gerhard Karner, zv. Kreu i Qeverisë së Lihtenshtajnit dhe Ministrja e Brendshme, Ekonomisë dhe Mjedisit, Sabine Monauni, si dhe Ministri i Punëve të Brendshme të Luksemburgut, Léon Gloden.

Çështjet e migracionit ishin në qendër të diskutimeve. Ministrat diskutuan mundësitë dhe sfidat e pritjes së njerëzve nga Ukraina, si dhe përgjigjet ndaj çështjes së migrimit të parregullt.

Kur shpërtheu lufta në Ukrainë, Bashkimi Evropian (BE) dhe Zvicra donin të ofronin shpejt dhe thjesht mbrojtje të përkohshme për refugjatët nga ai vend. Deri më sot, pesë vendet gjermanishtfolëse kanë marrë pothuajse një milion e gjysmë njerëz nga Ukraina. Fillimisht u mendua se këta refugjatë do të mund të ktheheshin në vendin e tyre në një afat relativisht të shkurtër. Por tani kanë kaluar më shumë se dy vjet dhe rezultati i luftës mbetet i pasigurt. Prandaj statusi i këtyre refugjatëve ngre pyetje të reja, të cilat u trajtuan edhe gjatë takimit të Bazelit.

Në këtë kontekst, Zvicra po mbështetet në një qasje ndaj integrimit me një objektiv të dyfishtë siç rekomandohet nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD): ajo dëshiron të inkurajojë integrimin e refugjatëve duke ruajtur aftësinë e tyre për t’u kthyer. Përvoja dhe aftësitë e fituara do t’u mundësojnë atyre të kontribuojnë, kur të vijë koha, në rindërtimin e Ukrainës. Duke folur për mediat, këshilltari federal Beat Jans e përshkroi si interesante qasjen e re të qeverisë austriake, e cila u lejon refugjatëve nga Ukraina, në kushte të caktuara – për shembull punësim ose njohuri të gjermanishtes – të transformojnë statusin e tyre nga mbrojtja në një leje qëndrimi.

Kreu i DFJP diskutoi gjithashtu me homologët e tij përgjigjet për çështjen e migrimit të parregullt. Ministrat nënvizuan rëndësinë e forcimit të bashkëpunimit dhe një sistemi të besueshëm të Dublinit. Ata përshëndetën reformat e ndërmarra në nivel evropian, duke besuar se ato gjithashtu ofruan një shans për t’u rikthyer në një sistem Dublini që funksionon dhe zbatohet nga të gjithë. Shumica e Parlamentit Evropian miratoi paktin për migracionin dhe azilin në mes të prillit, i cili parashikon veçanërisht procedura më të shpejta të azilit në kufijtë e jashtëm të BE-së. Tani bëhet fjalë për zbatimin e këtij pakti. “Derisa të ndodhë ky rast, ne do të angazhohemi me Gjermaninë, Austrinë, Luksemburgun dhe Lihtenshtajnin për të siguruar që Italia, Greqia dhe Hungaria të respektojnë rregullat aktuale dhe të fillojnë të pranojnë sërish transferime në Dublin”, theksoi Beat Jans. Gjatë një takimi dypalësh me Ministren e Brendshme gjermane Nancy Faeser, këshilltari federal përsëriti dëshirën për heqjen e kontrolleve gjermane në kufirin zviceran.

Forcimi i bashkëpunimit në luftën kundër krimit të organizuar
Ministrat shfrytëzuan gjithashtu mundësinë për të shkëmbyer përvojat e tyre në luftën kundër krimit të organizuar dhe për të riafirmuar dëshirën e tyre për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar në këtë fushë, duke qenë se shkëmbimi i informacionit luan një rol qendror këtu. Megjithatë, ministrat vunë në dukje gjithashtu se vetëm qasja represive nuk mjafton për të garantuar suksesin e luftës kundër krimit të organizuar dhe se është po aq e rëndësishme të forcohet parandalimi.

Më në fund, ministrat diskutuan se si të sillen me « qytetarët e Rajhut » dhe « qytetarët e tjerë sovranë ».

Takimi dyditor lejoi gjithashtu shkëmbime jozyrtare. Këshilltari Federal Beat Jans u tregoi mysafirëve të tij rreth qytetit të tij. Pas një shëtitjeje nëpër rrugët e qytetit të vjetër të Bazelit të dielën në mbrëmje, pjesëmarrësit u takuan për darkë në restorantin Schlüsselzunft.

Derniers articles