12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Mësuesit në protestë në Gjenevë, të zemëruar me orarin e mësimeve. Rriten orët e punës, por jo edhe rroga

Gjenevë, 5 shkurt -Mësuesit e CO u mobilizuan para dhe në kolegjin e tyre, përpara se të dilnin në rrugë. Ata denoncojnë dy periudhat shtesë që DIP kërkon t’u vendosë. Raportimi. “Dhjetëra mësues janë në grevë në çdo shkollë, pa llogaritur ata që janë rekuizuar. Është historike, ka kohë që nuk kemi parë një zemërim të tillë.” Kështu u shpreh Michaël Savoy, përfaqësues i Federatës së Shoqatave të Mjeshtërve të Ciklit të Orientimit (Famco), të hënën në mesditë, ndërsa mësuesit e cikleve orientuese nisën një grevë, një javë kundër reformës që DIP kërkon t’u imponojë. pa konsultim.

Mësuesit grevistë u takuan në Parc des Cropettes në mesditë, përpara se të niseshin në një procesion drejt qendrës së qytetit. “Tribune de Genève” i ndjek ata gjatë kësaj dite. Në mëngjes, në orën 8 të mëngjesit, gjithçka nisi me piketë para dhe në shkolla. « Shkolla është e shtrenjtë, provo injorancën! » Pikërisht rreth këtij slogani, të pikturuar në një pankartë të varur përpara objektit të tyre, filluan mobilizimin e tyre mësuesit e CO të Drizes. Nga ora 8 e mëngjesit, rreth tridhjetë mësues u mblodhën rreth një mangalli, ndërsa ne sollëm termos me kafe dhe diçka për të bërë dolli.

Thirrja nga Federata e Shoqatave të Mjeshtrave të CO (Famco), këtë të hënë 5 shkurt 2024 në Carouge. Stafi mësimor i CO tha se ata ishin gati të bënin grevë për një javë, diçka që nuk ishte parë më parë. Ai është kundër dy periudhave shtesë prej 45 minutash që DIP dëshiron të prezantojë nga viti 2027 për të kursyer para. Dhe për t’u afruar me atë që bëhet në kantonet e tjera, e justifikon DIP. Ideja nuk është zgjatja e orarit të punës, por zëvendësimi i detyrave administrative me më shumë kohë të kaluar me studentët. « Përveç që nuk na thuhet se si do të arrijmë atje, do të vuajnë të gjitha efektet anësore të punës sonë, përgatitja e mësimeve, daljet dhe dialogu me nxënësit dhe prindërit », bërtet Simone*, një. mësuese e re, jashtë dyerve të institucionit.

Derniers articles