13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Me ligjin e ri amërikan, Edvini rrezikon ndaj po sulmon SPAK-un

Avokatët e paraqesin McGonigal si hero i FBI, prokurorët si “tradhëtar” i betimit ndaj kombit

Nga Robert PAPA

Pas kërkesës për burg nga prokurorët, avokatët kanë paraqitur memorandumin e tyre 28 faqe duke i kujtuar gjyqtares se McGonigal ka qenë hero i FBI-së.
Nga memorandumi mësojmë se hetimet nuk paskan qenë aq sekrete se ai e ka ditur një vit para se të arrestohej. Në memorandumin e avokatëve theksohet se :

“..hetimet para aktakuzës së zotit McGonigal ishin të hapura dhe agresive. Më shumë se një vit para arrestimit të tij, më 21 nëntor 2021, agjentët e FBI kryen një intervistë vullnetare me z. McGonigal në aeroportin e Neuark-ut, kur ai u kthye në shtëpi nga një udhëtim pune jashtë shtetit. Ndërsa ai po fliste me agjentët në aeroport, një ekip tjetër agjentësh vizitoi shtëpinë e zotit McGonigal në Manhatan të poshtëm dhe u takua me gruan e tij. Mbi sa vijon, për një vit, z. McGonigal ishte në dijeni të hetimeve të vazhdueshme për marrëdhëniet e tij të biznesit dhe mbeti në komunikim me Shtetet e Bashkuara përmes avokatit të tij. “

Kur DOJ i ofroi mundësinë për të pranuar fajin dhe marrëveshje, McGonigal ka pranuar të bashkëpunojë dhe është takuar 7 orë më drejtues të 7 agjensive federale të Inteligjencës.

Në vitin 1996, z. McGonigal iu bashkua FBI-së. . Pas përfundimit Agjent Special
duke u trajnuar në Quantico, Virxhinia, ai u caktua në zyrën e Nju Jorkut. Gjatë këtij
shërbimi, shumë nga arritjet e tij u trumbetuan me krenari nga FBI, dhe me të drejtë.

Për për shembull, gjatë qëndrimit të tij në Nju Jork, ai hetoi një numër rastesh të profilit të lartë, duke përfshirë shpërthimin e TWA Flight 800, i cili vrau në mënyrë tragjike 230 njerëz në një udhëtim nga JFK në Romë.12
Z. McGonigal ishte pjesë e hetimit tetë-mujor, i cili përfshinte 244 dëshmitarë okularë dhe pati intervista dhe mbi 2000 orë punë. Përveç kësaj, në vitin 1997, z. McGonigal ishte një nga dy Agjentët e FBI-së të cilët së bashku me oficerët e policisë lokale bastisën banesën e Gazi Ibrahim Abu Mezerit dhe Lafi Khalil, të cilët po komplotonin për të bombarduar metronë e qytetit të Nju Jorkut. Pas hyrjes me dhunë të tmerrshme në lokal, të dy të pandehurit u kapën dhe u akuzuan me veprat terroriste në Distriktin Lindor të Nju Jorkut. Hetimi i mëtejshëm zbuloi tuba- bomba dhe plane të detajuara për sulmin. I pandehuri kryesor Abu Mezer ishte përfundimisht i dënuar me burgim të përjetshëm.

McGonigal shërbeu gjithashtu si anëtar i ekipit të FBI-së për vendosjen e shpejtë në Dar Es Selam për të hetuar bombat terroriste të vitit 1998 në ambasadat e SHBA në Tanzani dhe Kenia, që vranë më shumë se 220 njerëz dhe plagosën më shumë se 4,500. Hetimi,ishte dislokimi më i madh në historinë e FBI-së – rezultoi në padinë e më shumë se 20 individëve të përfshirë në sulm, duke përfshirë Osama Bin Ladenin, shtatë prej të cilëve tani janë dë njuar me burgim të përjetshëm.

Përveç kësaj, z. McGonigal u caktua në zyrën e terrenit të Nju Jorkut gjatë sulmeve famëkeqe terroriste më 11 shtator 2001. Pas pjesëmarrjes në hetimin Sulmeve e 11 shtatorit, z. McGonigal iu bashkua një skuadre të reagimit hetimor që u fokusua në
kërcënimet terroriste ndërkombëtare në zonën e qytetit të Nju Jorkut, në një kohë kur Byroja ishte e angazhuar në një transformim pas 11 shtatorit nga një “model reaktiv, i udhëhequr nga hetimi, në një inteligjencë proaktive.

Në vitin 2002, z. McGonigal u caktua në zyrën e FBI-së në Cleveland. Atje, ai hetoi zhdukjen e 14-vjeçares Kristen Jackson në Wooster County, Ohio, e cila çoi në një gjueti pesë-ditore që kulmoi me arrestimin e Joel Yockey dhe rrëfimin e tij për njëpërdhunim dhe vrasje të tmerrshme. Yockey u dënua me burgim të përjetshëm. Më pas,ndërmjet viteve 2002 dhe 2006, z. McGonigal shërbeu si Agjent Special Mbikëqyrës -Seksioni i Spiunazhit në shtabin e FBI-së, si Shef i Njësisë së Kundërzbulimit Azi-Lindja e Afërt, dhe më vonë si mbikëqyrës në terren i një skuadre kundërspiunazhi në zyrën e terrenit të Uashingtonit.

“Në këto role, ai mbikëqyri një numër hetimesh të profilit të lartë për spiunazh dhe rrjedhje mediatike, duke përfshirë hetimin e ish-këshilltarit të Sigurisë Kombëtare Samuel “Sandy” Berger për keqpërdorim të materialit shumë të klasifikuar.”

McGonigal më vonë drejtoi Task Forcën WikiLeaks të FBI-së që hetonte daljen e mbi 200,000 dokumenteve të klasifikuara në uebsajtin WikiLeaks – më i madhi në historinë e SHBA-së – përfundimisht duke rezultuar në dënimin me 20 pika të Chelsea Manning për spiunazh dhe akuza të ngjashme.

Në vitin 2014, ai u promovua si Ndihmës Agjent Special i ngarkuar mbi Zyrën e FBI-së në Baltimore për Programet Kibernetike, Kundërzbulimit, Kundërspiunazhit dhe Kundërpërhapjes. Në vitin 2016, McGonigal u gradua si Agjent Special në ngarkim të kundërzbulimit për Nju Jork, Zyra në terren, një nga pozicionet më të rëndësishme, më të spikatura të kundërzbulimit në botë.
Në atë detyrë, ku shërbeu deri në daljen në pension në vitin 2018, ku ai mbikëqyri, ndër të tjera, hetimin shumëvjeçar të Huaëei Technologies Co., Ltd. dhe CFO e saj Wanzhou Meng në lidhje me një skemë për të mashtruar shumë institucione financiare globale në lidhje me aktivitetet e biznesit të kompanisë në Iran. I Hetimi çoi në një aktakuzë me shumë pika kundër kompanisë dhe drejtuesit, për shkelje, duke përfshirë të influencuarit dhe të korruptuarit nga RaketimiAkti i Organizatës (“RICO”), i cili mbetet pezull në Distriktin Lindor të Nju Jorkut.

Avokatët kanë paraqitur 8 dëshmi pro -McGponigal. Njëra nga Tomit Shaughnessy Ish-agjenti e përshkruan zotin McGonigal si « mbikëqyrësi më i mirë » që kishte në FBI. Ai përshkruan se si ishte të punoje nën udhëheqjen e z. McGonigal si në vazhdim:
“Ai ishte shumë larg mbikëqyrësi më i mirë që kisha në FBI, ndoshta një faktor dhjetë.
I shquar dhe I Jashtëzakonshëm janë mbiemrat e saktë. . . . Skuadra e tij ishte një kasafortë dhe vend i sigurt për të punuar raste ndonjëherë të pamundura të sigurisë kombëtare. . . . [ai ishte] si një vëlla më i madh me përvojë, i cili e dinte rrugën e tij dhe e bëri të plotë pronësinë e suksesit tuaj profesional. Charlie ishte ambicioz, por besonte se e suksesi i tij varej nga suksesi juaj.”

Një tjetër ish-agjent special,Thomas Donlon, kujton se zoti McGonigal “gjithmonë sillej me të ndershmëri, integritet dhe profesionalizëm”, duke vënë në dukje se, pavarësisht rrethanave aktuale, « ende e mbështesin me vendosmëri atë duke përmendur ndikimin pozitiv që ai pati në jetën dhe karrierën e tyre ».

Avokatët shkruajnë: Shiko Letrën e Thomas Donlon, Ekspozita D; shikoh gjithashtu Letrën e Thomas Fitzgerald, Ekspozita E (duke përshkruar Z. McGonigal si një “punëtor, i orientuar drejt misionit, patriot”).
Në mënyrë të ngjashme, z. McGonigal gjen mbështetje dhe vlerësim në komunitetin e tij personal. E tij fqinjët dhe miqtë përshkruajnë me shumë detaje vetëmohimin, dhembshurinë dhe bujarinë që ai shpeshherë tregon për ata që e rrethojnë, veçanërisht në kohë nevoje:
Charlie ka qenë një mik i dhembshur, i kujdesshëm dhe i qëndrueshëm dhe ka qenë gjithmonë të gatshëm për të ndihmuar kur është e nevojshme pa hezitim. . . . [o] në raste të panumërta ai ka udhëtuar nëpër disa shtete për të qenë të pranishëm për anëtarët e familjes në kohën e tyre të nevojës ose për të festuar një arritje, ai hapi shtëpinë e tij për anëtarët e familjes sime kur ata kishte nevojë për një vend për të qëndruar për periudha të gjata kohore dhe ishte aty për të ofruar mbështetje kur unë dhe burri im pësuam humbjen e foshnjës sonë.(Letër nga Dana Debski, Exhibit F)”

Në memorandumin e avokatëve theksohet se: Shiko Letrën e Christopher Debskit, Ekspozita I; shiko gjithashtu Letrën e Laërence Hirsh & Joan Melner, Ekspozita J (duke përshkruar se si z. McGonigal do të “ndihmonte rregullisht në largimin e borës nga rruga kur borëpastruesit nuk ishin aty dhe ai i priste barin një fqinji të moshuar jashtë duke u nxitur” nga gatishmëria për të ndihmuar të tjerët, duke dalë nga rruga e tij për të ofruar rehati emocionale ose këshilla të vlefshme kur eshte e nevojshme »); Letra e Anat Goldstein, Ekspozita L (« Veprimet e tij kanë qenë gjithmonë vetëmohuese, duke menduar gjithmonë për të tjerët para vetes.”).

Në shtëpi, z. McGonigal « është dhe ka qenë gjithmonë një baba i jashtëzakonshëm ». Letra e Pamela McGonigal, Ekspozita M; Shiko gjithashtu Letra e Lauërence Hirsh & Joan Melner, Ekspozita J (“Si një i përkushtuar dhe babai i përkushtuar Charlie bëri përpjekje të përbashkëta për të qenë i pranishëm në jetën e fëmijës së tij.”); Shiko Letrën e Christopher Debski, Ekspozita I (duke e përshkruar z. McGonigal si « të orientuar drejt familjes » dhe duke vënë në dukje se familjen, McGonigal « e donte vërtet kohën që kalonin së bashku »); Letra e Roberto Morgado Jr., Ekspozita N (“Integriteti dhe përkushtimi i tij ndaj familjes dhe vendit të tij janë cilësi që unë kam respektin më të lartë.”). Përveçse është një baba i kujdesshëm për dy fëmijët e tij, ai është edhe kumbari i dy djemve dhe “model” për shumë të tjerë. Letra e Dana Debskit, Ekspozita F; shiko gjithashtu Letrën e Susan Shuback, Ekspozita G.”

Pra avokatët duan që Gjykata e Uashingtonit të mos harrojë se ai ishte Hero i FBI-së dhe ka bashkëpunuar më 7 Agjensi te Inteligjencës.

A është McGonigal “Lolo I Ramës dhe Nezës”?! SPAK e ka regjistruar cështjen ndaj Edvin Ramës? A do japë kush dëshmi të tilla pro-Edvinit? Dhe a është farsë marrveshja për një dënim minimal ndaj McGonigal?Ai ka tupëruar FBI por demin më ta madh e ka bërë në Shqipëri ku fluiten miliona dollarë të paguara nga oligarkët dhe poltikanët shqiptarë si në Shqipëri dhe Kosovë.
SPAK duhet ta marrë dosjen e plote. Gazetari Mother Jones, më ka thënë:
”Me gjithe respktin ndaj postit të kryeministrit Rama, kjo dosje qelbet erë. Korrupsjon i madh.”

Rama është ndaluar në JFK, ashtu sic është ndaluar McGonigal ne Nju Uark. Ne nuk e dimë dëshminë e tij. Ka shumë gjasa që e ka shitur McGonigalin por ai nuk shpëton dot. Ligji i ri Amerikan, i jep te drejtë prokurorëve amerikanë te ngrene akuza dhe te arrestojnë dhe zyrtatë të huaj. Rama nuk fshihet dot pas imunitetit si kryeministër. Dumani mund ta akuzoje dhe arrestojë, nëse merr dosjen e plotë.

Derniers articles