23.1 C
Berne
mercredi 17/07/2024

OKB kërkon 1.7 miliardë dollarë për ndihmë humanitare në Ukrainë dhe vendet fqinje

Gjenevë/UN, 1 mars  -Kombet e Bashkuara dhe organizatat e tyre partnere nisën një thirrje urgjente për 1.7 miliardë dollarë të martën në Gjenevë për të ndihmuar 6 milionë njerëz në Ukrainë, si dhe refugjatët në vendet fqinje, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te OKB-së

Ndërsa furnizimet dhe shërbimet thelbësore janë ndërprerë dhe civilët ikin nga luftimet, operacionet ushtarake ruse në Ukrainë kanë shkaktuar një « rritje të menjëhershme dhe të mprehtë të nevojave humanitare ».

Sipas OKB-së, 12 milionë njerëz në Ukrainë do të kenë nevojë për ndihmë dhe mbrojtje, ndërsa më shumë se 4 milionë refugjatë ukrainas mund të kenë nevojë për mbrojtje në vendet fqinje në muajt e ardhshëm.

Ne duhet të ndihmojmë ukrainasit të ndihmojnë njëri-tjetrin gjatë kësaj kohe të tmerrshme – António Guterres

Në terren, numri i viktimave po rritet me shpejtësi. Sipas OKB-së, familjet me fëmijë të vegjël janë të ngujuar në bodrume dhe stacione metroje ose vrapojnë për të shpëtuar jetën e tyre nën zhurmën e tmerrshme të shpërthimeve dhe sirenave të vajtimit.

« Kjo është ora më e errët për popullin ukrainas, » pranoi shefi humanitar i OKB-së, Martin Griffiths.

« Ne duhet t’i ndihmojmë ukrainasit të ndihmojnë njëri-tjetrin gjatë kësaj kohe të tmerrshme, » tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres kur nisi apelin.

Përballë kësaj dhune, OKB-ja synon të përshpejtojë reagimin e saj tani për të mbrojtur jetën dhe dinjitetin e ukrainasve të zakonshëm.

Programi përfshin ndihmë me shumë qëllime në para për njerëzit më të cenueshëm, ndihma ushqimore, furnizim me ujë dhe kanalizime, mbështetje për shërbimet shëndetësore dhe arsimore, si dhe ndihmë për ndërtimin e strehimoreve për rindërtimin e shtëpive të dëmtuara.

Drejt “krizës më të madhe të refugjatëve të shekullit” në Evropë
Ndërsa më shumë se gjysmë milioni refugjatë janë larguar nga Ukraina në vendet fqinje vetëm në pesë ditët e fundit, Evropa përballet me atë që mund të bëhet ‘kriza e saj më e madhe e refugjatëve të shekullit’. “Të paktën 677,000 ukrainas janë larguar nga vendi.

Gjysma e tyre janë në Poloni. Rreth 90,000 janë në Hungari, 60,000 në Moldavi, 50,000 në Sllovaki dhe 40,000 në Rumani. Njerëzit janë në lëvizje dhe më shumë do të vijnë”, tha Komisioneri i Lartë i OKB-së për Refugjatët Filippo Grandi në një konferencë shtypi në Gjenevë.

Në këto kushte, ndihma nevojitet edhe për të plotësuar nevojat kritike të atyre që kërkojnë mbrojtje jashtë vendit. Nga 1.7 miliardë dollarë, më shumë se 550 milionë dollarë janë caktuar për planin rajonal të reagimit ndër-agjenci për refugjatët (RRP).

Këto fonde do të ndihmojnë refugjatët në Poloni, Republikën e Moldavisë, Hungari, Rumani dhe Sllovaki, si dhe vende të tjera të rajonit.

« Ndërsa ne kemi qenë dëshmitarë të një solidariteti dhe mikpritjeje të jashtëzakonshme nga vendet fqinje në pritjen e refugjatëve, përfshirë nga komunitetet lokale dhe qytetarët privatë, do të nevojitet një mbështetje shumë më e madhe. për të ndihmuar dhe mbrojtur të ardhurit, » tha Grandi.

Në këtë « tragjedi », « nevoja më urgjente është ndalimi i armiqësive », përfundoi kreu i UNHCR-së, i cili nesër të mërkurën do të shkojë me mision në rajon, veçanërisht në Rumani, Moldavi dhe Poloni.

Derniers articles