17.4 C
Berne
lundi 15/07/2024

Ne France për cdo vit rreth 5 mije njerëz konvertohen në islam

Pavarësisht nga fjalimet e presidentit francez, shpesh të provokuese dhe me prapavijë, sikur ai i fundit të thoshte se “Islami është në krizë,” ngjalli zemërim në rrjetet sociale, jo vetëm tek myslimanët në Francë dhe në botë, por edhe tek shumë qytetarë francezë dhe organizata antiraciste bënë botë. Sipas një studimi të sotëm në Francë, jetojnë rreth 67 milionë njerëz, ku rreth 5.5 milionë janë myslimanë dhe për çdo vit, rreth 5 mijë njerëz konvertohen në islam.

Përkundër këtyre fjalëve ngacmuese, megjithëse Emmanuel Macron ka gjetur kurajo (ndoshta për të korrigjuar veten ose për të kërkuar falje myslimanëve) dhe bëri homazhe të fundit në Xhaminë e Madhe të Parisit, e ndërtuar një shekull më parë dhe sot e ngritur si model i “Islamit të Francës,” që dëshmon se mund të jesh “francez dhe mysliman,” shkruan gazeta zvicerane në shqip, Le Canton27.ch

Sot ne France jetojne dhe veprojne rreth 5.5  milionë myslimanë, prandaj Islami konsiderohet feja e dytë në Francë, pas krishterimit

 

Sot në Francë jetojnë dhe veprojnë rreth 5.5 milionë myslimanë, prandaj Islami konsiderohet feja e dytë në Francë, pas krishterimit

Francë: Gati 3,600 konvertime në Islam çdo vit (“France: Près de 3’600 conversions à l’islam chaque année” është ky titulli i gazetës franceze “La Croix”) botuar para ca vitesh (2006). Por sipas informacioneve të fundit, kjo shifër është dyfishuar. Sipas burimeve të gazetës zvicerane në shqip, referuar disa ONG-ve në Francë, për çdo vit në këtë vend bëhen rreth 7 mijë konvertime në islam. Nuk themi se e “braktisin katolicizmin” apo “e braktisin ortodoksizmin,” sepse kjo do ishte ofenduese dhe raciste.

Por, me vlerë është duke respektuar të tjerët të thuhet e vërteta, se sot në Francë, për çdo vit, rreth 5 mijë njerëz konvertohen në islam. Fenomeni i konvertimit në Islam prek rreth 5,000 njerëz në vit në Francë. Krahas joshjes intelektuale dhe shpirtërore, këto konvertime janë më të shpeshta dhe janë bërë të zakonshme në Francë, madje, siç thonë, aq shumë që flasin mediat dhe personalitetet franceze pro dhe kundër islamit, numri i tyre rritet edhe më shumë. Sipas një studimi të publikuar para ca vitesh nga e përditshmja katolike franceze “La Croix,” pyetja se sa njerëz janë në Francë të konvertuar në Islam? Sipas skesës ankete velërohet se kjo shifër mund të kap deri në 70,000.

Islami në Francë – Fakte dhe shifra

Ndalimi i “abajas” i shpallur në gusht 2023 ka çuar edhe një herë në reflektim për vendin e Islamit dhe myslimanëve në vendin laik që është Franca. Më shumë se 5.4 milionë francezë janë myslimanë, prandaj Islami konsiderohet feja e dytë në Francë, pas krishterimit. Me një popullsi totale franceze prej afro 68 milionë banorësh, myslimanët përfaqësojnë vetëm 8% të popullsisë franceze.

Nga ana tjetër, si në Francë ashtu edhe në botë, vlerësimet parashikojnë një rritje të numrit të myslimanëve në vitet në vijim. Prania e Islamit në Francë nuk është e re. Kjo fe monoteiste nga familja e feve abrahamike, e predikuar nga Muhamedi dhe e bazuar në Kuran, thuhet se ka prekur për herë të parë tokën franceze në vitet 710.

Myslimanët erdhën nga Pirenejtë në Septimania, një rajon në jug të Francës, kryeqyteti i të cilit ishte Narbonne, një rajon i cili në atë kohë ishte nën sovranitetin mysliman nga viti 719 deri në vitin 759. Sot, myslimanët e pranishëm në Francë vijnë më shumë nga valët më të fundit të imigrimit, veçanërisht në vitet 1950, gjatë nevojës për punë me dorë për rindërtimin e Francës të shkatërruar nga lufte. /Le Canton27.ch

Derniers articles