17.9 C
Berne
samedi 20/07/2024

Kriza në Siri, OKB shpreson për përparim në prag të bisedimeve të reja

I dërguari i OKB për Sirinë Geir Pedersen tha se shpresonte të Dielën për « përparim » në prag të raundit të katërt të negociatave në Gjenevë për një rishikim të kushtetutës me synimin për një zgjidhje politike në vend në luftë, njfton gazeta zvcerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch ».

I dërguari i KB për Sirinë, Geir Pedersen, shpreson që ky raund i katërt i negociatave do të lejojë një përparim në rishikimin e kushtetutës me synimin për një zgjidhje politike në vend në luftë.

« Ne duam të shohim progres, » tha Geir Pedersen në një konferencë shtypi në internet nga Gjeneva. Komiteti kushtetues prej 45 personash – i cili përfaqëson në mënyrë të barabartë qeverinë e Damaskut, opozitën dhe shoqërinë civile – do të takohet të hënën për herë të katërt që nga tetori pa ndonjë përparim të madh të bërë deri më tani.

Geir Pedersen tha se ai shpresonte për « diskutime të plota » për një raund të ri bisedimesh të planifikuar për në janar të përqendruar në « parimet kushtetuese ».

Ai tha se bëri disa vizita diplomatike përpara negociatave të së hënës, duke përfshirë zyrtarë të lartë në Teheran dhe Moskë, aleatë të regjimit të Damaskut, si dhe për të mbështetur rebelën Ankarasë. « Shtë « e rëndësishme që të kemi mbështetje të qartë ndërkombëtare për punën që po bëjmë », theksoi ai.

Përgjegjës për rishikimin e Kushtetutës 2012, Komiteti Kushtetues u krijua në Shtator 2019 dhe u takua për herë të parë një muaj më vonë. Mosmarrëveshje të thella Mosmarrëveshjet e thella midis protagonistëve kryesorë, por edhe pandemia Covid-19 ngadalësuan ritmin e takimeve. Në fund të gushtit, diskutimet kishin përfunduar pa rezultate konkrete, por Geir Pedersen kishte shprehur « pika të përbashkëta » midis anëtarëve të ndryshëm të komitetit.

Rishikimi i Kushtetutës përmbahet në Rezolutën 2254, të miratuar në Dhjetor 2015 nga Këshilli i Sigurimit, i cili parashikon gjithashtu organizimin e zgjedhjeve nën mbikëqyrjen e Kombeve të Bashkuara. OKB shpreson që ky proces të hapë rrugën për t’i dhënë fund konfliktit që ka marrë më shumë se 380,000 jetë që nga viti 2011.

Derniers articles