19 C
Berne
lundi 22/07/2024

Interpol: Mbi 300 milionë dollarë të sekuestruara në operacionin e fundit nga mashtrimet në internet dhe Inteligjenca Artificiale

Një operacion ndërkombëtar për të luftuar mashtrimin në internet ka çuar në arrestimin e 3500 të dyshuarve dhe sekuestrimin e 300 milionë dollarëve

Nyon, 20 dhjetor  (Intzerpol) – Një operacion ndërkombëtar për të luftuar mashtrimin në internet ka çuar në arrestimin e 3500 të dyshuarve dhe sekuestrimin e 300 milionë dollarëve. Një operacion ndërkombëtar për të luftuar mashtrimin në internet ka çuar në arrestimin e 3,500 të dyshuarve dhe sekuestrimin e 300 milionë dollarëve (Arnaques en ligne et intelligence artificielle 300 millions de dollars saisis dans une opération d’Interpol)  njoftoi gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve nga interpol-i

Ky i fundit paralajmëron kundër përdorimit të inteligjencës artificiale për të uzurpuar identitetet. Operacioni, i quajtur “HAECHI IV”, u zhvillua gjatë gjashtë muajve midis korrikut dhe dhjetorit, me bashkëpunimin e 34 vendeve, tha organizata ndërkombëtare e policisë kriminale me seli në Lion, Francë. Ai synonte shtatë lloje të mashtrimeve kibernetike, duke përfshirë phishing me zë, mashtrime romantike, shantazhe seksuale në internet ose pastrim parash të lidhura me lojërat e fatit të paligjshëm në internet.

Mashtrimi i investimeve, nëpërmjet kompromisit të emailit profesional ose në tregtinë elektronike, përfaqësonte 75% të rasteve të hetuara. Mbi 80,000 llogari bankare të bllokuara Autoritetet bllokuan më shumë se 82,000 llogari bankare të dyshimta, duke çuar në sekuestrimin e një total prej 199 milionë dollarësh në monedhë të fortë dhe 101 milionë dollarësh në asete dixhitale.

“Është e jashtëzakonshme që përpjekjet globale për të parashikuar tendencat e fundit kriminale kanë rezultuar në rritje të konsiderueshme të rezultateve operacionale,” tha Kim Dong Kwon, drejtor i zyrës qendrore të Interpolit në Korenë e Jugut. cituar në njoftimin për shtyp.

Interpoli ka lëshuar dy njoftime “vjollcë”, të lidhura me kërkimin ose ndarjen e informacionit mbi metodat e funksionimit, si pjesë e këtij operacioni në shkallë të gjerë. Njëri u fokusua në një mashtrim të ri të zbuluar në Kore që përfshin shitjen e NFT-ve, argumente dixhitale që janë teorikisht të pafalshëm, me premtime për kthime të mëdha nga investimi.

Njoftimi tjetër paralajmëron kundër përdorimit të inteligjencës artificiale dhe teknologjisë « të rreme të thellë » për ta bërë vjedhjen e identitetit më të besueshëm. Dega britanike e operacionit ka raportuar disa raste kur përmbajtja sintetike e krijuar nga AI është përdorur për të mashtruar, ngacmuar ose zhvatur viktimat. Disa raste kanë përfshirë edhe imitimin e të afërmve të viktimave nëpërmjet teknologjisë së klonimit të zërit.

Derniers articles