26.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Bota perballe COVID-19: Bilanci tragjik – Një vit pandemi me dy milion të vdekur

Bernë, 16 janar -Numri i njerëzve nga Covid-19 arriti një nivel simbolik të Premten, gati një vit pasi Pekini njoftoi viktimën e parë të virusit në janar 2020. Më 11 janar 2020, Kina njoftoi vdekjen e parë nga Covid-19, në Wuhan, një megalopolis në jug të territorit të saj ku sëmundja ishte zbuluar për herë të parë në dhjetor 2019. E premtja, pragu i dy milion vdekjet e regjistruara në botë janë kryqëzuar, një vit më vonë pothuajse gjatë ditës, njfotn gazeta zvcerane ne shqip « Le Canton-27 »

Nga 6:25 pasdite GMT e Premte, 2,000,066 vdekje u regjistruan zyrtarisht, për një total prej 93,321,070 raste, sipas një numërimi të AFP bazuar në të dhënat e siguruara nga autoritetet shëndetësore në secilin vend.

Ky bilance, i cili vjen mes shqetësimeve në rritje për shfaqjen e varianteve të reja të koronavirusit, është një vlerësim minimal i numrit të vdekjeve, bazuar në raportet e përditshme të siguruara nga autoritetet. Korrigjimet e bëra herë pas here nga disa organizata statistikore kombëtare, të tilla si në Rusi, Spanjë apo Mbretërinë e Bashkuar, kanë zbuluar shifra edhe më të rënda.

« Pandemi »

Më 11 Mars 2020, dy muaj pas njoftimit të vdekjes së parë nga koronavirusi, 30 vende dhe territore regjistruan gjithsej 4500 vdekje, dhe OBSH e quajti atë një « pandemi ». Epiqendra e tij ishte atëherë në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, ku kulmet me më shumë se 4,000 dhe 2,700 vdekje në ditë arrihen mesatarisht në javën e dytë të Prillit. Ekonomitë janë ndalur dhe gjithnjë e më shumë vende u bëjnë thirrje popullatave të tyre të shkojnë në bllokim. Më 17 Prill, një total prej gati 4.5 miliardë njerëz janë të ftuar të qëndrojnë në shtëpi, ose 58% e popullsisë së botës.

Kulmi i vdekjeve të valës së parë është regjistruar nga 13 deri në 19 Prill: më shumë se 7,400 viktima çdo ditë mesatarisht në botë dhe një total i vdekjeve të cilat më pas arritën në gati 170,000 vdekje. Nga ana tjetër, vendet në të gjithë botën janë prekur. Më 28 shtator, 2020, pas nëntë muajsh të pandemisë, u arrit pragu i një milion vdekjeve. Do të duhen vetëm katër të tjera që të regjistrohen edhe një milion vdekje.

Java më vdekjeprurëse Në tetor, Evropa përsëri bëhet epiqendra e pandemisë. Ndotjet shpërthejnë përsëri dhe majat e valës së parë barazohen shpejt. Në mes të nëntorit, numri i përditshëm i të vdekurve në rajon tejkalon nivelin e Prillit, me më shumë se 4,000 vdekje në ditë mesatarisht. Në Shtetet e Bashkuara, ku epidemia u ngadalësua vetëm pak në verë, numri i rasteve dhe vdekjeve gjithashtu u rrit ndjeshëm: më shumë se 2,000 vdekje në ditë mesatarisht në fillim të dhjetorit, më shumë se 3,000 që nga 9 janari. Sot, vendi mbetet më i pikëlluari në botë, duke kaluar nëpër ditë me më shumë se 4,000 vdekje, për një total prej gati 390,000.

Pavarësisht nga zbatimi i masave të reja të ndalimit të policisë dhe ndalimit, veçanërisht në Evropë, bota kaloi për herë të parë në 24 nëntor pragun simbolik të 70,000 vdekjeve në një javë (më shumë se 10,000 në ditë).

Dhe pasi mbetën rreth kësaj pllaje të lartë gjatë muajit dhjetor, numri i vdekjeve ka filluar të rritet përsëri që nga fillimi i janarit. Java e kaluar ishte më vdekjeprurësi që nga fillimi i pandemisë, me 95,300 vdekje të njoftuara nga 9 deri në 15 janar, pothuajse 20% më shumë se javën e kaluar.

Në të gjitha pjesët e botës, numri i vdekjeve është rritur gjatë shtatë ditëve të fundit. Amerika Latine dhe Karaibet ishin rajoni me rritjen më të madhe dy-javore, me 25% më shumë vdekje, për një total prej 19,260 këtë javë. Më pas vijnë Shtetet e Bashkuara dhe Kanada (+ 20%, 24,433) dhe Afrika (+ 20%, 6,081). Evropa, rajoni ku është regjistruar numri më i lartë i vdekjeve në shtatë ditët e fundit (38,973), ka parë që kjo shifër të rritet me 18%. Më në fund, vdekjet u rritën me 10% në Azi (4956 vdekje) dhe Lindjen e Mesme (1659).

Gjashtë vende vetëm përbëjnë gjysmën e vdekjeve sot: Shtetet e Bashkuara, Brazili, India, Meksika, Mbretëria e Bashkuar dhe Italia. Ky i fundit është gjithashtu vendi i tretë më i pikëlluar në raport me popullsinë e tij me 1345 vdekje për milion banorë, pas Belgjikës (1751) dhe Sllovenisë (1501).

Shpresa tani qëndron në fushatat e vaksinimit, të filluara në rreth 50 vende për të ndaluar rritjen e konsiderueshme të numrit të vdekjeve. Edhe pse OBSH tashmë ka paralajmëruar se ata nuk do të jenë të mjaftueshëm për të arritur imunitetin kolektiv këtë vit.

 

Derniers articles