22.2 C
Berne
jeudi 18/07/2024

Buxheti i shtetit të Gjenevës. Presidenti Leuenberger thote se AVIVO se është ndëshkuar nga e djathta

Berne, 29 nentor -Shoqata për mbrojtjen e të moshuarve qe drejtohet nga Urli Leuenberger, rrezikon zhdukjen e subvencionit të saj kantonal, për shkak të mbështetjes së saj për kandidatët e majtë gjatë zgjedhjeve federale, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Avivo, sipas TDG, Shoqata për Mbrojtjen e Pensionistëve, rrezikon të humbasë 49,000 franga vitin e ardhshëm.

Shumica e Komisionit të Financave të Këshillit të Madh votuan për ta hequr atë nga projektbuxheti i vitit 2024. Ai kritikon Avivo se ka mbështetur kandidatët e majtë në zgjedhjet federale. Gjatë një konference për shtyp këtë të mërkurë, presidenti Ueli Leuenberger tha se ishte “i befasuar, i tronditur, i revoltuar” nga ky vendim.

Ai mohon të ketë dhënë udhëzime për 9600 anëtarët e shoqatës: “Ne analizuam sjelljen e të gjithë deputetit të Gjenevës në Bernë për tre pyetje: reformën e AVS-së, nismën për pagesën e 13-të të pensionit dhe rishikimin e 2-të. shtyllë. Më pas i publikuam rezultatet në ditarin tonë. Ne rekomanduam votimin vetëm për ata anëtarë të komitetit tonë që u paraqitën në Bernë.”

Mbështetje për Zyrën Sociale

Subvencioni i kërcënuar u dha në vitin 2022 – për tre vjet – nga Kantoni dhe synon të mbështesë punën e zyrës sociale Avivo. Një shërbim shumë i dobishëm për të mbështetur të moshuarit në procedurat administrative, të cilat shpesh janë të rënda dhe komplekse, sipas menaxheres së tij Marianne Ricci.

« Njerëzit e moshuar shpesh janë të mbingarkuar nga dokumentet që duhet të ofrojnë, veçanërisht për pyetjet rreth AVS dhe përfitimet shtesë. » Dhe nevojat vazhdojnë të rriten për 85,000 pensionistët e Gjenevës, sipas Avivo!

Letër 100 deputetëve

Thesarari, Francisco Gonzalez, thekson më tej se buxheti arrin në 1.768 milionë në vit. Subvencionet nga kantoni (49,000 franga) dhe nga qyteti (159,000 franga) mbulojnë gjysmën e buxhetit të zyrës sociale.

Pjesa tjetër vjen kryesisht nga anëtarësimi dhe të ardhurat nga udhëtimet e organizuara. “Që nga viti 2020, ne kemi vërejtur një rënie mbresëlënëse të produkteve,” ankohet arkëtari. Shoqata u shkroi 100 deputetëve të Këshillit të Madh dhe kryetarëve të shtatë partive për t’i bindur që të ruanin subvencionin. Ajo bën thirrje për demonstrata para Këshillit të Madh më 14 dhjetor, gjatë votimit të buxhetit.

Derniers articles