7.5 C
Berne
vendredi 31/03/2023

Schwarzenberg, personaliteti i parë nga Çekia qe e njohu Republikën e Kosovës ket e dinë edhe presidenti Zeman

Blerta SEJDIJA (Le Canton27.ch)
Korrespondente nga Praga

Pragë, 6 shtator -Pas tridhjetë vjetësh, Karel Schwarzenberg (83) nuk kandidon askund dhe del në pension. Në një intervistë të balancuar për Právo, ai tha se kurrë nuk ishte penduar që la biznesin e tij në Austri dhe u fut në politikën çeke. Kjo ndodh kryesisht sepse ai mezi priste të kthehej në shtëpi gjatë gjithë jetës në mërgim, njofton nga Praga gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Kur u pyet nga një gazetar se në çfarë dështoi kur ishte në politikën çeke, ai u përgigj: Shumë gjëra, Kosova, për shembull. Në vitet 1980, si kryetar i Komitetit Ndërkombëtar të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, unë shkova atje shumë dhe bisedova me shqiptarët e Kosovës dhe serbët. Unë pashë dhunë atje nga të dy anët. Dhe unë e dija dhe thashë se kjo politikë e dhunshme që ata po ndiqnin atje do të çonte në gjakderdhje të madhe dhe se do të kontribuonte në shpërbërjen e Jugosllavisë.

Aucune description disponible.« Mediat jugosllave atëherë shkruan artikuj për mua: një fisnik austriak që urren serbët. Edhe pse u përpoqa të bërtas në të gjitha drejtimet se do të çonte në përfundime të tmerrshme, askush nuk më dëgjoi. Unë gjithashtu nuk arrita ta bind Havelin që të mos shkonte në udhëtimin e parë në Gjermani, por të shkonte në Sllovaki. Unë nuk e binda atë dhe doli ashtu siç nuk doja.” deklaroj Schwarzenberg, transmeton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Si kryetar i Komitetit Ndërkombëtar të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, Karel Schwarzenberg avokoi për të drejtat e njeriut në Evropë, veçanërisht në vitet 1980. Ai diskutoi çështjen e të drejtave të njeriut në ish BRSS, në Bullgari, dhe gjithashtu në Kosovë.

Le të rikujtojmë se roli i Karel Schwarzenberg në promovimin e njohjes së pavarësisë së Republikës së Kosovës nga Çekia ishte vendimtare. Schwarzenberg, që në fillim, mbështeti pavarësinë e Kosovës nga një këndvështrim shumë pragmatik.

Sipas tij, të gjitha palët ndërluftuese kryen krime të tmerrshme në Kosovë, por shqiptarët filluan këtë luftë kryesisht sepse nuk u respektuan të drejtat e tyre (ai kritikoi, për shembull, faktin se serbët në fund të viteve 1980 heqën statusin autonom të Kosovës dhe u mohuan shqiptarëve e drejta për arsimim në gjuhën e vet).

Karel Schwarzenberg lindi më 10 dhjetor 1937 në një familje të rëndësishme aristokratike, historia e së cilës daton në shekullin e 12-të. Politikisht, Karel Schwarzenberg u përfshi gjatë studimeve të tij të shkollës së mesme dhe gradualisht të drejtat e njeriut u bënë temë e jetës së tij. Në 1984, ai u bë kryetar i Komitetit Ndërkombëtar të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut.

Pas Revolucionit në 1989, ai u kthye në Çekosllovaki dhe pas zgjedhjes së Václav Havel si president, ai hyri në shërbimin e tij fillimisht si nëpunës civil dhe më pas si kancelar i presidentit. Në fund të kësaj periudhe, ai ishte plotësisht aktiv në politikë. Gjatë dy qeverive të ndryshme, ai shërbeu si Ministër i Jashtëm dhe Senator Parlamentar. Në vitin 2009, së bashku me Miroslav Kalousek, ai themeloi partinë e qendrës së djathtë TOP 09. Në 2013, ai kandidoi për president të Republikës Çeke dhe u rendit i dyti në një zgjedhje të drejtpërdrejtë.

Derniers articles

Berna dhe Tirana nënshkruajnë marrëveshje deri në 2026! Financim e digjitalizimit te KQZ me 1.2 milione CHF

Titane, 24 mars -Në kuadër të bashkëpunimit për dixhitalizimit, Tirana ka nënshkruar sot marrëveshje nje marreveshje me autoritet e Bernes deri në 2026 me...

Historike, emri i Kosovës, për herë të parë pas 20 vitesh, nuk permendet ne raportin e OKB-së anti drogë. Ja cfare thuhet për Shqiperine...

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Sipas raportit të OKB-së, Shqipëria dhe Serbia bëjnë kontrabande të hapur të drogës, Kosova nuk përmendet pas 20 vitesh

Gjenevë/ UN, 31 mars -Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar këtë të enjte  raportin për prodhimin e kokainës në nivel global. Në raportin...

Ramazani ne burgun e Scheveningenit / Nga Haga tregojnë se Thaci, Veseli dhe te tjerët a po agjërojnë…

Hagë, 30 mars -Njerezit, ata te komuniteti muslimanë ne lufte e ne burgje kane mbajtur ramazanin. Edhe në luften e fundit perballe Serbise lufëtarete...

Rekord: Diaspora shqiptare nga Zvicra vitin e kaluar ka dërguar në Kosovë rreth 100 milionë CHF

Prishtinë, 30 mars -Diaspora vazhdon të luaj një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës. Përgjatë një viti nga mërgimtarët dërgohen para të...